Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas : užkandis su silke, mangu ir kepintomis daržovėmis bei keksas su cukatais
Užkandis su silke, mangu ir kepintomis daržovėmis
Jums reikės:
• 400 g lapinio kopūsto (Kale)
• 200 g vyšninių pomidorų
• 2 česnako skiltelių
• 1 mėlynojo svogūno
• 1 prinokusio mango
• 250 g silpnai sūd. silkių file
• Farino cukraus
• Balto balzaminio acto
• Alyvuogių aliejaus
• Persilade prieskonių
• Druskos
• Pipirų
• Ciabatta duonos
Susmulkinti lapinį kopūstą juostelėmis.
Įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi trumpai apkepti česnaką ir sudėti kopūstą. Užpilti šlakelį balto balzaminio acto ir apkepti, kol kopūstas pradės minkštėti, tačiau dar išliks žalias. Supilti į į indą.
Riekelėmis supjaustyti svogūną ir apkepinti toje pačioje įkaitintoje keptuvėje. Tuomet įpilti šiek tiek vandens, kad svogūnas pasitroškintų. Įberti Persilade prieskonių ir šaukštą farino cukraus, sumažinti kaitrą ir pakepinti, kol svogūnai karamelizuosis. Juos išpilti į indą.
Į tą pačią keptuvę sudėti pusiau perpjautus pomidoriukus. Jie kepant karamelizuosis. Pagardinti pipirais ir balzaminiu actu. Išpilti į indą keptuvėje paliekant susidariusį skystį.
Ciabatta duonos riekeles pavilgyti keptuvėje likusiu skysčiu, pabarstyti druska ir pipirais ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepti orkaitėje 180°C temperatūroje grilio ir ventiliatoriaus režimu 5-8 min.
Mangą nulupti ir supjaustyti riekelėmis. Silkę supjaustyti 1 sm storio kabaliukais.
Ant iškepusios čiabatta duonos dėti pakepintą kopūstą, pomidoriukus, mango su silke ir ant viršaus karamelizuotus svogūnus.
Keksas su cukatais
Apelsinų cukatams reikės:
• 3 apelsinų žievelių
• 500 ml vandens
• 380 g cukraus
• 1 vanilės lazdelės, padalintos pusiau
Keksui reikės:
• 170 g sviesto
• 200 g rudojo cukraus
• 50 g migdolų miltų
• 3 kiaušinių
• 60 g pieno
• 240 g miltų
• 6 g kepimo miltelių
• 40 g cukatų
• 50 g lazdyno riešutų
• 60 g migdolų
Dekorui reikės:
• 300 g juodojo šokolado
• Žiupsnelio druskos
• Apelsinų cukatų
Sudėti apelsinų skilteles į puodą ir užpilti vandeniu, kad apsemtų, ir užvirti. Tuomet nuskalauti šaltu vandeniu ir vėl užvirti. Tai pakartoti du kartus.
Sudėti nuvirtas žieveles į puodą, užpilti vandeniu, cukrumi, įdėti perpjautą vanilės lazdelę ir užvirti. Tuomet sumažinti kaitrą ir virti 30 min. Palikti atvėsti 30 min. Tuomet uždengti dangčiu ir laikyti per naktį. Po to vėl iš naujo užvirti ta patį puodą, sumažinti ant minimalios kaitros ir virti 2 valandas iki kol apelsinai suminkštės ir susicukruos. Palikti atvėsti nakčiai. Kitą dieną nupilti sirupą, žieveles padėti ant grotelių ir palikti išdžiūti 3-4 valandoms.
Keksui virtuviniame kombaine sumalti riešutus. Tuomet supilti miltus bei kepimo miltelius ir dar permalti, kad tolygiai pasiskirstytų. Cukrų išpurenti su kambario temperatūros sviestu. Į masę suberti migdolų miltus, įmušti kiaušinius ir supilti pieną. Išmaišyti iki vientisos masės. Tuomet suberti visus birius ingredientus ir permaišyti. Cukatus supjaustyti smulkiais kubeliais ir įmaišyti į tešlą.
Tešlą supilti į sviestu išteptą ir miltais pabarstytą formą. Kepti 145 °C apie 1 valandą.
Šokoladą ištirpinti garų vonelėje, įberti žiupsnelį druskos ir glazūruoti kekso viršutinę dalį. Puošti apelsinų cukatais.
Skanaus!
Rašyti komentarą