Rūta, mėta, jazminas

Rūta, mėta, jazminas

Tai tradiciniai mūsų darželių augalai, kurie nuo seno auga bene kiekviename kaimo kieme, tačiau jų skleidžiamas aromatas ir teikiamas skonis - nepaprastas.

Mėtos

Mėtos nuo seno laikomos gydomąja priemone nuo daugybės negalavimų: skrandžio, nervų, peršalimo ir t. t. Senovėje manyta, jog šis augalas ilgina žmogaus gyvenimą. Šiandien mėtos plačiai naudojamos fitoterapijos, aromaterapijos, kosmetologijos, farmakologijos bei kulinarijos srityse.

Visos mėtų rūšys pasižymi stipriu aromatu, nes turi daug eterinių aliejų. Jos ramina, padeda geriau užmigti, kovoja su bakterijomis. Tačiau pastebėta, kad vyrams, reguliariai geriantiems daug mėtų arbatos, šis augalas gali pakenkti: sumažinti seksualinę potenciją. Moterims tokio poveikio ji neturi, maža to - tyrimai rodo, kad jos pristabdo plaukų augimą ten, kur jie neturėtų augti. Dailiajai lyčiai mėtos naudingos ir tuo, kad susilpnina nemalonius menstruacijų pojūčius ir klimakterinius reiškinius.

Mėtos (labai retais atvejais) gali sukelti alerginę reakciją. Jų nepatariama daug vartoti hipotonikams - dar labiau sumažins kraujo spaudimą.

Kaip prieskoniu džiovintomis mėtomis galima gardinti vaisių kokteilius, pomidorų sultis, konditerinius gaminius, mėsos patiekalus ir garnyrus. Tinka ir agurkams raugti.

Rūta žalioji

Pirmiausiai būtina žinoti, jog žalioji rūta, kuri taip stipriai kvepia dėl lapuose esančio eterinio aliejaus, yra labai nuodingas augalas. Ji vos prisilietus nudegina odą. Jokie rūtos preparatai nerekomenduojami nėščioms moterims, nes gali sukelti persileidimą.

Kita vertus, šis augalas yra ir naudingas - turi gydomųjų savybių (pvz., eteriniu aliejumi trinasi kenčiantys reumato skausmu), taip pat naudojamas ir kaip prieskonis. Tam tikslui jo antžeminė dalis atsargiai nupjaunama (prieš žydėjimą), išdžiovinama. Susmulkinus galima pagardinti (labai mažais kiekiais!) sumuštinius, padažus, varškės, mėsos patiekalus, gaiviuosius gėrimus.

Rūtos žolėje yra furokumarino junginių, vitamino C, glikozido, rutino, kaprolo, kaprilo, rauginių ir mineralinių medžiagų. Kaip ir daugybė kitų prieskoninių bei vaistinių augalų, žalioji rūta mažais kiekiais stiprina organizmą, o didesniais - nuodija.

Jazminų žiedai

Aromaterapeutai tvirtina, kad jazminų kvapas ramina, stiprina pasitikėjmą savimi, žadina jausmingumą, o arbatos gurmanai tikina, jog šio augalo džiovintų žiedų arbata kelia nuotaiką. Šiai arbatai lenkiasi ir kinai, kurie jazminų žiedus skina paryčiais - kad būtų kvapnesni.

Jei skinsite jazminų žiedus, pirmiausiai padėkite juos šaltai ir palaikykite, iki sutems. Tada, kai ims kvepėti, į juos įberkite žaliosios arbatos ir palikite bent 4 valandoms - kad pritrauktų jazminų kvapo ir skonio. Kinai tokia arbata mėgaujasi valgydami aštrius patiekalus.

"Fotolia" nuotr.

RECEPTAI

GASPAČAS SU MĖTOMIS

Reikės: druskos, pipirų, aitriosios paprikos miltelių - pagal skonį, pusės didelės raudonos ir pusės žaliosios paprikos (išimkite sėklytes, smulkiai supjaustykite), 10 gramų mėtos lapų, dviejų askaloninio česnako galvučių, 55 ml raudonojo vyno, 3 didelių pailgų pomidorų, šaukštelio kečupo, pusės agurko (nulupkite, smulkiai supjaustykite), šviežios baltos duonos trupinių (25 g), dviejų skiltelių česnako.

Skrebučiams: 10 g sviesto, 20 g baltos duonos (kubeliais), 1 šaukšto alyvuogių aliejaus.

Šiek tiek agurko ir paprikos griežinėlių atsidėkite papuošimui. Visa kita dėkite į didelį indą, įberkite druskos, pipirų ir 425 ml ledo vandens. Porcijomis viską susmulkinkite virtuvės kombainu, kad būtų vientisa masė. Perpilkite į puodą ir dėkite prieskonių, jei reikia. Pridėkite saują ledo kubelių ir palikite 2-3 valandas šaldytuve.

Skrebučiams paruošti ištirpinkite sviestą ir aliejų keptuvėje, kai įkais, sumeskite duonos kubelius ir nuolat juos judinkite, kol apskrus ir taps aukso spalvos. Tuomet dėkite ant virtuvės rankšluosčio.

Gaspačą patiekite lėkštėse, užbėrę džiūvėsių, agurkų ir paprikos griežinėlių, pašlakstę alyvuogių aliejumi ir papuošę mėtos lapeliais.

MĖTŲ UOGIENĖ

Reikės: 300 g mėtų lapų su stiebais, 1 kg cukraus, 2 citrinų, puslitrio vandens.

Mėtas ir citrinas (supjaustykite su žieve) pavirkite 10 minučių, palikite parą pastovėti. Nusunkite, suberkite cukrų, pavirkite pusvalandį, karštą masę supilkite į stiklainius ir užsukite dangtelius.

MĖTŲ PADAŽAS

Reikės: nedidelio pundelio mėtų, 2 šaukštų cukraus, 1 šaukšto vyno acto.

Puode sumaišykite mėtas, cukrų ir vyno actą, įpilkite 4 šaukštus vandens. Puodą uždenkite ir palikite 2 valandoms.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder