Vaikų kambarys dviem: kaip nepersistengti dalijant?

Vaikų kambarys dviem: kaip nepersistengti dalijant?

Nelengva viename kambaryje patogiai įkurdinti du vaikus, ir dukart sunkiau - kai vienas jų yra mokyklinio amžiaus, o jei dar skirtingos lyties? Ką būtina žinoti kuriant vaikų kambario interjerą dviem?

Dalijame perpus

Dalijimas šiuo atveju - plačiąja ir siaurąja prasmėmis. Pusės kambario perdažymas rožine spalva, o kitos pusės - žydra - ne išeitis. Kur kas tikslingiau ribas nustatyti padės protingas baldų išdėstymas.

Baldai, skirti mergaitei ir berniukui, gali būti vieno stiliaus. Atskirti kiekvienam savo teritoriją padės vaikų asmeniniai daiktai. Nepamirškite to, kad jums reikia atskirti vaikų kambario erdvę, o ne vaikus, todėl nepersistenkite brėždami ribas.

Orientyras bus vaikų charakteris. Jei brolis su seserimi vienas nuo kito itin skiriasi temperamentu, gyvenimo būdu, reikėtų sukurti kiekvienam po atskirą "salelę" kambaryje, pavyzdžiui, dukrai "vyturėliui" baldus, taip pat ir lovą, statyti arčiau lango, sūnui "pelėdai" - tamsiausiame kambario kamputyje.

SVARBIAUSIA įrengiant mokymuisi skirtą vietą, kad baldai būtų ergonomiški, o apšvietimas - tinkamas.

Būtina atsižvelgti ir į amžiaus skirtumą. Suprantama, kad vyresniojo vaiko interesus suderinti su kur kas jaunesnio brolio ar sesers poreikiais gali būti sunkoka, tačiau kompromisas galimas tik vienas: jaunuolio baldai užims didesnę kambario dalį, o mažyliui teks sukurti atskirą "salelę".

Kruopščiai padalinti kambarį į zonas būtina, jei tarp vaikų - didelis amžiaus skirtumas.

Viena lova ar dvi?

Jeigu vaikų amžiaus skirtumas nežymus, tuomet puikiausiai tinka dviaukštė lova. Vienu šūviu nušaunami du zuikiai: tėvai racionaliai išnaudoja kambario erdvę, o vaikai taip pat dažniausiai būna itin patenkinti tokiu pasirinkimu. Ir vis dėlto būtina atkreipti dėmesį į kelis niuansus:

* vaikai iki šešerių metų neturėtų miegoti viršuje;

* apsauginės grotelės turėtų būti aplink visą lovą;

* čiužinys turi būti tiksliai pritaikytas;

* vaikai privalo laikytis taisyklės, jog laipioti galima tik kopėtėlėmis;

* išdykavimas antrajame lovos aukšte - dažniausia nelaimingų atsitikimų priežastis.

Vietos sutaupyti padės ir ištraukiama lova, tačiau šiuo atveju itin svarbu ne tik atsižvelgti į vaiko amžių, bet ir lytį. Šis variantas laikomas pačiu nenaudingiausiu.

Aišku, jei tik leidžia plotas, geriausia vaikams pirkti dvi atskiras lovas - geros kokybės, patogias, tas pats pasakytina ir apie čiužinius.

Darbo zona

Įrengiant mokymuisi skirtą vietą vėl susiduriama su klausimu - vienas ar du stalai? Atsakymas vienareikšmiškas: jei leidžia kambario plotas - du stalai kur kas geriau. Mažo ploto kambaryje derėtų pasirinkti raidės L formos stalą, susidedantį iš kelių dalių. Zonas atskirti padės ir apšvietimas.

ATSKIRAI. Dviaukštės ar ištraukiamos lovos padeda sutaupyti vietos, tačiau geriausias variantas paaugliams, ypač skirtingos lyties, - atskiros lovos.

Verta pagalvoti ir apie dviejų kompiuterių įsigijimą vienu metu (taip galima nemažai sutaupyti), ypač, jei auginate du paauglius. Blogiau nei pamokų ruoša "pagal eilę" gali būti tik kova dėl žaidimų laiko prie kompiuterio ar besiskirianti kietųjų diskų atmintis...

Būtinai skirkite vaikams po atskirą spintelę ir kėdę. Jei neturite tokios galimybės, tai bent lentynos turėtų būti atskiros: tegu kiekvienas atsako už tvarką savo pusėje. Stalčius irgi reikėtų padalinti po lygiai, visa kita gali būti bendra.

Žaidimų zona

Tarp psichologų vyrauja nuomonė, jog žaidimų zonos perskirti nereikia - vaikai praranda galimybę tapti artimesni. Tačiau praktika rodo, kad esant dideliam amžiaus skirtumui kiekvienas vaikas turi savų interesų, užduočių ir prioritetų. Štai keletas žaidimų zonos atskyrimo būdų:

  • pastatyti širmą (didelio kambario atveju);
  • įrengti mobilią pertvarą (geriau su ratukais);
  • parinkti skirtingą grindų dangą, galima pakloti skirtingus kilimus ir pan.

Iš profilaktinio vaikų sveikatos patikrinimo pažymų, pateikiamų ugdymo įstaigoms pastaraisiais metais, matyti, jog vaikų sveikata prastėja. Vaikai negali valdyti juos supančios aplinkos ir tik nuo mūsų, suaugusiųjų, priklauso, kokioje aplinkoje jie gyvena, mokosi.

Vaikų baldai turi būti funkcionalūs ir pagal galimybes "augantys" su vaiku. Šiuo metu rinkoje galima rasti itin platų vaikiškų baldų, kurių aukštį ir padėtį itin lengva pritaikyti kiekvienam vaikui, asortimentą.

Apskritai vaikų baldai turėtų būti:

  • lengvi - kad vaikas pats galėtų pajudinti ar perstatyti;
  • stabilūs - vaikai gana neatsargūs, todėl stabilūs baldai padės išvengti traumų;
  • ergonomiški - augantis organizmas reikalauja, kad jam niekas "netrukdytų", todėl netinkami baldai gali lemti ne tik stuburo iškrypimą, bet ir kitas nemalonias ligas;
  • ekologiški - vaikiški baldai turi atitikti ekologiškumo standartus;
  • komfortabilūs - jums nereikės vaikui aiškinti, kodėl pamokas reikia ruošti būtent prie stalo, jei baldai bus patogūs;
  • ryškūs ir gražūs.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder