Puošnus gėlynas be pastangų

Puošnus gėlynas be pastangų

Pirmiausiai reikia pasakyti, kad gražus sodas, kuriame nieko nereikia daryti, neegzistuoja. Tačiau papuošti namo aplinką taip, kad tos puošmenos vėliau nereikalautų daug priežiūros - galima. Tereikia išsirinkti nelepias gėles.

Jeigu neturite noro kiekvienais metais sėklų sėti į vazonėlius, paskui pikuoti daigus, paskui juos grūdinti, paskui sodinti į gruntą... - rinkitės laukinius daugiamečius augalus, kurie atsparūs sausrai, šalčiams ir pasidaugina patys. Tiesiog pasodinkite į jiems tinkamą vietą - ir daugiau beveik nieko nereikės daryti.

Dekoratyvios laukinės daugiametės gėlės yra atsparios kenkėjams ir ligoms. Jeigu periodiškai atjauninsite dalindami kerus - jos ras gyvybinių jėgų gausiai žydėti net ir sulaukusios garbaus amžiaus.

Kosmėjos

Graikiškai "kosmos" reiškia "papuošalas" ir ji tikrai papuoš jūsų sodybą. Kosmėjų nereikia laistyti, jos gali augti skurdžioje dirvoje. Kartą pasodinus patiems dauginti nebeprireiks: dauginsis ir plėsis savarankiškai.

Medetkos

Paprasčiausias augalas tingiam ar nuolat skubančiam gėlių mylėtojui: nereikalauja priežiūros ir žydi iki šalnų. Sėklos sudygsta greitai. Jei norite tvarkingo krūmelio, nuskinkite nužydėjusius žiedus ir aplaužykite ūglius. Medetkos ir puošia aplinką, ir gydo ligas. Nors yra vienmetės, išaugina daug sėklų - pakaks kitiems metams.

Rugiagėlės

Mes jas įpratę matyti kaip piktžoles laukuose, tačiau gausiame gėlyne rugiagėlės atrodo ypač puošniai ir nekelia jokių rūpesčių. Sėkite tiesiai į atvirą gruntą, tiks ir skurdi dirva, kuri netinka niekam kitam. Atsparios sausrai ir šalčiui, nemėgsta tik stovinčio vandens.

Mėlynieji varpeliai

Platikodonas, arba plačvarpis, mėgsta saulėtą vietą ir žiemoja nepridengtas. Pavasarį išdygsta vėlokai, tad nepamirškite, kurioje vietoje yra, ir neiškapstykite.

Aguonos ir laukinės našlaitės

Ar žinote, kad Lietuvoje savaime auga 18 laukinių našlaičių rūšių? Jos plečiasi pačios, priežiūros nereikia - lygiai kaip ir aguonoms.

Snapučiai

Dirvai nei drėgmei nereiklūs, žiemai dengti nereikia, gali augti saulėtoje ir pusiau saulėtą vietą. Pasisėja ir patys.

Daugiažiedės baltašaknės

Vienoje vietoje gali augti mažiausiai 10 metų. Dirvai nereiklios, bet labiau mėgsta pavėsį. Lietuvoje natūraliai auga 3 rūšys.

Vilkdalgiai

Jie dar vadinami irisais, bet ne dėl saldainių: graikiškai 'iris' reiškia ryškiaspalvę vaivorykštę. Yra apie 300 rūšių, Lietuvoje savaime auga geltonasis ir sibirinis vilkdalgis. Jei turite tvenkinį - sodinkite arčiau jo, mat mėgsta drėgmę. Idealiai tinka auginti mūsų sąlygomis: atsparūs ligoms, lengvai peržiemoja, pasidaugina patys.

Bijūnai

Ypač ištvermingi, prisitaiko prie aplinkos, bet labiausiai džiaugiasi saule. Pirmais ir antrais metais žiedų nelaukite - augalui reikia sustiprėti. Vėliau mažuosius pumpurėlius geriau išskinkite - tada krūmas gražiau žydės dideliais žiedais.

Paprastoji kraujažolė

Vargu ar rasite nereiklesnę gėlę už kraujažolę. Jos žiedų skėčiai visą vasarą švies jums ryškiomis spalvomis. Dekoratyvius krūmelius reiktų dalinti ir persodinti kas 2-3 metus pavasarį.

Kada sėti ir sodinti
Šiandien nieko nesėkite, nesodinkite ir nepersodinkite. Palankios dienos pagal Mėnulį yra šios: sėti lapinius augalus - gegužės 31-oji, šakniavaisius - 26, 28, 31 d., tręšti - 26, 31 d.
--------------------

Naudingi patarimai


* Gegužei baigiantis į saulėtą vietą sodinkite jurginus.
* Žydinčius vilkdagius dabar galima susodinti pagal spalvas. Nupjaukite žiedynus, kad sustiprėtų kerai. Po žydėjimo sunykusius žiedynus su stiebais išpjaukite.
* Ievos žiedai išskiria nuodingas medžiagas, todėl nemerkite jų namuose.
* Kad veja būtų tvirta, nepjaukite trumpiau nei iki 3 cm. Jei nepatręšėte balandį, atidėkite šį reikalą iki liepos. Organines trąšas naudokite tik kartą.
* Užpuolė kurmiai? Pabandykite išilgai jų landų prikasti ruberoido - jie nemėgsta blogo kvapo.
* Norite nuvyti skruzdėles? Sodinkite pipirmėtes ir levandas.
* Jei tręšite augalus pelenais, pirma juos sumaišykite su žemėmis: antraip nudegs šaknys. Ypač atsargiai tręškite ąžuolų, drebulių, beržų ir klevų pelenais.
* Vyšnių ir slyvų nesodinkite šalia obelų ir kitų daugiamečių sodo augalų: slopins pastarųjų augimą.
* Vageles, į kurias sėsime morkas, pabarstykite kreida.
* Labai šaltu vandeniu neliekite agurkų, baklažanų, burokėlių daigų - pakenks šaknims.
* Jei aviečių ūglius dabar pririšite prie kuolų, jie nenulinks nuo uogų svorio. Kuolus kalkite viduryje krūmo. Dar patogiau bus skinti uogas, jei prie tų kuolų vertikaliai pritvirtinsite dvi tris eiles vielos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder