Virtuvės šefas pataria: kaip pasigaminti pietus, kai trūksta laiko

Virtuvės šefas pataria: kaip pasigaminti pietus, kai trūksta laiko

Nors jau mėnesį gyvename karantine ir daugelis iš mūsų dirba nuotoliniu būdu – gyvenimo tempas nemažėja. Daug laiko leisdami namuose turime ne tik atlikti darbines užduotis, bet ir pasirūpinti buitimi, maisto gamyba. Pavargę ieškoti receptų ir eksperimentuoti prie puodų žmonės vis dažniau renkasi jau paruoštus kulinarijos gaminius. Virtuvės šefas ir tinklaraščio  „Pavarsdienoraštis“ autorius Justinas Kapkovičius sako, kad tai – puikus būdas sutaupyti brangaus laiko, kurį galima skirti šeimai.

„Prekybos centrai siūlo vis daugiau įdomesnių pusgaminių. Kepsniai, salotos, įvairūs garnyrai, padažai. Tai yra puiki išeitis tiems, kurie neturi daug laiko suktis virtuvėje... Juk kartais į viską galima pažiūrėti paprasčiau ir iš jau paruoštų kulinarijos gaminių pasigaminti kelis įdomesnius patiekalus namiškiams palepinti“, – teigia J. Kapkovičius.

Pasak jo, naudojant pamėgtus, tradicinius kulinarijos gaminius galima atrasti netikėtų derinių. „Siūlau rinktis produktus, kuriuos sudėtingiau pasigaminti namuose. Šiais laikais retas turi laiko visą dieną skirti maisto ruošimui. Parduotuvėje galime įsigyti jau pagamintos šaltienos, o namie ją virti užtruktume ne vieną valandą, be to, prisideda virtuvės tvarkymas baigus gaminti, laukimas, kol šaltiena sustings. Tą patį galime pasakyti ir apie Kijevo kotletą ar kepsnį „Jūratė“, cepelinus. Kartais leidžiu sau paimprovizuoti ir užsukęs į šalia esančią parduotuvę nusiperku kulinarijos gaminių. Šalia jų parinkus tinkamą padažą ar garnyrą toks patiekalas gali tapti tikru kulinariniu šedevru“, – sako virtuvės šefas.

Padidėjusias jau pagamintų kulinarijos gaminių pirkimo tendencijas pastebi ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

„Lietuviai vis dažniau renkasi jau pagamintus patiekalus, paruoštus iš aukščiausios kokybės ingredientų, pagal tradicinius ir naujus receptus“, – sako V. Budrienė. Anot jos, nors pirkėjai yra itin pamėgę tradicinius patiekalus, nebijo ir išbandyti naujų skonių. Eksperimentus žmonės ypatingai mėgsta išbandyti prieš šventes. „Šiemet artėjant neįprastoms Kalėdoms pirkėjai ieško naujų būdų, kaip nustebinti savo artimuosius, dairosi naujų receptų ar išbando naujų parduotuvėse jau siūlomų produktų. Dažnas savo šventinį stalą planuoja iš anksto, todėl šiuo metu – puikus metas pagalvoti apie naujus receptus“, – teigia V. Budrienė.

Kulinarijos gaminiai puikus ir greitas būdas pavalgyti, tačiau įdėjus šiek tiek vaizduotės ir truputį pastangų – jie gali tapti ir šventinių pietų puošmena.

Kad nereikėtų puės dienos praleisti prie puodų, J. Kapkovičius siūlo kelis paprastus receptus kulinarijos gaminiams suteiksiančius šventinio prieskonio.

Šaltiena su bulvių šimtalapiu ir krapų padažu

Bulvių šimtalapiui Jums reikės:

1,5 kg bulvių

0,2 kg sviesto

2 skiltelių česnako

5 šakelių čiobrelių

Druskos

Paruošimas:

„Iš pradžių į prikaistuvį dedame 100 gramų sviesto, smulkiai tarkuotą česnaką ir čiobrelio lapelius. Sviestą užkaitiname, kol šonuose ims formuotis burbulai. Tuomet paliekame šiek tiek atvėsti ir įmaišome likusį sviestą“, – pasakoja šefas. 

Toliau J. Kapkovičius kuo ploniau supjausto bulves – tam puikiai gali pasitarnauti speciali tarka. Jas paruošęs nuplauna vandeniu ir nusausina popieriniu rankšluosčiu, bulves deda į didelį dubenį ir sumaišo su sviestu. Viską paskanina keliais žiupsneliais druskos.

„Toliau kepimo indą išklojame sviestiniu popieriumi ir pradedame dėlioti bulves. Bulves reikia sudėti tolygiais sluoksniais, kad išeitų tobulas šimtalapis. Sudėjus visas bulves, uždengiame sviestiniu popieriumi. Kepame 185 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių“, – sako jis.

Krapų aliejui Jums reikės:

100 ml aliejaus

100 ml acto

10 g krapų

80 g cukraus

Paruošimas:

Visus produktus virtuvės šefas deda į indą ir sutrina su rankiniu trintuvu. „Krapų aliejų pasigaminti užtuksite vos kelias minutes. Serviruodami patiekalą juo šiek tiek pašlakstykite šaltieną, taip suteiksite jai naujų skonių“, – pabrėžia virtuvės šefas.

Jūratės kotletas su salierų tyre ir marinuotais burokėliais

Salierų tyrei Jums reikės:

2 vnt. salierų šaknies

100 g sviesto

1 šaukštelio valgomosios sodos

žiupsnelio druskos ir pipirų

Paruošimas:

„Saliero šaknį nulupame ir supjaustome mažais gabalėliais. Į puodą dedame sviestą ir kaitiname tol, kol jis ims ruduoti. Tuomet į puodą dedame saliero šaknį ir ją šiek tiek apskrudiname. Beriame šaukštelį sodos, uždengiame dangčiu ir ant mažos ugnies troškiname tol, kol salieras tampa minkštas. Tuomet su rankiniu trintuvu viską sutriname iki vientisos masės. Tyrę pagal skonį paskaniname druska ir pipirais“, – pasakoja J. Kapkovičius.

Marinuotiems burokėliams Jums reikės:

200 g virtų burokėlių

120 ml obuolių acto

60 ml vandens

30 g cukraus

1 šakelės rozmarino

1 lauro lapo

Paruošimas:

„Šis receptas taip pat labai paprastas: visus ingredientus tereikia sudėti į prikaistuvį ir užvirti. Burokėlius supjaustykite griežinėliais, sudėkite į indą ir užpilkite marinatu bei leiskite jiems kelias valandas pasimarinuoti. Taip išgausite kur kas ryškesnį burokėlių skonį“, – pataria virtuvės šefas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder