Mados šou: nuo absoliutaus minimalizmo iki ekstravagancijos

Mados šou: nuo absoliutaus minimalizmo iki ekstravagancijos

Savaitgalį Klaipėdoje nugriaudėjo paskutinis "Fashion Week Klaipėda" renginys "Grand Show", kuriame 12 kolekcijų pristatė pripažinimą pelnę bei pradedantieji dizaineriai. Renginys sulaukė ypač didelio žiūrovų dėmesio. Industrinė uostamiesčio renginių erdvė - sandėlis "No.74" - buvo pilnutėlis mados mėgėjų, o savo marčios kūrybos pažiūrėti atvyko ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis su šeima.

"Toks didelis susidomėjimas rodo, kad Klaipėdai reikia šio mados projekto. Žmonės domisi mada, jos procesais ir vertina šią meno rūšį. Šiemet tokio anšlago tikrai nesitikėjome. Labai atsiprašome žiūrovų, kad erdvės neužteko visiems. Pažadame, kitąmet sutilps visi", - teigė viena iš renginio organizatorių Jurga Sutkutė ir pridūrė, jog mintys kitų metų madų šou podiumą nutiesti ant vis dar statomo miesto baseino ar atskirų dizainerių kolekcijų pristatymus rengti skirtingose vietose.

"ANT BANGOS". Kūrybinio Viktorijos Rozenbergaitės ir Pauliaus Leono dueto kolekcija net žaižaruoja ekstravagancija. Bomberiai, kuriuos vilkėjo modeliai, pasaulio madoje esą neabejotinai "ant bangos". Žyginto JUREVIČIAUS nuotr.

"Visada svajoju kolekcijos pristatymą išvysti bažnyčioje", - šypsojosi organizatorė.

Šiemet podiumu žengė modeliai, vilkėję "Naked Bruce", "Salanida", Kristinos Sviderskaitės, "Burpt", "Upcycled by LT", Liucijos Kvašytės kurtus drabužius. Savo pirmąją kolekciją dvi Londone dizaino studijas baigusios dizainerės Lina Andriukonė ir Raminta Razgutė bei kiti dizaineriai.

ATRADIMAS. "Fashion Week Klaipėda" atradimas - Gabrielė Butvydaitė, kuri ne vienerius metus buvo IKRA MADA asistentė, modelis. Jaunoji dizainerė pristatė spalvingą ir labai originalią kolekciją.

L. Adriukonė, kuri taip pat prisidėjo prie "Fashion Week Klaipėda" organizavimo, teigė, kad rengėjai stengėsi parodyti kūrėjus, turinčius stiprų kūrybinį identitetą. "Kolekcijos buvo be galo skirtingos, bet labai charakteringos. Kiekviena nešė savo žinią. Matėme ir nešiojamų rūbų kolekcijas, ir visiškai konceptualius kūrinius. Beje, dizaineriai pasirūpino ne tik pačiu rūbu, bet ir preciziškai suformavo visą įvaizdį", - teigė dizainerė.

RYŠKU. Pastarojoje kolekcijoje netrūko ir ryškių spalvų bei drąsių formų drabužių.

Mados analitikė, viena iš IKRA MADA komandos narių Asta Labžentytė teigė, kad nors tai buvo mažos, vadinamosios kapsulinės kolekcijos, džiugu, jog buvo galima pamatyti tokį platų spektrą dizainerių darbų. "Lyginant su keletu praėjusių metų renginių, matau tendencingą kokybinį augimą. Renginį gyrė ir Kijevo mados savaitės bei Estijos mados renginių organizatorės, viešėjusios Klaipėdoje, - teigė A. Labžentytė. - Šiemet pasirinkome labai pretenzingą pavadinimą - Klaipėdos mados savaitė. Tačiau, organizuojant mados savaitę, reikia atitikti tam tikrus reikalavimus: podiumo ilgį, kolekcijų skaičių ir kitus parametrus. Kalbant nuoširdžiai, šis šou buvo labiau pristatomasis šou nei tikros mados savaitės renginys. Dabar galėsime iškelti klausimą: ar ir toliau siekti mados savaitės lygio, ar organizuoti kamerinį renginį, kuriame galima eksperimentuoti, žaisti..."

NETIKĖTUMAS. Renginio pasižiūrėti atvyko ir apsauginių akylai saugomas Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis su šeima. Jie norėjo pasižiūrėti marčios Gintarės Pranckietienės - "Burpt" - kolekciją. Anot V. Pranckiečio, kuris mados renginyje lankosi pirmą kartą, Gintarės polinkis kurti drabužius jo šeimai buvo malonus netikėtumas.

Kalbant apie kolekcijas, kurias šeštadienio vakarą kai kurie galėjo pamatyti tik akies krašteliu, pasak pašnekovas, jose atsispindėjo daugybė pasaulinių mados tendencijų ir sykiu savitas kiekvieno kūrėjo braižas.

AKCENTAI. Akį traukė ir šiemet Vilniaus Dailės akademiją baigusios Rimantės Rimgailaitės kolekcija, kurioje buvo daug ryškių akcentų bei originalių aksesuarų.

"Nuo absoliutaus minimalizmo Linos Andriukonės kolekcijoje (tai primena XX a. Kalvino Kleino kūrybą) iki drąsios ekstravagancijos Viktorijos Rozenbergaitės ir Pauliaus Leono dueto darbuose. Šiai tendencijai atstovauja "Vetements" ir "Gosha Rubchinskiy", kurie tapo tikru skanėstu mados pasaulyje", - teigė mados žinovė.

TVARIOS mados kūrėjai "Upcycled by LT" savo darbuose naudojo natūralų kailį, kurį jau nebenaudojamą įsigijo iš įvairių fabrikų. Įprastiems kailiniams tokios skiautės esą nebebuvo tinkamos, tad jos būtų tiesiog išmestos. 

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder