Nejaugi šiuolaikiniai vaikai temoka saldainį iš saldaininės pasiimti?..
Vaikai trukdo?
Taupydami laiką, baimindamiesi dėl saugumo arba tiesiog neturėdami kantrybės tėvai mažuosius "pagalbininkus" veja lauk iš virtuvės. Ir be reikalo. Gamindami maistą be jų dalyvavimo, o paskui - darydami tai už juos, iš tikro jie daro meškos paslaugą: nemoko savarankiškumo, kurio vėliau labai prireiks, ir įpratina būti aptarnaujamiems.
Viskas prasideda nuo "Galiu pats!" Pirmas vaiko "kulinarinis" etapas - savarankiškas valgymas. Jau vienerių metukų pyplys gali išlaikyti šaukštą, o tai reiškia, kad valgydamas gali apsieiti be mamos pagalbos. Nedrauskite jam to, kad ir kaip apšnerkštų viską aplinkui... Nėra kito būdo išmokti, kaip tik darant. Tas pats pasakytina ir apie kitą etapą virtuvėje - maisto gaminimą.
Nuo ko pradėti
Pirmiausiai išmokykite mažylį padengti ir nudengti stalą. Tai galima pradėti daryti, vos tik vaikas ima tvirtai žingsniuoti. Žinoma, kol atžalos mažos, porcelianą ir krikštolą verčiau atidėti į šalį, o aštrius įrankius ant stalo padėti ir nuimti būtina suaugusiesiems. Tačiau mokyti trimetį serviravimo meno ir elgesio kultūros prie stalo - tikrai ne per anksti.
2-3 metai
Kaip sakoma, teatras prasideda nuo drabužinės. Tokio amžiaus mažylį pirmiausiai išmokykite valgyti kultūringai: sėdint prie staliuko, o ne bėgiojant po kambarį; naudojantis šauktu, šakute, šaukšteliu ir servetėle, o ne rankomis. Trimetis jau turėtų pats atsigerti iš puodelio ir neprilaistyti aplink. Maža to - tokio amžiaus atžalėlė jau su malonumu padarytų mamytei ar tėveliui sumuštinį. Tik parodykite kaip!
3-4 metai
Atėjo laikas pirmajai kulinarinei patirčiai. Kaip iš jūros smėlio jūsų mažylis "kepa" įvairių formų blynus, taip ir namuose jis gali su kepimo formelėmis iš tešlos padaryti sausainiukus. Smagumėlis neapsakomas!
5-6 metai
Jūsų vaikas jau toks atsakingas ir atidus, kad gali pats padengti stalą, išpilstyti sultis į puodelius, o kai šeima pavalgo, nurinkti indus ir įrankius (išskyrus aštrius bei sunkius). Tokio amžiaus vaikas gali pats (su nedidele mamos pagalba) šeimai paruošti, pavyzdžiui, salotų ar šaltibarčių: supilti į puodą kefyrą, suberti žalumynus, nulupti kiaušinius, įberti druskos, įdėti grietinės...
7-8 metai
Labai naudinga tokio amžiaus mokyti vaiką lipdyti virtinukus ir dėti įdarą. Išmokykite jį tinkamai laikyti delne tešlos gabaliuką, dėti varškės ar faršo ir pirštukais užspausti kraštus. Tai labai naudingas pratimas, lavinantis smulkiąją motoriką.
Gamindami salotas, tokio amžiaus vaikui jau galite patikėti plastmasine tarka sutarkuoti virtas daržoves, į lėkštę tvarkingai sudėlioti dešros, sūrio griežinėlius ir pan.
10-12 metų
Atžalą metas pamažu pradėti mokyti atsargiai gaminti naudojant kaitrą. Žinoma, jums baugu, tačiau atminkite, jog daugiau nelaimių ir traumių įvyksta, kai vaikai yra neišmokyti elgtis atsargiai. Vis tiek jie norės pabandyti ir galbūt netgi sugalvos tai daryti be jūsų žinios. Todėl verčiau patys parodykite, kad, pavyzdžiui, nukėlus dangtį, iš puodo virsta karšti garai, todėl reikia saugotis. Lygiai taip pat nukėlus keptuvės dangtį gali taškytis riebalai ir nudeginti rankas, net veidą.
Ne kiekvienas 12-metis be mamos pagalbos pats išsivirs bulvių, tačiau išsikepti blynų ir kiaušinienės jau tikrai turėtų mokėti.
Ar saugu prie viryklės?
Saugumo įgūdžiai neatsiranda per dieną. Jų vaikus reikia mokyti nuolat. Tai daroma etapais.
1. Žiūrėk, kaip darau aš.
2. Daryk su manimi.
3. Daryk prie manęs.
4. Kai padarysi - pakviesk.
5. Padaryk pats.
Kada vaiką galima prileisti prie viryklės, priklauso ne tik nuo jo savarankiškumo laipsnio, temperamento, charakterio ypatumų, bet ir nuo ūgio. Atminkite, kad savarankiškai naudotis virykle vaikas gali tik tada, kai jo ūgis leidžia nekelti rankų į viršų, o laikyti jas paraleliai su kaitlente.
* Vaikas turėtų naudotis virtuvinėmis pirštinėmis, kurių audinys grublėtas, kad puodas neišslystų iš rankų.
* Mokykite atžalą naudotis dviem įrankiais apverčiant blynus ar kotletus.
* Mokykite vaiką nepilti į puodą skysčio tiek, kad jis siektų kraštus. Saugiausia, kai puodas pripildytas iki pusės.
* Įspėkite atžalą nemesti ingredientų į verdantį vandenį, kad neapsitaškytų.
Vaikui patogiau gaminti žemuose ir plačiuose induose, tad pasirūpinkite, kad namų virtuvėje jis rastų būtent tokių.
15-17 metų
Tokio amžiaus jaunuoliai jau turėtų gaminti be tėvų pagalbos. Metas patiems išsivirti sriubos, netgi uogienės, pabandyti konservuoti agurkus ir kitas daržoves. Paprastai jaunimas ir neraginamas mėgsta išbandyti įvairius receptus.
Kur keliausime šiandien?
Skatindami kulinarinę kūrybą ir pasaulio virtuvių pažinimą, galime maisto ruošybos procesą derinti su geografijos mokymu.
Kartkartėmis su atžalomis pagaminkite kurį nors patiekalą iš nacionalinių pasaulio virtuvių. Pasikabinkite virtuvėje žemėlapį ir apibrėžkite šalį, į kurią su šeima keliausite šį savaitgalį.
Kartu su vaiku internete ar knygose paieškokite informacijos, kokia tai šalis, koks ten klimatas, kokie augalai auga, kuo ypatingi joje gyvenantys žmonės, kokių tradicijų laikosi, o tada gaminkite vakarienę.
Dar viena gudrybė - pasiūlyti vaikui gaminti, o mamai (ar tėčiui) būti šalia ir fotografuoti.
Pavyzdžiui, vienas savaitgalis gali būti skirtas gaminti vaikų taip mėgstamoms picoms ir sykiu susipažinti su Italija.
Kol gaminsite picos tešlą (tai visai nesudėtinga), papasakokite atžalai, kad italai taip didžiuojasi šiuo savo išradimu, jog netgi yra išleidę įstatymą, kuris draudžia picas kepti ne taip, kaip reikia. Ar laikomasi to įstatymo (ne namuose, žinoma, o kavinėse), prižiūri specialūs vyriausybės inspektoriai. Pasak italų, picos tešlą reikia mėtyti ir sukti rankomis, o ne kočioti, o kepti ją ne orkaitėje, bet būtinai krosnyje deginant malkas... Jūs tikriausiai to negalėsite pademonstruoti, tačiau kai po kurio laiko jūsų atžala su draugais apsilankys picerijoje, galės sublizgėti erudicija...
Kur kas įdomiau, nei nusipirkti gatavą picos padą parduotuvėje, yra pasigaminti tešlą patiems. Tai nesudėtinga, be to, procesas jūsų vaikui tikrai patiks.
Į indą supilkite 1 stiklinę kefyro ir suberkite 3 stiklines miltų; įberkite druskos, pusę šaukštelio cukraus, pusę šaukštelio sodos; supilkite vieną išplaktą kiaušinį ir šaukštą augalinio aliejaus. Viską gerai sumaišykite, išminkykite ir iškočiokite. Tada leiskite vaikui dėti įdaro: vištienos ar jautienos gabaliukų, žuvies ar krevečių, grybų, paprikos, svogūnų, baklažanų... Būtina dėti pomidorų ir tarkuoto sūrio, o visa kita - jūsų fantazijos reikalas. Vaikams paprastai labiausiai patinka picos su vištiena ir ananasais.
Mokydami vaikus maitintis sveikai, patys galite pasigaminti ir picos padažą: pomidorus nulupkite ir sutrinkite į tyrę, keptuvėje su alyvuogių aliejumi pakepinkite supjaustytą svogūną ir 5 susmulkintas česnako skilteles, dėkite šaukštą cukraus, šiek tiek druskos, maltų juodųjų pipirų, tuomet - pomidorus ir viską patroškinkite.
KOMENTARAS
"Vaikai mokosi, kai namuose gaminama"
Beata Nicholson, TV laidų vedėja, kulinarinių knygų autorė:
Raimondos Vyšnios nuotr. |
"Nenorėkime, kad vaikai išmoktų ir pamėgtų gaminti maistą, jeigu patys šeimoje nieko negaminame, tik valgome šaldytus koldūnus. Jeigu šeimoje maistas gaminamas, o ne tik pašildomi pusfabrikačiai, tuomet ir vaikai natūraliai perima šiuos įgūdžius.
Mano 7 ir 6 metų atžalos nedalyvauja kulinariniuose virtuvės procesuose tik tada, kai man reikia pagaminti greitai ir yra labai svarbus rezultatas. Visais kitais atvejais mes viską darome kartu. Žinoma, daug lemia tai, kad aš dažniausiai būnu su jais namuose, o ne kažkur kitur. Jeigu tėvai dirbantys, tai apsunkina situaciją.
Vaikai iš tiesų labai veržiasi gaminti: ar kiaušinį išplakti, ar tešlą išminkyti - priklauso nuo amžiaus, bet jiems tai nuo mažų dienų labai įdomu.
Aš pati savarankiškai pradėjau gaminti maždaug nuo 10 metų. Atsimenu pirmąjį rimtą patiekalą - įdarytą karką... Mėgdavau vartyti knygas, išbandyti ką nors nauja. Augau Kėdainiuose, namuose, kuriuose maistas buvo ne tik gaminamas, bet ir užsiauginamas, konservuojamas ir pan. Mano abi močiutės augino daržus.
Manau, kad visus reikalingus įgūdžius vaikai perima šeimoje, natūraliai, stebėdami tėvus ir artimuosius, todėl pirmiausiai gaminkime patys, o antra - nevarykime vaikų iš virtuvės..."
RECEPTAS VAIKAMS
Juditos Kuniskytės nuotr. |
Tai prancūziškas jogurto indelio pyragas, kurį mums atsiuntė Beata Nicholson. Jis užrašytas ir jos naujojoje kulinarinėje knygoje "Beatos virtuvė: Mamų knyga". Pasak pokalbininkės, tokį pyragėlį prancūzų darželinukai savarankiškai kepa jau nuo dvejų su trupučiu metų.
Reikės: 1 indelio (125 g) natūralaus jogurto; 3 jogurto indelių miltų; 1 kupino šaukštelio kepimo miltelių; žiupsnio druskos; 2 jogurto indelių cukraus; 3 kiaušinių; 1 jogurto indelio rapsų, saulėgrąžų ar riešutų aliejaus arba lydyto sviesto; sviesto kepimo formai patepti.
Pasiruošimas
1. Pirmiausia įjunk orkaitę ir nustatyk 200 laipsnių temperatūrą.
2. Kepimo formą patepk sviestu arba išklok kepimo popieriumi.
Gaminame kartu
1. Jogurtą supilk į dubenį.
2. Jogurto indeliu pamatuok cukrų, suberk jį į jogurtą, pamaišyk šaukštu ar plakimo šluotele.
3. Supilk aliejų, įmušk kiaušinius ir dar kartą pamaišyk plakimo šluotele.
4. Jogurto indeliu pamatuok miltus, suberk į gautą masę kartu su druska ir kepimo milteliais. Šįkart viską kruopščiai išmaišyk.
5. Tešlą sukrėsk į kepimo formą ir šauk į orkaitę kepti apie 25-30 minučių. Kepkite 20 cm skersmens vienoje arba dviejose mažesnėse formose.
Idėjos
* Tešlą papildykite smulkintu bananu, razinomis ir cinamonu.
* Į pyragą įtarkuokite obuolį ir kriaušę.
* Dalį miltų pakeiskite kakava ir įberkite smulkintų riešutų.
Rašyti komentarą