* Iki mėnesio pabaigos nukaskite ankstyvąsias bulves, morkas, burokėlius.
* Nuraukite ir išdžiovinkite žieminius česnakus.
* Sausą dieną nuimkite svogūnų derlių. Kai daugiau nei pusė laiškų nugels ir nuvys, išraukite ir palikite ant lysvių, kad ropelės gerai išdžiūtų.
* Paretinkite juoduosius ir raudonuosius serbentus bei agrastus.
* Dauginkite vaiskrūmius ir dekoratyvinius augalus atlankomis. Mėnesio pabaigoje sumedėjusiais auginiais dauginkite baltuosius ir raudonuosius serbentus.
* Išpjaukite derėjusius aviečių stiebus.
* Genėkite obelis, vyšnias ir trešnes. Šalinkite statmenai augančius metūglius.
* Nuskynę slyvas, ūglius, augančius ant skeletinių šakų, patrumpinkite.
* Vaismedžius patręšite fosforu ir kaliu.
* Surinkite kenkėjų pažeistus vaisius.
* Vėsesnę, apniukusią dieną sodinkite braškes. (Jei dirva labai rūgšti, kalkinkite.)
* Ruoškite duobes vaismedžiams ir vaiskrūmiams sodinti rudenį.
* Apkaupkite jurginus, kad neišlūžinėtų; nuskinkite nužydėjusius žiedus; nugnybkite šoninius pagrindinių stiebų ūglius; neleiskite šakotis stiebams.
* Pjaukite brokolius, kol žiedkočiai nesukietėję.
* Nuėmę šparaginių pupelių, žirnių derlių, šaknis palikite, kad praturtintų dirvą azotu.
* Gėlyne sodinkite viržius, chrizantemas, žiles, erikas.
* Rinkite daugiamečių gėlių sėklas.
* Į drėgną substratą prikaišiokite pelargonijų šakelių. Kai įsišaknys, viršūnėles nugnybkite ir per žiemą laikykite namuose. Kitą sezoną turėsite šakelių auginiams.
* Iškarpykite nereikalingas rožių atžalas. Akiuokite.
* Dauginkite bijūnus, lelijas.
* Sodinkite smulkiąsias svogūnines gėles.
* Nuo rugpjūčio vidurio sodinkite dekoratyvinius spygliuočius.
* Patręškite veją.
* Kambarinius augalus tręškite minimaliai: tegu ruošiasi trumpėjančioms dienoms.
* Pjaukite vaistažoles, džiovinkite ir ruoškite žiemai prieskoninius augalus.
-------------------------------------------------------
Ką daryti, kad avietės per daug neišplistų?
Aplink avietyną iškaskite 30 cm gylio griovelį, į jį įdėkite plėvelės juostą ir užžerkite žeme, tuomet šaknys negalės skverbtis tolyn.
Ar tiesa, kad vilkdalgiai yra valgomi?
Šakniastiebiai gali būti vartojami kaip prieskonis. Antrųjų trečiųjų metų rudenį juos iškaskite, nuplaukite, šaknis ir lapus nukarpykite, žievę nulupkite. Šakniastiebį supjaustykite gabaliukais ir išdžiovinkite. Tiks saldiems patiekalams paskaninti.
Antraisiais vilkdalgių augimo metais iškastos šaknys tinka džiovinti ir po to vartoti gėrimams aromatizuoti.
Vilkdalgių šaknų nuoviro žolininkai pataria gerti sergant bronchitu: lengvina atsikosėjimą. Taip pat skatina šlapimo ir prakaito išsiskyrimą. (Dėmesio: per didelės dozės gali pakenkti jūsų sveikatai.)
Cukruotos vilkdalgių šaknys gali pakeisti imbierus.
Kodėl blogai dera raudonieji serbentai?
Raudonieji serbentai duoda derlių tik trečiaisiais metais po pasodinimo. Ketvirtaisiais metais reikia genėti (retinti). Palikite maždaug 10 pagrindinių šakų. Reguliariai šalinkite visas ligų pažeistas šakas. Naikinkite piktžoles, purenkite ir tręškite dirvą, po žydėjimo 3-4 kartus nupurkškite tabako nuoviru.
Kada geriausia sodinti uogų krūmus?
Antroje rugsėjo pusėje arba pavasarį, dar nesprogus pumpurams.
Sode krenta nesunokę obuoliai, pažeisti vaisėdžių. Kur juos tiktų panaudoti?
Jei turite laiko išpjaustyti pažeistas vietas, iš tokių obuolių galite išspausti sultis. Taip pat tinka sudžiovinti arba uobolienei išvirti.
----------------------------------------------
Obuolienė su slyvomis
Tinka su kepta paukštiena. JUMS REIKĖS: vienodo kiekio obuolių ir slyvų, cukraus.
Slyvas su cukrumi virkite ant lėtos ugnies, kol atsiras sulčių, tuomet sudėkite obuolius ir virkite toliau, vis pamaišydami. Pagardinkite čiobreliais ir supilkite į švarius, pakaitintus stiklainius.
Obuolienė su apelsinais
Tinka su varškės sūriu. JUMS REIKĖS: obuolių, apelsinų, cinamono miltelių, vanilinio cukraus.
Apelsinus nulupkite, sumalkite trintuvu ir sumeskite į verdančią obuolienę. Suberkite po šaukštelį cinamono, vanilinio cukraus, pavirkite dar 20 min.
Su kondensuotu pienu
JUMS REIKĖS: 1 kg obuolių, 150 g cukraus, 150 g saldaus kondensuoto pieno, 2 šaukštų cinamono miltelių.
Obuolius iškepkite orkaitėje, suberkite cukrų, cinamoną, supilkite kondensuotą pieną. Košę sudėkite į stiklainius ir juos sudėkite į puodą su karštu vandeniu. Pakaitinkite 20 min. Išimkite iš vandens ir užsukite dangtelius.
Kepta obuolienė
Vietoje saldainių. JUMS REIKĖS: obuolių, cukraus, smulkintų lazdyno riešutų.
Obuolius supjaustykite, dėkite į indą ir kepkite orkaitėje 15 min. Tada įberkite 2 stiklines cukraus, sumaišykite ir vėl pašaukite į orkaitę. Taip padarykite kelis kartus. Galiausiai suberkite riešutus.
Rašyti komentarą