„Kadangi garuose maistas verda gana žemoje temperatūroje, jame išlieka daugiau skaidulų ir beveik nėra rizikos, jog jis pervirs. Tereikia žinoti, kad prieskonius derėtų dėti vėliau - dešimt minučių prieš baigiant virti arba jau įsidėjus maistą į lėkštę. Verdant garuose plika akimi matyti, kad daržovės išlaiko ryškią spalvą“, - teigia V.Kurpienė.
Sveikos mitybos specialistė pasakoja pati garuose ruošianti ne tik daržoves, bet ir mėsą, kurią vėliau kelioms minutėms pakepa grilyje, jūrinę žuvį, kurios sūdyti apskritai nereikia, ir tokius desertus kaip varškės pudingas ar morkų keksiukai.
„Puikus gaminimo garuose privalumų pavyzdys yra grūdų košė. Šiandien labai populiaru ją valgyti pusryčiams, bet dažnai ryte žmonės skuba ir nesužiūri, kaip košė išbėga iš puodo arba perverda. Tuomet didelė dalis gerųjų angliavandenių virsta paprastaisiais, sukeliančiais alkį, nors atrodo, kad ką tik pavalgėte. Garuose pagaminta košė bus biresnė ir joje išliks daugiau skaidulų“, - sako V.Kurpienė, pati savo šeimai gaminanti su orkaitės garų funkcija. Tačiau tuos pačius garuose gaminamus patiekalus galima ruošti ir garpuodyje. O, pavyzdžiui, lašišą - tiesiog įdėjus žuvį į metalinį sietelį, jį padėjus virš verdančio vandens puode ir uždengus dangčiu.
Lašiša garuose
Taip paruošta lašiša tinka ir kaip pagrindinis patiekalas, ir dėti ant sumuštinio, ir į salotas su pavasariškais žalumynais. Reikės lašišų filės pagal valgytojų skaičių. Prieskoniais gardinkite jau paruošę ir paragavę, nes ši žuvis ir taip stipraus skonio.
Nuplaukite ir nusausinkite žuvį, įdėkite į garinimo indą ar orkaitę.
Pagarinkite tik tiek, kad žuvies dalys pradėtų viena nuo kitos skirtis, paspaudus turi atrodyti, jog slysta. Tuomet skonis bus pats geriausias.
Patiekite su šviežių daržovių salotomis.
Vištiena garuose
Vištą nuplaukite, nusausinkite, ištrinkite druska su česnaku. Taip marinuotos ilgai nelaikykite, antraip druska ištrauks vandenį iš paukštienos ir mėsa taps kieta. Pašaukite į orkaitę kepti garuose tol, kol mėsa ima skirtis nuo kaulų. Kadangi dažniausiai gaminame naminę vištieną, pirmas etapas užtrunka ilgokai, apie porą valandų. Fermoje auginta paukštiena turėtų iškepti greičiau. Kitas žingsnis - grilis arba trumpas pakepimas su pučiamu oru, kad gražiai pagelstų odelė. Venkite skrudėsių, nes tai kenksmingos medžiagos.
Rašyti komentarą