25 m. - su gyvate užanty?

25 m. - su gyvate užanty?

Šiomis dienomis visuomenei bandoma įteigti, jog Viešojo saugumo tarnyba (VST), anksčiau - vidaus tarnybos 1-asis pulkas, kuriam nuo pat 1991 metų vadovavo Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžiumi ir Gedimino ordino Karininko kryžiumi apdovanotas generolas Sergejus Madalovas, buvo tapusi Rusijos imperininkų irštva. Esą nekantriai laukianti Rusijos desantininkų.

Premjeras Algirdas Butkevičius teigia apie šiuos įtarimus sužinojęs maždaug prieš 7 mėnesius. Tačiau slaptos informacijos nebuvo galima viešinti. Dabartinis VST vadas Ričardas Pocius, tapęs šios tarnybos vadovu, kai vasarą į pensiją išėjo S.Madalovas, tikina radęs daug netvarkos. Įskaitant ir pasenusią techniką, ir galimai nelojalius kadrus. Esą tarnyboje dirba ir asmenys, viešai propaguojantys meilę Rusijos imperijai. Esą neramumų atveju galėtų nukreipti ginklą prieš Lietuvos piliečius. Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, tiesa, šiek tiek apramino, jog VST tarnauja gal tik keliolika nelojalių asmenų. Kai kurie jų yra labai patyrę. Dirba VST jau 10-15 metų.

Menami nelojalieji buvo užfiksuoti socialiniuose tinkluose. Vienas gyrėsi, jog galėtų susprogdinti karinį laivą. Kitas pozavo vilkėdamas Rusijos desantininko uniformą. Bravūriškai tikino, jog „svarbiausia atsilaikyti, kol mūsiškiai ateis“. Vienas paveiksliukas įkeltas į socialinius tinklus vasario 23-iąją. Beveik prieš metus. Tad kodėl tik dabar dėl to paveiksliuko sujudo? Nejaugi VSD anksčiau tų paveiksliukų nematė?

Į socialinius tinklus galima įkelti bet kokią provokaciją. Apsimesti ufonautu, prezidentu, garsia žvaigžde ir t.t. Apsimesti visai kitu asmeniu. Net patys Lietuvos saugumiečiai gali tokių žinučių įkelti. Kaip masalą. Gal koks slaptas valstybės priešas „palaikins“. Kažin, ar mūsų valstybei pavojingi asmenys tokie kvaili, kad taip lengvai išsiduotų. Kita vertus, jei neva nelojalūs asmenys sėkmingai tarnauja 10-15 metų, tai ką veikė Valstybės saugumo departamentas? Gaudė „teroristę“ Eglę Kusaitę, šnipą paramediką, o pražiopsojo daug pavojingesnes žuvis? Nebent saugumiečiai nusprendė, kad VST taip prastai aprūpinta ginkluote bei technika, kad galimi nelojalieji pritrūks šovinių. Nes, S.Madalovo teigimu, VST technikos poreikis buvo tenkinamas tik 15-20 proc. Kūrimosi pradžioje net teko ginkluotis automatų muliažais.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Artūras Paulauskas teigia, kad VST ilgokai neturėjo Imuniteto tarnybos. Ši tarnyba tik dabar kuriama, nors kariuomenė ir pasienio tarnyba savo imuniteto prižiūrėtojus seniai turi. Ir taip periodiškai apsivalo nuo galimai nelojalių asmenų. VST nėra privati bendrovė. Ši tarnyba atskaitinga Vidaus reikalų ministerijai. Tad nejaugi nė vienam vidaus reikalų ministrui neparūpo, kodėl VST iki šiol neturėjo Imuniteto tarnybos? Dabartiniam vidaus reikalų ministrui Sauliui Skverneliui parūpo tik tai, jog S.Madalovas, priėmęs į darbą giminaičius, galėjo supainioti viešus ir privačius interesus. Tad dėl S.Madalovo kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją. Ši patvirtino, jog interesai tikrai buvo supainioti. Ir šiaip VST tarnauja apie 300 asmenų, susijusių giminystės ryšiais. Tik nebūtinai jų giminaitis S.Madalovas.

R.Pocius, pradėjęs dirbti, rado daug netvarkos. Įskaitant ir neūkiškai naudojamus išteklius. Tačiau juk buvo periodiškai tikrinama, kaip VST naudoja savo finansus. Nejaugi tik dabar, kai į pensiją išėjo S.Madalovas, visi VST prižiūrėtojai, kontroliuotojai, įskaitant ir saugumiečius, ir Seimo komitetą, praregėjo? Ir S.Madalovo gimines suskaičiavo, ir Lietuvai nelojalius asmenis nustatė. Ir nelegalų orkestrą, nustojusį groti 2002 metais, surado.

O kaip kai kurie neva nelojalūs asmenys turėjo leidimus dirbti su įslaptintais dokumentais? Tad galimai tas nelojalumas yra tik dirbtinai pučiamas skandalas. Vien ko vertas R.Pociaus pasakymas, jog VST Vilniaus dalinyje tarnauja 49 proc. kitataučių. O kiek kitataučių gyvena Vilniuje ar Vilniaus krašte? Juk tautybė dar nereiškia nelojalumo Lietuvai. Be to, jei žmonės sėkmingai tarnauja 10-15 metų, kodėl tas jų „piktybiškumas“ taip ilgai nepasireiškia?

Kad ir kaip būtų, nors skandalėlis įsisiūbavęs, Dalia Grybauskaitė, taip mėgstanti slaptas pažymas, dar nekapoja VSD ir kitoms specialiosioms tarnyboms galvų. Už tai, kad gaudydami Kusaitę pražiopsojo valstybei priešiškesnius elementus. Peršasi mintis, jog jokių slaptų pažymų apie VST net nebuvo. O jei buvo, tai nė viena nepasiekė nei D.Grybauskaitės nei jai artimų konservatorių, kliedinčių, kaip visi dirba Rusijai. S.Madalovas šiemet apdovanotas Gedimino ordino Karininko kryžiumi. Už nuopelnus Lietuvai. Jokios bylos iki šiol neiškeltos.

Sergejus Madalovas: mums labai padėjo visuomenė. Mumis pasitikėjo

- Ką galite pasakyti apie šiomis dienomis viešumon traukiamą skandalingą informaciją apie buvusią jūsų tarnybą ir jūsų vyrus? - „Respublika“ klausė buvusio Viešojo saugumo tarnybos vado Sergejaus MADALOVO.

- Aš manau, kad puolančiųjų tikslas - sumenkinti mūsų tarnybą. Nors ši tarnyba visada buvo aukšto lygio. Dabar sako, kad mūsų taktika atsilikusi 25 metams. O aš tvirtinu, kad kalba tas, kuris nieko neišmano. Kalba tie, kurie patys prašė, kad Viešojo saugumo tarnyba organizuotų jiems pratybas. Nes mes esame ir buvome profesionalai.

- Gal įvardintumėte tuos kalbančius?

- Nenoriu nusileisti iki jų lygio. Nesismulkinsiu. Mes dalyvavome Prancūzijos karabinierių, žandarmerijos bendrose operacijose. Po 30 mūsų vyrų dalyvaudavo bendruose apmokymuose. Aukštai laikėme mūsų valstybės vėliavą. Buvo sunku, bet įsigijome ir transporto, ir ginkluotės. Sutikime - Lietuva kol kas nėra turtinga valstybė, bet pagal galimybes mums skyrė pinigų. Mūsų finansų valdytoja yra Vidaus reikalų ministerija. Pagal situaciją gaudavome optimalų minimumą. Pradžioje mūsų aprūpinimas tesiekė 15-20 proc. Juk pradžioje pirmasis vidaus tarnybos pulkas net neturėjo kur gyventi, atsiprašau, bet net tualetų nebuvo. Gyvenome Pravieniškėse. 1500 mūsų vyrų gyveno kalėjimo pastate, kur anksčiau buvo priverstinai gydoma 3000 alkoholikų. Jie buvo pervesti kitur, o mūsų didvyriai, nebijau šio žodžio, apgyvendinti tokioje vietoje. Kai mes kūrėmės, dar buvo painiojamasi, kam mes pavaldūs. Krašto apsaugos ministerijai ar Vidaus reikalų ministerijai. Bet nebuvo laiko galvoti, jautėme didžiulį dvasinį pakilimą. Be to, Lietuvoje buvo apie 13 tūkst. kalinių. Kažkas turėjo juos saugoti, kad nepabėgtų. Atsimenu, pirmadienį perėmėme saugojimą Kaune, antradienį - Alytuje, trečiadienį - Pravieniškėse, ketvirtadienį - Vilniuje, o penktadienį pasigirdo kalbų, kad kažkas nenori priimti priesaikos. Buvo provokatorių, agituojančių neiti pas mus. Aiškino, kad nepatinka maitinimas, darbo sąlygos. Susikviečiau vyrus ir pasakiau - ar daug jūsų šeimoje mersedesų? O kaimynai turi? Jei turi, ar reikia iš jų atimti, ar pas juos perbėgti? Dabar Lietuvai sunku, bet bus geriau. Išleidau visus 1500 vyrų į namus, o pirmadienį 100 proc. jų sugrįžo ir davė priesaiką. Buvome ir likome lojalūs. Gyvenome patalpose, kur net radiatoriai buvo nuardyti. Tik šimtą automatų turėjome. Viename bokštelyje budėdavo žmogus su tikru automatu, o kitame bokštelyje - su muliažu. Bet mums labai padėjo visuomenė. Mumis pasitikėjo. Vieną šarvuotį net padovanojo šviesaus atminimo kardinolas Vincentas Sladkevičius.

- Jūsų vyrai dabar dalyvauja ir tarptautinėse misijose?

- Vienintelis, kuris dabar daug kalba, tarnavo Afganistane ir kalbėjo, kad mes blogai tarnavome. Vyrai buvo labai įsižeidę. Tik nenoriu minėti to žmogaus pavardės. Nepatogu. Neetiška. Nenoriu nusileisti iki jo lygio. Pats supras, apie ką kalbu. Mūsų žmogus Malyje buvo būrio vado pirmasis pavaduotojas. Mūsų žmogus Kosove buvo specialaus padalinio vado pavaduotojas. O dar oponentai sako, kad mūsų taktika silpna! Šimtas procentų Prancūzijos žandarmerijos ir elitinės kariuomenės turi tą pačią taktiką. Tai labai karingi ir drausmingi kariai. Aš niekada nebuvau šantažistas. Stengėmės remontuoti seną techniką, nes vienas šarvuotis kainuoja 1,5 milijono litų, o mums reikia dešimt šarvuočių. Dabar girdžiu plepalų, neva Madalovas Radvilėnų plente, Kaune, kur bazuojasi mūsų tarnyba, buvo net įsirengęs pirtelę. Visiška nesąmonė. Čia anksčiau sovietinis pulkas bazavosi. Iš sandėliuko padariau sau kabinetą, o pirtele niekas nesinaudojo. Patys pagalvokite, kaip Madalovas leis sau taip apsijuokti ir eiti į pirtį tarnybos teritorijoje? Neįmanomas dalykas! Ten buvo sudėtos knygos, apdovanojimai ir valytojos inventorius. O taip svaičioti gali tik žmogus, kuris pats svajoja apie pirtelę prie kabineto. Sovietiniais laikais tokių nebuvo net tarp generolų. Labai primityviai galvoja. Gal reitingus nori pakelti. Sako, seni šarvuočiai, kalašnikovai. O aš atsakau - tau neteko dirbti. Net ir kilus riaušėms, negalima žudyti žmonių. Reikia stengtis, kad būtų kuo mažiau nukentėjusiųjų. Joks šarvuotis niekada nevažiuos į minią. Mūsų tarnyboje svarbiausia drausmė ir susitelkimas. Vienas karys turi atlaikyti 30 civilių. Kartoju - mūsų tarnyba yra lojali Lietuvos valstybei. Nesuprantu tik tokių žmonių, kurie negerbia šalies. Valstybėje turi būti pagarba. Tada ir Tauta bus stipri.

Istorija

Seimo nariai neslepia turį S.Madalovo 2006-2008 m. pateiktus dokumentus, kad tarnyba neturi šiuolaikinės technikos, naudoja dar tarybinę ginkluotę. Taip pat yra žinoma, kad Viešojo saugumo tarnyba niekada nebuvo asignavimų valdytoja: viską pirkdavo, tiksliau, nieko nepirkdavo Vidaus reikalų ministerija. Ta pati, kuriai jau metus vadovauja Saulius Skvernelis ir tikrai turėjo spėti susipažinti, kiek ir ko verkiant reikia Viešojo saugumo tarnybai. Įdomu, kiek padidino biudžetą jai? Kitąmet žada 1 mln. eurų daugiau (ne 15 mln., o 16).

Parengta pagal savaitraštį „Respublika“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder