Rugpjūtis sode ir darže: kokius darbus būtina nudirbti

Rugpjūtis sode ir darže: kokius darbus būtina nudirbti

Nors vasara dar lyg ir tebežavi savo kerais, tačiau čirškiantys žiogai, trumpėjančios dienos ir daržuose bei soduose kvepiantis derlius perspėja, kad saulutė vis rečiau beglamonės žemę. Toks jau tas rugpjūtis... O kokių darbų nevalia pamiršti šį mėnesį?

Ruoškitės vaismedžių sodinimui

Pradėkite ruošti duobes rudeniniam medelių ir vaiskrūmių sodinimui. Jei numatytas plotas įtręštas, jų didelių kasti nereikia. Prastesnėje, neparuoštoje, dirvoje obelims iškaskite bent 80 cm pločio ir 40-50 cm gylio duobes, kaulavaisiniams augalams - 70 cm pločio ir 40-50 cm gylio. Į duobes pripilkite komposto ar perpuvusio mėšlo (ne šviežio!) ir mineralinių trąšų, sumaišykite su žeme. Palikite gerai susigulėti.

Iki rugpjūčio vidurio dar galima akiuoti. Šį mėnesį labai sparčiai auga rudeniniai ir žieminiai vaisiai, dar formuojasi žiediniai pumpurai kitų metų derliui, bręsta vasariniai obuoliai. Vaismedžiams labai reikia drėgmės.

Rugpjūtį išpjaunami derėję aviečių stiebai, o jaunų viršūnės per sprindį sutrumpinamos - tuomet greičiau subręs ir geriau pasiruoš žiemai, o kitąmet šakosis ir geriau derės. Seni stiebai nupjaunami prie pat žemės. Suaugęs aviečių krūmas privalo turėti ne daugiau kaip 10-12 stiebų.

Sodiname braškes

Tinkamiausia dirva braškėms, kurioje augo burokėliai, ropės, morkos, ridikėliai, ridikai, salotos.

Geriausiai braškės dera humusingame priesmėlyje ir priemolyje, rūgščioje arba artimoje neutraliai reakcijai dirvoje (pH nuo 5 iki 6,5). Labai svarbu, kad dirva būtų laidi drėgmei ir orui. Labai rūgšti dirva kalkinama ne vėliau kaip prieš metus iki braškių sodinimo.

Braškėms skirtą dirvą sukaskite, išrinkite piktžolių šaknis, ypač daugiamečių. Daigus braškynui pirkite tik iš sveikų, pirmosios reprodukcijos daigais įveistų braškynų. Daigas turi turėti sveiką šerdelę bei geras 5-7 cm ilgio šaknis, ne mažiau kaip 3 gerai išsivysčiusius lapus. Geriausia sodinti vėsesniu, lietingu oru, o jei dienos karštos, saulėtos - vakare. Svarbu, kad daigų šaknys nuo iškasimo iki pasodinimo būtų drėgnos, neišdžiūtų. Sodinimo duobutė turi būti tokio gylio, kokio ilgio yra augalo šaknys. Šaknų negalima užlenkti, jos turi laisvai tilpti maždaug 20 cm gylio duobutėje. Į ją įberkite komposto, iš jo suformuokite kauburėlį - ten ir pasodinkite braškės daigą, į visas puses išskleisdami šakneles, ir apipilkite žemėmis iki viršutinio pumpuro (šerdelės). Nesodinkite giliai. Tarpai tarp braškių kerų turi būti apie 40-50 cm, o atstumas tarp eilių - ne mažesnis kaip 70 cm. Pasodinus patartina pamulčiuoti durpėmis.

Sėjame ir imame derlių

Rugpjūtį dar galima sėti žalumynines daržoves rudens derliui.

Kasame ankstyvąsias morkas ir burokėlius. Mėnesio pabaigoje kasamos ankstyvosios bulvės.

Imdami vasarinių kopūstų derlių, gerai apžiūrėkite šaknis. Jei pastebėjote ant šaknų gumbuotus sustorėjimus, visus kopūstkočius reikia sudeginti, nes augalai serga pavojinga liga - šaknų gumbu.

Pradėjus suktis vėlyvųjų kopūstų gūžėms, juos ypač puola amarai ir vikšrai. Galite nupurkšti augalų antpilu: 1/3 susmulkintų varnalėšų lapų užpilkite vandeniu iki viršaus, palaikykite 3 paras. Paruoštu antpilu purkškite 3-4 kartus kas savaitę.

Laiku nuraukite žieminius česnakus ir svogūnus. Jei pavėluosite, pirmieji suskils į atskiras skilteles, o antrieji išleis šaknis. Jei mėnesio pradžioje lapai dar žali - suriškite juos. Tai paskatins ropelių brendimą. O kai lapai pagels ir neaugs nauji, suskubkite nuimti derlių. Kaskite šakėmis. Česnakus su stiebais ir lapų liekanomis kelias dienas padžiovinkite saulėje, o paskui - gerai vėdinamoje patalpoje. Kai visiškai išdžius, nuvalykite ir nupjaukite stiebus.

.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder