Šiluma kaulų nelaužo

Šiluma kaulų nelaužo

Kiekvieną rudenį, vėstant orams, mus gelbsti centrinis šildymas ar židinys, tačiau daugelis žmonių ilgai ir sunkiai adaptuojasi prie šalto oro. Bene sunkiausiai sekasi sušilti tiems, kurie dirba sėdimą darbą, ką jau kalbėti apie nuolat patiriančius stresą, mat dėl šios priežasties kyla kraujotakos problemų, šąla rankos ir kojos. Kokie efektyvūs būdai galėtų mums padėti sušildyti save?

Šilti jausmai jaukiems daiktams

Kiekvienas iš mūsų namuose saugome daiktus, kurių, net sudėvėjus, išmesti nekyla ranka: senas nutįsęs megztinis, kailinė liemenė, vilnonis pledas ar pūkinė antklodė... Todėl, kad ne tik aplinkos temperatūra, bet ir mus supančių daiktų kvapai, faktūra, spalvos veikia savijautą, netgi vertinimus ir poelgius. Eksperimentais įrodyta, kad mielas širdžiai daiktas, keliantis nostalgiją, šiltus prisiminimus, šildo žmogų ir jo aplinką tiesiogine prasme. Daiktai sukelia fizinius pojūčius, o pojūčiai stipriai lemia mūsų elgesį. Ar žinote, kad, pavyzdžiui, kėdės, ant kurios sėdime per derybas, minkštumas veikia bendravimo toną? Arba kad problemos kur kas greičiau sprendžiamos, kai tiesiogine prasme jas nušviečia palanki šviesa? Ar girdėjote, kad geras miegas didele dalimi priklauso nuo to, ant kokios faktūros pagalvės dedate pavargusią galvą?..

Pasaulinio garso psichologijos profesorė Telma Lobel (Thalma Lobel), dėstanti Harvardo universito studentams, savo knygoje "Sensacija: naujasis mokslas apie fizinį intelektą" ("Sensation: The New Science of Physical Intelligence") surinko šiuolaikinių tyrimų duomenis, įrodančius neįtikimą ryšį tarp fizinių pojūčių, poelgių, emocijų ir abstraktaus mąstymo. Ji rašo, kaip daiktai, jų fizinės ypatybės, kuriuos mes laikome gyvenimo smulkmenomis, iš tiesų gali lemti svarbius sprendimus. Net ir tai, kas čia parašyta, kiekvienas suvoksite skirtingai - priklausomai nuo to, ar gurkšnojate karštą arbatą, ar šaltą vandenį...

Puodelis karštos kavos, arbatos ar karšto šokolado rankose keičia mūsų požiūrį į žmogų, sėdintį priešais. Turėkite tai galvoje, kai ruošitės svarbiam pokalbiui.

Didelis šaltas statusas

Jei norite pasirodyti valdingi, gerkite kavą iš didelio puodelio, net jeigu pusės jos ir neišgersite. O jei kaip tik vengiate sudaryti bauginamą įspūdį ir siekiate atrodyti nešališki, rinkitės mažą porciją - ar gėrimo, ar patiekalo. Daugelio eksperimentų rezultatai rodo, kad porcijos dydis yra statuso rodiklis net ir tada, kai pats produktas neturi nieko bendro su valdžia. Mes žinome, kad didelis automobilis ir didelis namas - statuso simboliai, tačiau tas pats pasakytina ir apie kitus daiktus, netgi arbatos puodelius.

Jeigu esate dizaineris, nešiokitės savo darbus didžiuliame aplankale. Svoris - svarbi kategorija, mes tai žinome iš įvairių frazeologizmų. Profesorė T. Lobel aprašo tokį eksperimentą: dalyvių buvo paprašyta įvertinti kandidatus į darbo pozicijas pagal jų reziumė. Vis dalyviai gavo tuos pačius reziumė, tik viena grupė - 340 g sveriančioje planšetėje, o kita - 2 kg svorio kompiuteryje. "Sunkiosios" grupės atstovai kandidatą įvertino kaip labiau kvalifikuotą.

Jeigu jūsų namuose stovi ilgas stalas dešimčiai žmonių, o kasdien vakarieniauja tik keturi, verčiau sėskite prie jo keturiose pusėse viename gale. Tai atmosferą padarys emociškai artimesnę. Indus ir kitus stalo daiktus taip pat dėkite arčiau vienas kito.

Šilta vizitinė kortelė

Daiktų, kuriuos liečiame, faktūra, taip pat gali paveikti mūsų elgesį. Atkreipkite dėmesį į kėdes, ant kurių sėdite. Jeigu jos minkštos, yra daugiau tikimybės, kad pokalbininkas bus lankstesnis. Jeigu sėdite ant kietų kėdžių, greičiausiai vienas kitam atrodysite šalti ir nedraugiški. Šis efektas veikia kalbant apie bet ką: kietas ir minkštas rankines, automobilio sėdynes ir netgi telefono dėklus (kai ausiai malonu - ir pokalbis sklandesnis).

SMULKMENA. Daiktai, jų fizinės ypatybės, kuriuos mes laikome gyvenimo smulkmenomis, iš tiesų gali lemti svarbius sprendimus. Puodelis karštos kavos, arbatos ar karšto šokolado rankose keičia mūsų požiūrį į aplinkinius žmones.

Taigi jei norite šilto bendravimo, sodinkite savo pokalbininkus į minkštus krėslus, duokite jiems į rankas šilto gėrimo ir vizitinę kortelę, atspausdintą ant lygaus, švelnaus popieriaus. Žinoma, to nepakanka, kad pokalbis baigtųsi taip, kaip jūs norite, tačiau išorės atributai tikrai padarys juos imlesnius tam, ką jūs sakote.

Ką gali spalvos

Visi mes turime mėgstamas ir nemėgstamas spalvas. Būtent spalva yra lemiamas faktorius perkant įvairius daiktus. Ji gali lemti žmogaus sprendimus ir elgesį daugelyje sričių. Pavyzdžiui, raudona - galingas instrumentas parodyti valdžią bei autoritetą. Rinkodaros srityje ši spalva provokuoja pirkti brangesnius daiktus. Raudonai apsirengę sportininkai dažniau laimi dvikovas.

Kita vertus, matydami raudoną spalvą, žmonės jaučia nerimą, nesėkmės baimę, todėl jos nederėtų perdozuoti.

Niekas neabejoja, kad tai, kaip mes apsirengę, turi įtakos nuomonei apie mus. Tą patvirtina daugybė tyrimų. Griežtai apsirengusius žmones laikome protingesniais nei tuos, kurių apdaras neformalus. Jeigu aukštas pareigas einančios moters drabužiai pabrėžia jos seksualumą, aplinkiniai ją priima kaip mažiau kompetentingą už konservatyviai apsirengusią kolegę ir t. t. Tačiau drabužiai turi įtakos ne tik tam, kaip atrodome iš šalies, bet ir mūsų pačių elgesiui. Tyrimai rodo, kad žmonės, apsirengę baltai, pasiekia geresnių rezultatų atlikdami užduotis, reikalaujančias dėmesingumo, nei tie, kurie apsirengę įprastai.

Šviežios duonos kvapas

Nekilnojamojo turto ekspertai žino: daug daugiau šansų parduoti namą, kuriame tvyro šviežiai iškeptos duonos ar bandelių kvapas. Tą žino ir įvairių parduotuvių savininkai: jos taip pat pasižymi būdingu aromatu. Pavyzdžiui, mėtų ar cinamono kvapas žmogų nuteikia energingai veikti, lavandų - pirkti drabužius, apelsinų arba jūros - ilgiau užsibūti. Tai žinodami, galime pakelti nuotaiką ir sau, ir aplinkiniams.

Aromaterapeutai pataria rudenį namus pripildyti šildančio gardenijų, pačiuolių arba pelargonijų kvapo.

10 būdų sušilti

1. Šaltuoju metų laiku renkitės ne tik natūralaus audinio, bet ir šiltų spalvų drabužiais: geltonais, raudonais, oranžiniais. Šios spalvos ne tik šildo, bet ir suteikia džiugesio, energijos, kelia patogumo pojūtį.
2. Šiltomis, gyvybingomis spalvomis stenkitės sušildyti ir savo aplinką. Pripildykite namus spalvingų pagalvėlių, vazelių, žvakių, kitų dekoratyvinių detalių - jos veikia kaip antidepresantai. Venkite melsvos - ji sukelia šalčio jausmą.
3. Rudenį namuose naudokite daugiau vilnos, šilko, aksomo, flanelės, velveto - švelnių, pūkuotų audinių, taip pat megztų, nertų detalių. Atminkite, kad natūralios medžiagos šilumą laiko geriau už dirbtines.
4. Namus galima sušildyti ant grindų paklojus keletą spalvingų kilimėlių.
5. Šaltuoju metų laiku jūsų vonia turi virsti egzotiška Pietų šalimi. Čia pridėkite spalvotų rankšluosčių, žvakių, džiovintų gėlių, jaukių buteliukų su aliejais ir visko, kas primena vasarą. Rinkdamiesi kilimėlius vonios kambariui, atsižvelkite ne tik į estetiką, bet ir į komfortą, atsparumą drėgmei. Praktiškiausi - natūralūs medvilniniai kilimėliai arba minkšti viskozės-medvilnės ir kt. natūralių pluoštų deriniai.
6. Apsirūpinkite šildančiomis kojinėmis, pirštinėmis, šlepetėmis, šildančiais batais, kojų šildyklėmis (kai kurios turi ir masažo funkciją) etc. Plaštakos ir pėdos neturi riebalinio sluoksnio, jos taip pat prasčiau aprūpinamos krauju, o jeigu dar patiriate didelį nuovargį ir stresą - susitraukia kapiliarai.
7. Miegokite vėsioje patalpoje, tačiau šiltoje patalynėje. Patalynės faktūra ir spalva ne tik sukuria šiltą arba šaltą atmosferą miegamajame, bet ir lemia miego kokybę. Žinotina, kad patalynė iš satino vėsina, tad verčiau rinkitės šilkinę (vasarą ji vėsina, žiemą - šildo), medvilninę arba iš vilnos, kuri palaiko kūno temperatūrą ir puikiai sugeria prakaitą. Galite įsigyti specialios šildančios patalynės su viršutiniu vilnos sluoksniu ir medvilniniu užvalkalu, kurią galima skalbti.
8. Rytais mankštinkitės - dieną bus šilčiau. Vakarais mirkykite kojas, rankas šiltoje čiobrelių arba raudonėlių arbatoje.
9. Po dušo pasidarykite galūnių savimasažą. Sumaišykite po kelis lašus šalavijų, pankolių ir imbiero eterinio aliejaus, šį mišinį ištirpinkite 10 ml šilto augalinio aliejaus, patepkite pėdas, plaštakas ir masažuokite.
10. Neapkraukite savo skrandžio sunkiai virškinamu maistu. Daugiau valgykite ankštinių kultūrų, grikių. Produktai, turintys geležies, šildo. Kraujotaką gerina gudobelių arbata, vaisiai, prieskoniai: imbieras, garstyčios, raudonosios aitriosios paprikos, kardamonas, cinamonas, gvazdikėliai, muskatas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder