Klaipėda pasipuoš raudona spalva

Klaipėda pasipuoš raudona spalva

Likus dviem savaitėms iki uostamiesčio šventės Klaipėdos miesto šventinių dekoracijų kūrėjas Anatolijus Klemencovas pristatė 760 metų jubiliejaus proga miestui kurtas puošmenas. Kadangi šventės šūkis - "Būk sveikas, gerųjų vėjų mieste", šiemet dailininkas paruošė vėjo ir japoniškos poezijos (haiku) įkvėptą ekspoziciją. Vieną iš A. Klemencovo dekoracijų - šventės švytuoklę miestiečiai jau gali pamatyti Atgimimo aikštėje.

Šventės logotipas - vėjo išblaškytas, ritmiškas užrašas "Klaipėda" raudoname fone. Visi miesto stendai bus nukabinti simboliniais plakatais. Logotipo principu bus gaminami ir marškinėliai, tikimasi, kad atsiras lėšų ir automobilinių vėliavėlių gamybai.

Danės krantinę puoš eilė vėliavų su šventės simboliu. Liepų ir Herkaus Manto gatvių sankryžoje bus pastatytos dominantės - piramidės pavidalo dekoracijos su įmontuotais varpais, po kuriomis bus galima vaikščioti ir jais skambinti. Tiltų gatvėje bus iškeltos istorinės Klaipėdos vėliavos.

Miesto gimtadienio dieną, rugpjūčio 1-ąją, žmonės ant Biržos tilto pamatys 8 metrų aukštyje plevėsuojančias puspenkto metro ilgio vėjo gaudykles, kurių formą keis pučiantis vėjas.

Viena iš rengiamų dekoracijų - Klaipėdos istorijos improvizacija, paveikslas su visiems žinomais klaipėdiečiais, pramintas "Mero vakariene". 18 metrų ilgio ir 3 metrų pločio paveikslas puikuosis Parodų rūmų kiemelyje, bet autorius neatmeta galimybės jį eksponuoti ir didesnėje viešoje miesto vietoje. Kūrėjas pasidalino ir ypač visiems patikusiu kūriniu - V. Grubliausko bajorišku portretu.

Visos dekoracijos bus raudonos-geltonos spalvos siekiant išlaikyti šventės stilistinį vienodumą.

"Jeigu būtų mano valia, aš apsirengčiau Klaipėda, o raudonai-geltonai aprengčiau visą miestą", - savo draugą citavo A. Klemencovas.

Pasak kūrėjo, raudona spalva pasirinkta ne be reikalo. A. Klemencovas pasakojo, kad seniausios žmonijos spalvos - balta, juoda ir raudona. Pastaroji yra pirma spalva, kurią atskiria vaikai, ji simbolizuoja meilę, aktyvą, veržlumą, pabrėžia šilumą, suvokiama greičiau nei kitos spalvos. Raudona spalva ryški, išsiskirianti iš kitų, ją renkasi lyderiai. 80 proc. pasaulyje sukurtų vėliavų, tarp kurių ir Klaipėdos miesto, naudoja karališką raudoną spalvą.

"Jeigu norite suliesėti - valgykit iš mėlynos lėkštės, o iš raudonų lėkščių valgyti skaniau", - pažymėjo dailininkas.

Kai kuriems raudoną spalvą siejant su nemaloniais ir baisiais dalykais, A. Klemencovas teigė, kad "neverta bijoti raudonos spalvos, verta bijoti raudonų politikų".

Šventės reklamos ir viešinimo koordinatorius Arūnas Liubinavičius užsiminė, kad jeigu dar ir miestiečiai šventės metu apsirengs raudona arba geltona spalva, tai bus labai gražu.

Beje, A. Klemencovas teigė ypač liūdintis dėl neįgyvendintos interaktyvios, į žmogaus judesius reaguojančios didžiulių inkilų su žymių Lietuvos žmonių veidais kompozicijos "Paukštelių čiulbėjimas". Šios idėjos įgyvendinimui pritrūko rėmėjų - pasak menininko, pirmą kartą neskirta pinigų miesto puošimui, tad finansinio palaikymo kūrėjas turėjo ieškoti pats.

A. Klemencovas jau 17 metų puošia uostamiestį Jūros šventės ir kitų renginių proga. Už savo veiklą kūrėjas apdovanotas Klaipėdos kultūros magistro titulu. Buvęs talentingojo Lietuvos grafiko, kaligrafo Algio Kliševičiaus mokinys džiaugėsi, kad jo braižas lyginamas su mokytojo.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder