Sodo sanitarai: apie gyvius ir augalus, kovojančius su priešais

Sodo sanitarai: apie gyvius ir augalus, kovojančius su priešais

Žalingi vabzdžiai daugintųsi kur kas sparčiau, jeigu gamtoje neturėtų priešų. Pavyzdžiui, amaras gali pasidauginti mažiausiai pusšimčiu panašių į save, ir jeigu jų išlieka tik pusė, tai po 10 dienų jie pasidaugina dar iki 2,5 tūkstančių... Šis skaičius į vasaros pabaigą daug kartų padidėja: amaras atsiveda iki 17 kartų... Laimei, kovoti su kenkėjais mums padeda ne tik paukščiai, bet ir vabzdžiai grobuonys. Todėl juos reikia saugoti.

Gamtoje nėra nė vieno augalo ligos sukėlėjo, kuris neturėtų natūralaus priešo. Tai gali būti parazitai, parazitoidai, grobuonys, patogeniniai organizmai. Šių organizmų dėka rūpimos kenkėjų populiacijos yra natūraliai kontroliuojamos.

Kas mėgsta amarus?

Amarus ėda grobuoniškieji žiogai ir boružės, kurios ypač aktyviai valo obelis, slyvas ir kt.

Viena aulinda per naktį gali suėsti iki 200 kiaušinių arba iki 30 jaunų obuolinio vaisėdžio vikšrų

Amarus naikina ir nedidelės permatomos gelsvai žalios musių lervos, kurias iš pirmo žvilgsnio gali palaikyti vapsvomis ar bitėmis, tik musių akys didesnės, turi vos du sparnus ir nėra geluonies ant pilvo galo.

Neatsisako pasimėgauti amarais ir ne didesnės nei 2 mm sidabriškai pilkos musės.

Sodininkams naudingos tachinos, žiedmusės, grobuoniškos musės. Iš vabalų - žygiai, boružės, minkštavabaliai, trumpasparniai (jų esama dirvos paviršiuje).

Kai kurie vabalai sugeba laipioti augalų stiebais ir lapais, todėl pasiekia tokius kenkėjus kaip amarai, tripsai ir kt.

Naudingi augalai

Nemažai kenkėjų sunaikina vabzdžiaėdžiai žinduoliai: ežiai, kirstukai, kurmiai.

Daug kenksmingų sodui vabzdžių sulesa paukščiai: vieversiai, kurapkos, kielės, kregždės, zylės, musinukės, geniai.

Kad sode turėtumėte draugų, kovojančių su augalų kenkėjais, pakraščiuose pasisėkite žirnių, peliuškų, dobilų, liucernų ir kitų nektaringų augalų, nes jų nektaru ir žiedadulkėmis maitinasi dauguma vapsvų, boružių, žiedmusių etc. Šis papildomas maistas padidina jų vislumą bei atsparumą nepalankiems aplinkos veiksniams.

 

Taip pat pakraščiuose rekomenduojama pasodinti nektaringų medžių ar krūmų: akacijų, blindžių, liepų, klevų, ievų, šermukšnių, putinų, erškėčių, lanksvų ir pan.

Nepiktnaudžiaukite pesticidais

Kad apsaugotumėte sodui naudingus vabzdžius, nepiktnaudžiaukite pesticidais. Jie sunaikina ne tik ligas ir kenkėjus, bet ir naudingus mikroorganizmus ir vabzdžius. Sode nebelieka natūralių augalų sargų. Be to, kenkėjai ir ligų sukėlėjai per trumpą laiką (1-2 metus) prisitaiko prie nuodų, ir pesticidai praranda efektyvumą. Taip pat verta nepamiršti, kad pesticidai kaupiasi dirvoje ir augaluose, ir tai ne į gera sveikatai.

Verčiau specialiai, sąmoningai priviliokite į sodą naudingus vabzdžius. Pavyzdžiui, tachinos mėgsta žydinčius krapų, kmynų skėčius. Kodėl gi jų nepasisėjus daugiau?

Tegu maži sparnuoti jūsų sodo draugai sėkmingai susidoroja su priešais...

Amarus atbaido česnakai, svogūnai, nasturtos. Šliužai bijo česnakų, petražolių, bazilikų, levandų. O skruzdės nepakenčia mėtų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder