2012 metų Valstybės Nepriklausomybės stipendija įteikta istorikui dr. Artūrui Svarauskui

2012 metų Valstybės Nepriklausomybės stipendija įteikta istorikui dr. Artūrui Svarauskui

Minint Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną, Seimo Pirmininkė Irena Degutienė istorikui dr. Artūrui Svarauskui įteikė 2012 m. Valstybės Nepriklausomybės stipendiją. Ją Valstybės Nepriklausomybės stipendijos skyrimo komisija laureatui skyrė už mokslinės monografijos "Krikščioniškoji demokratija Nepriklausomoje Lietuvoje: politinė galia ir jos ribos 1918-1940 metais" projektą.

Įteikimo ceremonijoje dalyvavo Valstybės Nepriklausomybės stipendijos skyrimo komisijos nariai, Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo Pirmininkas, Europos Parlamento narys prof. Vytautas Landsbergis, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai, kiti garbūs svečiai.

Įteikdama stipendiją Seimo Pirmininkė I. Degutienė pabrėžė, kad Kovo 11-ąją įteikiama Valstybės Nepriklausomybės stipendija - tautos ir valstybės dvasios, tikrųjų vertybių tęstinumo ženklas.

"Jeigu yra jaunų žmonių, savo laiką ir protą skiriančių Lietuvai, jie turi būti pastebėti, turi būti skatinami, turi būti remiami. Kai susitinka vyresniųjų patirtis ir jaunuomenės noras tą patirtį perimti, gimsta dideli, pamatiniai dalykai. Juolab džiaugiuosi šių metų laureato Artūro Svarausko laimėjimu, nes jis savo darbų objektu pasirinko man artimų politinių jėgų pažinimą ir studijas", - sakė Seimo Pirmininkė.

I. Degutienės teigimu, Lietuvai labai reikia modernaus kalbėjimo apie politinę tradiciją ir tradicines partijas, apie religinę tradiciją ir jos vietą. "Reikia apie tai kalbėti jaunai auditorijai jai suprantama kalba. Tikiuosi, kad laureato pastangos, pavyzdys, o ir Nepriklausomybės stipendija prisidės ir prie šių dalykų sklaidos, ir prie Lietuvos mokslinės bei visuomeninės minties plėtros", - išreiškė viltį parlamento vadovė.

Dr. A. Svarauskas studijavo istoriją Vilniaus pedagoginiame universitete (1999-2005 m.). Nuo 2004-ųjų dirbo Lietuvos istorijos instituto XX amžiaus istorijos skyriaus vyresniuoju laborantu, 2007-2010 m. - istorijos mokytoju Vilniaus vidurinėje mokykloje "Lietuvių namai". 2006-2010 m. studijavo Klaipėdos universiteto ir Lietuvos istorijos instituto jungtinėje istorijos krypties doktorantūroje, 2011 m. apgynė daktaro disertaciją "Krikščioniškosios demokratijos idėjinė ir struktūrinė raida Lietuvos Respublikoje 1918-1940 m." Specializuojasi Nepriklausomos Lietuvos (1918-1940 m.) dešiniųjų partijų politinės veiklos tyrimų srityje.

A. Svarauskas yra 12 mokslinių straipsnių, publikacijų autorius, skaitė pranešimus šešiose mokslinėse konferencijose, tarp jų ir tarptautinėse (2005-2010 m.), dalyvauja moksliniame projekte "Didysis Lietuvos parlamentarų biografinis žodynas".

Stipendijos skyrimo komisijai pateiktu projektu laureatas iškėlė tikslą "išanalizuoti lietuvių krikščionių demokratų idėjinės ir struktūrinės raidos dinamiką, paraleliai aptariant ir LKDP bloko įtaką lietuviškojo parlamentarizmo evoliucijai, formai bei valstybingumo pamatų kūrimui".

Valstybės Nepriklausomybės stipendiją 2008 metais įsteigė Seimas. Ji yra 300 bazinės socialinės išmokos dydžio ir įteikiama kasmet konkursą laimėjusiam asmeniui. Stipendija skiriama už jau pasiektus rezultatus ir numatomo projekto reikšmingumą Lietuvos valstybingumo stiprinimui. Konkursą laimėjusiam kandidatui stipendijos lėšos skiriamos į dvi dalis. Pirmoji stipendijos dalis įteikiama kiekvienų metų Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną. Antroji stipendijos dalis skiriama po metų, laureatui pristačius įgyvendintą tyrimo projektą.

2010 m. stipendija buvo paskirta Vilniaus universiteto doktorantei Vilmai Bukaitei, 2011-aisiais - Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkui dr. Kęstučiui Bartkevičiui.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder