Viskas apie avokadą

Viskas apie avokadą

Mitybos žinovai tvirtina, kad avokadas - itin maistinga uoga (pagal cheminę sudėtį avokadas tai ne vaisius, o uoga).

Avokadai užauga ant amerikinės persėjos medžių. Nors kai kas persėjas literatūroje vadina avokado medžiais. Persėjos užauga iki 20 m aukščio. Natūralioje gamtoje persėjos auga nuo Meksikos iki Brazilijos. Vidurio Amerikoje persėja žinoma jau daugiau kaip 8000 metų. Dabar persėjos išpopuliarėjo ir auginamos visoje tropikų bei subtropikų juostoje. Šiuo metu yra išvesta daugiau nei 600 persėjų veislių. Todėl turime įvairios formos bei skonio avokadų. Kriaušės formos avokadai kai kuriose šalyse dar vadinami aligatoriaus kriaušėmis.

Avokadai skirstomi į tris geografines grupes: Antilų, Gvatemalos ir Meksikos.

Avokadai skinami dar nesunokę. Tik po 2 - 10 dienų sunoksta ir įgyja būdingą skonį bei kvapą. Nors avokadai pas mus keliauja ilgą kelią, bet keliaudami ne visada prinoksta ir dažniausiai juos perkame dar neprinokusius. Todėl juos reikia nokinti: suvynioti į popierių ir kambario temperatūroje laikyti tol, ko suminkštės: nestipriai paspaudus turi atsirasti nedidelis įdubimas. Kai kuriuos sunokusius avokadus purtant girdisi, kaip dunksi kauliukas.

Galima ir pasisodinti

Kauliuką galima pasisodinti ir bandyti avokadą auginti. Nors sakoma, kad pirktinių avokadų kauliukai nesudygsta, juk nuskinami nesubrandinti vaisiai, tačiau kai kam yra pavykę ir iš pirktinio avokado kauliuko medelį užauginti. Ne dėl vaisių, o dėl grožio. Mat persėjos graži lapija, o po 5 - 6 metų augalas gali ir sužydėti.

Kai kas pataria prieš sodinimą avokado kauliuką kelias dienas mirkyti vandenyje. Kiti ginčija, kad to daryti nereikia - užteka kelias dienas kauliuką apdžiovinti ir sodinti, o pasodinus - laistyti.

Visi avokadų kauliukų daigintojai perspėja, kad kauliuką į žemę reikia kišti bukuoju galu iki pusės. Jeigu užpilsi visą žemėmis - supus. Yra sodininkų, kurie avokado kauliuką iki pusės buku galu vandenyje laiko iki sudygstant. Mirko tol, kol pradės dygti. Ilgiau kaip tris mėnesius mirkyti nereikia. Jeigu per tą laiką nesudygs, išmesti nereikia. Reikia sodinti į žemę ir tikėtis daigo.

Kai kam persėjos gražiai sudygo, kai jos vaisiaus kauliukai buvo susodinti į didelį indą su drėgnomis žemėmis. Indas po sodinimo buvo uždengtas stiklu, kurį kasdien pusvalandžiui nukeldavo, kad kauliukai nepradėtų pelyti. Sėklos geriausiai sudygsta, kai aplinkos temperatūra būna daugiau kaip 25 laipsniai.

Kai užaugs pirmieji lapai, nebereikės tiek daug šilumos. Kai augaliukas kiek paaugs, reikia nugnybti viršūnę, kad šakotųsi. Persėjos nėra reiklios dirvai. Užtenka lengvos, vidutiniškai rūgščios žemės. Visą laiką persėjai turi būti drėgna žemė, bet perlaistyti irgi nėra gerai. Mūsų sąlygomis persėjos auga greitai. Yra duomenų, kad sumanūs augintojai maždaug 1 metro aukščio persėjos medelį užaugina per dvejus metus. Tik nežinia, ar kas nors Lietuvoje nuo persėjos medžio yra prisiraškęs pintinę avokadų. Jei ir turi namuose persėją, - avokadų eina į parduotuvę.

Kaip valgyti avokadą

Valgyti avokadą daug išradingumo nereikia - sunokusio vaisiaus minkštimą tepi ant baltos duonos ir valgai sau sveikas. Arba - kabini šaukšteliu.

Avokadų dedama į šaltas sriubas, majonezą, įvairias salotas.

Avokadų minkštime yra nuo 15 iki 35 procentų riebalų, todėl juo patariama valgyti vegetarams, kurie nevartoja gyvulinių riebalų.

Avokaduose daug angliavandenių, baltymų, įvairių mineralinių medžiagų, vitaminų, karotino, lecitino...

Avokaduose rastas angliavandenis manuheptuliozė, kuri tirpdo organizme riebalus ir mažina cukraus kiekį kraujyje.

Avokadas lengvai virškinamas, mažina cholesterolį, stimuliuoja lytines galias, žvalina organizmą, suteikia energijos, išgydo nuo nuolatinio nuovargio ir depresijos.

Kai kurie tyrinėtojai tvirtina, kad avokadai sumažina riziką susirgti vėžiu. Dar: avokado kaukės regeneruoja odą ir plaukus.

Gali būti, kad ne visomis išvardintomis galiomis avokadai yra iš tikrųjų apdovanoti. Juk šiais laikais ne vieną ir ne du tyrinėtojus pasamdo vaisių ir uogų augintojai bei eksportuotojai, kad kuo daugiau jų produkcijoje gerų dalykų rastų. Rastų ir apie tai pasauliui kuo garsiau už gautus pinigus praneštų.

Tačiau abejonių nėra: avokadas tikrai labai maistingas -suvalgai vieną vaisių ir jautiesi, kaip lašinukų bryzelį sukramtęs. Ištirta, kad 100 gramų avokado turi net 230 kilokalorijų. Maždaug tiek pat kalorijų turi 100 gramų juodos duonos ar 100 gramų riebios jautienos. Tikrai: ne veltui avokadas skelbiamas maistingiausiu pasaulio vaisiumi.

Parengė Feliksas GRUNSKIS

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder