Rudens meditacijos, arba 8 malonios veiklos būdai neišeinant iš namų

Rudens meditacijos, arba 8 malonios veiklos būdai neišeinant iš namų

Rudeniui įsibėgėjus, vis labiau norisi susirangyti jaukiame fotelyje, įsisupti į šiltą pledą, pasiimti į rankas mezginį ir... viską pamiršti. Rankdarbių terapija išlaisvina mūsų kūną ir protą iš įtempto mąstymo. Ji nukreipia mintis nuo rūpesčių ir nuramina širdį.

Žinoma, nebūtina mėgti megzti - galima nerti, siuvinėti, karpyti popierių arba... fotografuoti šviesą.

Rankdarbių poveikis sveikatai

Psichologai teigia, jog rankdarbiai veikia ne tik akis ir rankas, bet ir smegenis. Ši veikla naudinga esant širdies ritmo sutrikimams, per dideliam kraujo spaudimui, kamuojant galvos skausmams, nemigai, chroniškam nuovargiui.

ENKAUSTIKA. Sena paveikslų kūrimo technika, atrasta 18 amžiuje prieš mūsų erą Pompėjoje ir atgimusi 20 amžiuje.

Minkštų žaisliukų suvimas iš skiaučių padeda alergiškiems žmonėms, taip pat linkusiems į depresiją, virškinamojo trakto negalavimus, mieguistumą.

Nėrimas vąšeliu ramina, kai maudžia dantį arba skauda ausį, padeda numalšinti kosulį.

Siuvinėjimas rekomenduojamas, jeigu spengia ausyse, jaučiate nervinę įtampą, chronišką nuovargį, esate lengvai pažedžiami išorinės negatyvios įtakos.

Pynimas saugo nuo širdies ir kepenų ligų, galvos ir skrandžio skausmų, lengvina raumenų spazmus, kaulų maudimą, šalina nervingumą, jaudulį.

Karoliukų vėrimas tinka žmonėms, kurie blogai miega, kenčia dažnus galvos skausmus, kraujotakos sutrikimus, serga kvėpavimo takų ligomis.

DEKUPAŽAS. 18 amžiuje šis užsiėmimas išpopuliarėjo tarp moterų, juo žavėjosi Marija Antuanetė ir markizė de Pompadur.

Skiaučių durstymas gydo galvos skausmus, numaldo kojų maudimą, padeda esant peršalimo ligoms, kraujavimui iš nosies.

"Frivolite" (prancūziško nėrimo technika) rekomenduojama sergant migrena, esant hipertonijai, skaudant sąnariams.

Mezgimas virbalais rekomenduojamas jautrios nervų sistemos žmonėms, taip pat sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, virškinimo sutrikimais, kamuojamiems galvos skausmų.

Palankiai veikia po smegenų sutrenkimo.

Pynimas iš šiaudų naudingas esant poliartritui, nerviniams tikams, hipotonijai, depresijai, protiniam nuovargiui.

Šis rankdarbis lengvina galvos skausmus, šalina agresyvumą, stiprina atmintį.

ŠVIESOS TAPYBA. Jei mėgstate fotografuoti ir naktimis neužmiegate, šis hobis - kaip tik jums.

Raižyba ir tapyba - puiki terapija trumparegiams, taip pat sergantiems dermatitu, patyrusiems įvairias traumas, sergantiems gastritu ir kitomis skrandžio, žarnyno ligomis, bronchitu.

Ši veikla šalina mieguistumą, nervinį kosulį, įvairias fobijas.

1. Popieriaus sukimas ir gofravimas

"Kvilingas" (angl. quilling) - tai erdvinių kompozicijų, atvirukų, paveikslų kūrimas iš susuktų popieriaus juostelių.

Ši technika labai sena - atsirado Europoje dar 14 a. pabaigoje - 15 a. pradžioje ir liko populiari iki šių dienų.

Pavyzdžiui, ja mėgaujasi Anglijos karalienė Elžbieta II - daugelis jos darbų saugomi Viktorijos ir Alberto muziejuje Londone.

Jums reikės įsigyti specialių popieriaus juostelių - įvairių spalvų ir atspalvių, klijų, turėti po ranka liniuotę, žirkles, lentutę, peiliuką popieriui pjaustyti, specialią adatą.

Erdvė saviraiškai - didžiulė: tokiu būdu galima kurti mažyčius atvirukus ir didžiulius paveikslus iš tūkstančių detalių. Sukurti meno kūriniai bus ilgaamžiai: jie neplyšta ir nesiglamžo.

2. Enkaustika

Tai taip pat labai sena paveikslų kūrimo technika - ji atrasta 18 amžiuje prieš mūsų erą Pompėjoje. Atgimė 20 amžiuje. Išmokti gali bet kas, tereikia mėgti piešti.

Naudojamas išlydytas spalvotas vaškas. Viskas, ko reikia, yra popierius, vaško pieštukai ir lygintuvas. (Iš graikų kalbos "enkaio" reiškia "deginu".)

VELTINIS. Tai vienintelis pluoštas, kurį galima suvelti. Tam reikia nesuverptos vilnos ir tam tikrų priemonių.

Šedevrai daromi taip: paimamas reikalingos spalvos vaškas (arba kelių salvų iškart) ir dedamas ant šilto lygintuvo, tada juo perbaukiama per popieriaus lapą - visu ar tik jo kraštu, kaip norite.

Efektas viršys lūkesčius: nutapysite nuostabaus grožio paveikslą.

3. Dekupažas

Dekupažo techniką 12 amžiuje išrado kinai: jie plonu popieriumi pradėjo puošti įvairius daiktus, dėžutes, net žibintus ir langus.

Suklestėjo šis dekoravimo būdas 17 amžiuje, kai kinų ir japonų prekeiviai nebepajėgė aprūpinti Europos laku dengtais rytietiškais baldais ir kitais daiktais. Europiečiai baldų gamintojai pradėjo kopijuoti Rytų manierą.

18 amžiuje šis užsiėmimas išpopuliarėjo tarp moterų, juo žavėjosi Marija Antuanetė ir markizė de Pompadur.

GOFRAVIMAS. Ši technika Europoje dar 14 a. pabaigoje - 15 a. pradžioje ir liko populiari iki šių dienų.

Populiariausias dekoruojamas daiktas - papuošalų dėžutė, tačiau puošti galima ir daugelį kitų paviršių: keramikos, metalo, audinių, plastmasės, medžio, stiklo....

Iš skirtingų popieriaus rūšių, audinių, odos skrupulingai išpjaunami įvairūs vaizdiniai (galima naudoti ir specialias dekupažo servetėles, kurios jau būna su piešiniais).

Tokiu būdu net pats banaliausias baldas gali virsti unikalaus dizaino kūriniu...


 

4. Vaisių ir daržovių raižyba

Šis nepaprasto kruopštumo reikalaujantis menas atsirado Rytų Azijoje ir per tūkstančius metų tapo nacionaline tradicija daugelyje šalių.

Rytietiška drožyba pasižymi itin dideliu meistriškumu, europietiškoji - paprastesnė, tad jums prireiks tik laiko, noro ir specialių instrumentų. Jei turėsite užsispyrimo ir kantrybės, galėsite išmokti ir dekoruoti stalą, ir pademonstruoti savo neribotą fantaziją.

Nors Helovinas pas mus nėra labai populiari šventė, savo vaikams suteiksite tikrai daug džiaugsmo, jeigu kartu su jais savaitgalį bent pabandysite išpjaustyti moliūgą.

Rinkitės tik šviežią ir lygios apačios - kad tiesiai stovėtų. Jei angą pjausite viršuje - galėsite įstatyti žvakę. Jos dydis turi būti toks, kad lengvai tilptų į vidų su šaukštu, mat reikės išimti sėklas ir visą minkštimą.

DURSTINIAI. Ši technika kadaise radosi iš ekonomijos poreikio, o šiandien tai - meno rūšis.

Nusipieškite eskizą ant popieriaus ir perkelkite ant moliūgo.

Galite piešti ir tiesiai ant moliūgo kreida.

Pjaustinėti reikia peiliu, tad neleiskite vaikams to daryti vieniems.

5. Durstiniai

Tai įvairiausių spalvų, raštų bei faktūrų audinių skiaučių susiuvimas.

Ši technika žinoma ypač seniai. Ji radosi iš ekonomijos poreikio: siuvėjos, užuot išmetusios nuo pasiūtų drabužių likusias atraižas į šiukšlinę, iš jų padarydavo servetėles, užuolaidas ar apklotus.

Šiais laikais tai pirmiausiai, be abejo, kūrybinės saviraiškos bei meno rūšis. Kai kuriose šalyse netgi organizuojami durstinių festivaliai.

RAIŽYBA. Nors Helovinas pas mus nėra labai populiari šventė, savo vaikams suteiksite tikrai daug džiaugsmo, jeigu kartu su jais savaitgalį bent pabandysite išpjaustyti moliūgą.

6. Šviesos tapyba

Jeigu mėgstate fotografuoti - šis hobis kaip tik jums.

Visiškai užtemdytoje patalpoje fotoaparatą padėkite ant stovo, nustatykite ilgą išlaikymą, tada fotoaparato "regos" lauke, pasitelkdami skirtingus šviesos šaltinius, pieškite vaizdus.

Iš jūsų beveik nieko nereikalaujama, išskyrus vaizduotės, toršero arba žibintuvėlio, fotoaparato su naktiniu režimu ir... nemiegoti naktį.

VĖRIMAS. Karoliukų vėrimas tinka žmonėms, kurie blogai miega, kenčia dažnus galvos skausmus, kraujotakos sutrikimus, serga kvėpavimo takų ligomis.

Svarbiausia - išmokti valdyti diafragmą.

Šviesos šaltinis gali būti kas tik nori: žvakės, prožektoriai, žiebtuvėliai ir t. t.

7. Vėlimas

Tai rankų darbo technika, kurios procese iš specialios vilnos (karšinio arba sluoksnos) sausuoju arba šlapiuoju būdu specialia vėlimo adata kuriami paveikslai ant audinio arba veltinio, žaislai, dekoratyviniai elementai, rankinės, šlepetės, papuošalai, kilimėliai, drabužiai...

Išmokti nėra sudėtinga, tereikia kantrybės, veltinio, specialios adatos... ir pasižiūrėti keletą videopamokų internete.

8. Prancūziški nėriniai

PRANCŪZIŠKI NĖRINIAI, arba "frivolite" technika. Šiuo būdu galite nusinerti ne tik kaklo, riešo, čiurnos papuošalų, bet ir maudymosi kostiumėlį.

Ši nėrimo rankomis technika vadinama "frivolite". Ji labai ekonomiška - reikia nedaug siūlų, bei tokia paprasta, kad gali išmokti ir vaikas.

Pavyzdžiui, galite nusinerti įdomių kaklo, riešo, čiurnos papuošalų arba net maudymosi kostiumėlį kitai vasarai.

Tam tereikia nueiti į rankdarbių parduotuvę, nusipirkti siūlų, specialų vąšelį (jis skiriasi nuo paprasto) arba adatą, arba šaudyklę ir instrukciją, kaip jais naudotis.

Parengė Vaiva VAIDILAITĖ

AR ŽINOTE, KAD...

  • JAV mokslininkai nustatė, jog pirštų galuose esančios nervų galūnės yra susijusios su smegenų dalimi, reguliuojančia žmogaus psichiką bei vidaus organų veiklą.
  • Megzdamas žmogus masažuoja pirštų galuose esančius receptorius, todėl sumažėja psichologinė įtampa.
  • Mezgant pasikartojantys monotoniški judesiai blokuoja hormono noradrenalino gamybą.
  • Rankdarbiai mažina kraujospūdį.
  • Rankdarbius kaip terapiją psichologai rekomenduoja taikyti jautriems vaikams. Ji stiprina vaiko nervų sistemą, moko kontroliuoti emocijas, ugdo kantrumą, dėmesingumą, formuoja pozityvią savivertę.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder