Rankos išduoda amžių, nagai – sveikatą

Rankos išduoda amžių, nagai – sveikatą

„Apie vyrą daug pasako batai, o apie moterį – jos rankos“, – tvirtina manikiūrininkė Emilija Stulgytė. Ji pataria, kaip tinkamai prižiūrėti rankas, kad jos būtų ir sveikos, ir gražios.

Rankos labiausiai užsiteršia

Rankos dažnai pirmosios pajunta senėjimo požymius. „Jūsų pagrindinis rūpestis turėtų būti ne kaip kovoti su senatvės požymiais, o kaip užkirsti tam kelią“, – sako specialistė Emilija Stulgytė.

Būtent rankos labiausiai užsiteršia įvairiais nešvarumais, dulkėmis ir mikroorganizmais, kurie yra puiki terpė bakterijoms, virusams ir net grybelinėms infekcijoms. Rankas būtina plauti kaskart pasinaudojus tualetu, prieš ir po valgio, po čiaudulio palietus veidą bei po kitų kontaktų su nešvarumais.

„Mažus vaikus mes mokome, kaip svarbu dažnai plauti rankutes, tačiau suaugę ne visada į tai atsižvelgiame“, – sako E. Stulgytė.

Šiltas vanduo geriau nuvalo nešvarumus, bet kartu ištraukia ir odos riebalus. Per dažnai plaunant rankas karštu arba šaltu vandeniu, o dar labiau – vartojant per aštrų muilą, skalbimo miltelius ir nepakankamai nusausinant rankas, jų oda pasidaro sausa, šiurkšti, sutrūkinėja. Vėliau gali išsivystyti odos uždegimas. Geriausia rankas plauti natūraliu muilu ir kambario temperatūros vandeniu.

Būtina drėkinti

Itin jautriai rankos reaguoja į skirtingas oro sąlygas. Jos neturi daug riebalinių liaukų, todėl greitai sausėja, ypač aplink sąnarius. „Apsaugokite rankų odą žiemą mūvėdami pirštines ir naudodami drėkinamąjį kremą ištisus metus. Drėkinti rankas reikėtų mažiausiai keturis kartus per dieną“, – pataria specialistė.

Renkantis drėkinamąsias priemones reikia atsižvelgti į du pagrindinius ingredientus – minkštinamąsias ir drėgmę išlaikančias medžiagas. Odą minkštinantys tepalai užpildo mažas angas tarp odos ląstelių ir padeda išvengti skilinėjimo.

E. Stulgytė pataria rinktis tepalus, kuriuose yra lanolino, izopropilo, palmitato ir simondsijų aliejaus. Atkurti reikiamą odos drėgmės lygį gali padėti glicerinas, hialurono rūgštis ir pieno rūgštis.

Užėjus šalčiams reikia rinktis ne drėkinamąjį kremą, o maitinamąjį, kuriuo rankas reikia tepti ne prieš pat išeinant į gatvę, o anksčiau.

Ne tik puošmena

Gražūs nagai ne tik puošia rankas, bet ir atspindi bendrą organizmo būklę – patyrusi akis vien tik iš nagų gali diagnozuoti vidaus organų sutrikimus, o nagų priežiūra nemažai pasako apie jų savininko charakterį.

„Net dėvint brangius rūbus, esant su makiažu, madinga šukuosena, jei neskiriama dėmesio nagų priežiūrai, bendras įspūdis bus prastas“, – sako specialistė.

Nagų struktūra priklauso ne tik nuo paveldimumo, bet ir nuo aplinkos, mitybos, priežiūros, darbo pobūdžio.

Norint turėti sveikus nagus į paros mitybos režimą reikia įtraukti 50 procentų vaisių ir šviežių daržovių, nes tada gausime būtinų vitaminų, mineralų ir fermentų.

Reikia valgyti maistą, kuriame gausu sieros ir silicio, pavyzdžiui, brokolius, žuvį ir svogūnus. Vitaminas B ypač svarbus sveikai odai ir nagams. Gerkite šviežių morkų sulčių kasdien, nes jose yra daug kalcio, fosforo, kurie stiprina nagus. Vartokite daug skysčių.

Apie nagus

Rankų pirštų nagai paauga vidutiniškai 3 mm per mėnesį. Kojų pirštų nagai auga maždaug dvigubai lėčiau ir būna dvigubai storesni. Vasarą nagai auga greičiau, negu žiemą. Dieną – sparčiau negu naktį, moterų nagai auga lėčiau negu vyrų. Įdomu yra tai, kad darbai pirštų galiukais, pavyzdžiui, naudojimasis kompiuterio klaviatūra, skatina nagų augimą. Taip yra todėl, kad dirbant pirštuose gerėja kraujotaka, todėl nagai auga sparčiau.

Norint turėti sveikus nagus, anot specialistės, reikia paisyti kai kurių taisyklių. Negalima nieko daryti išmirkusiomis rankomis, kai išlipame iš vonios ar išplauname indus. Niekada nereikia kirpti nagų, o dailinti ir trumpinti tik dilde, kuri turėtų būti vidutinio grubumo faktūros, o padailinus tokia, baigti dildyti minkšta dilde. Manikiūrininkė įspėja, jog netinka geležinė dildė, nes ja nagus galima pažeisti. Manikiūras būtinas ne tik moterims, bet ir vyrams.

Rankas palepinkite vonelėmis

Manikiūrininkė E. Stulgytė pataria pasiruošti voneles rankoms.

Virtą bulvę sutrinti su pienu ir grietinėle, ištepti plaštakas ir rankų odą, laikyti 10-15 minučių. Tyrelė balina rankų odą.

Į vonelę įpilti alyvų aliejaus, įlašinti keletą lašų vitamino A, keletą lašų citrinų sulčių. Aliejų pašildyti ir jame pamirkyti nagus 10-15 minučių. Šią procedūrą geriausia atlikti prieš miegą.

Išrūgų, rūgusio pieno ar raugintų kopūstų sulčių vonelė švelnina, minkština, balina rankų odą.

Bulvių krakmolo vonelė gydo rankų odos įtrūkimus.

Rankoms plauti puikiai tinka vanduo, kuriame virė bulvės, o rankų odą puikiai valo citrinos sultys.

Jeigu nagai sluoksniuojasi ir lūžinėja, į šiltą vonelę su jūros druska įpilkite augalinio aliejaus, 3 lašus jodo ir 5 lašus citrinos sulčių.

Jei nagai minkšti ir blogai auga, vadinasi, organizme trūksta kalcio. Tokiu atveju naudingos pašildyto augalinio aliejaus arba druskos vonelės, kurias pravartu daryti du kartus per savaitę, pakaitomis, t.y. vieną kartą aliejaus, kitą kartą druskos vonelę. Kiekviena procedūra trunka dešimt minučių.

Namų sąlygomis taip pat galima pasidaryti labai vertingą rankų kremą. Sumaišykite 1 arbatinį šaukštelį medaus ir 3 šaukštus nesūdyto sviesto. Tada įpilkite 1 šaukštą stiprios vaistažolių arbatos. Užtruks, kol rankos jį įsisavins, bet suteiks joms šilkinę išvaizdą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder