Sodininko ir daržininko rūpesčiai sausį

Sodininko ir daržininko rūpesčiai sausį

Botanikė profesorė Asta Klimienė pataria sniegą nuo augalų nuvalyti, kad šis neišlankstytų ir neišlaužytų trapių dekoratyvinių sumedėjusių augalų šakų. Tai geriausia daryti iš karto prasidėjus atlydžiui.

Be to, rekomenduojama nuvalyti karpomas gyvatvores, nes viršuje susidaro storas sniego sluoksnis, kuris jas išlanksto ar sugadina sukurtą formą.

Tujų, eglių, pušų, puskiparisių ir kitų medelių apatines šakas patariama atsargiai ištraukti iš po sniego dangos, nes po šakomis prie kamieno yra oro tarpas ir sniegas, lenkdamas šakas žemyn, jas išlaužo. Apledėjusias šakas reikėtų paremti arba pririšti.

Kad derlius būtų geras

Kad derlius būtų ankstyvas ir geras, ruoškitės organines trąšas, kurių galima sukaupti per žiemą ir namuose. Tai ir kiaušinių, svogūnų lukštai, arbatos ar kavos tirščiai.

Apžiūrėkite, ar neapgraužti medeliai, ar nėra per daug sniego ant jų.

Tinka ir pernykštės sėklos

Vasario mėnesį laikas pasisėti paprikų, pomidorų, porų ir kitų daržovių.

Sausio ir vasario mėnesiais reikia pasėti ilgos vegetacijos gėlių - begonijų, petunijų, verbenų.

Prieš pirkdami sėklas pasitikrinkime likučius nuo praėjusių metų. Verta įsidėmėti, kad iš senesnių, nepraradusių daigumo sėklų išauga sveikesni daigai, nes per 3-4 metus žūva jų paviršiuje buvęs ligos užkratas.

VASARĮ laikas pasisėti paprikų, pomidorų, porų ir kitų daržovių.

Daugelio daržovių sėklos išlieka daigios keletą metų. Pavyzdžiui, pupų, pupelių sėklos išlieka daigios maždaug 9 metus, agurkų, aguročių, patisonų - 8, žirnių - 7, burokėlių, kopūstų, ridikų, ridikėlių, ropių, cikorijų, pomidorų - 5, morkų, rabarbarų, petražolių, salotų, porų, špinatų, ankštinių pipirų - 4 metus.

Po metų ar dvejų daigumą praranda pastarnokai, krapai, salierai, svogūnai, rūgštynės. Sėklos daigumą greičiau praranda patalpoje, kurioje dažnai keičiasi santykinė oro drėgmė ir temperatūra. Tad nelaikykime sėklų virtuvėje.

Daržas ant palangės

Ant palangės turime ir siūlome kiekvienam išsiauginti žalumynų, kurie puikiai tiks pagardinti salotas. Pavyzdžiui, sėjamoji pipirnė yra nereikli aplinkos sąlygoms. Ją sėti reikia labai tankiai. Auga greitai. Dažniausiai naudojama pora savaičių, po to reikėtų pasėti iš naujo. Aštroko skonio. Tinka sumuštiniams, salotoms.

Lapiniai ridikėliai užauga maždaug per savaitę. Maistui vartojami skilčialapiai, bet galima ir su visom šaknelėm.

Salotinė sultenė gali būti auginama kambaryje ant palangės. Auga greitai. Salotinės sultenės tinkamos gurmaniškam maistui pagardinti. Derinamos su įvairiomis salotomis, riešutais.

SALOTINĖ sultenė ant palangės auga greitai.

Sėjamoji gražgarstė auginama kaip sėjamoji pipirnė ar lapiniai ridikėliai. Lapelių skonis šiek tiek aitrokas. Jaunais lapeliais gardinamos salotos, padažai, sūrių patiekalai. Ši prieskoninė žolė labai mėgstama Italijoje, o Lietuvoje auginama retokai. Skani, riešutų skonio.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder