Populiariausių vienmečių gėlių priežiūra

Populiariausių vienmečių gėlių priežiūra

Kai šalia daugiamečių sodo augalų ar ant palangių gausiai sužysta vienmetės gėlės, suvokiame, kad tai bene pats gražiausias ir margiausias metų laikas. Ką daryti, kad tas žydėjimas kuo ilgiau džiugintų mūsų ir praeivių akis? Užtenka žinoti, kaip tinkamai šiais augalais pasirūpinti.

Petunijos ir surfinijos

Šios gėlės mėgsta saulėtą, šviesią vietą. Pavėsyje auga ne tokios dekoratyvios, mažiau žydi.

Tai šilumamėgės gėlės, jautrios ilgam mirkimui vandenyje. Kurį laiką petunijos gali išgyventi ir be vandens, bet normaliam augimui ir žydėjimui vis dėlto būtina lieti reguliariai. Balkonuose auginamas petunijas geriausia laistyti rytais ar vakarais, neleidžiant žemei visiškai išdžiūti.

Petunijos mėgsta ir kai jas apipurškia mažais lašeliais, tokiais, kaip krinta rūkas.

Senesnių veislių petunijos nemėgsta lietingo oro, kuomet šaknys mirksta vandenyje. Naujai išrastos petunijos geriau pakenčia vėją, sausrą.

Petunijos nėra labai išrankios dirvai, tačiau geriausiai auga velėnos, lapų ir žemės mišinio, durpių bei stambaus upės smėlio mišinyje santykiu 2:2:1:1.

Be abejo, kad petunijos ilgai ir gausiai žydėtų, joms būtinos trąšos. Tręšti reikia ne rečiau nei kartą per dvi savaites.

Labai svarbu pašalinti nužydėjusius žiedus, tai stimuliuoja naujų žiedų formavimąsi.

Surfinijos - svyrančios petunijos - vis dar yra vienos iš populiariausių svyrančių balkoninių gėlių. Iš auginamų 33 veislių galima išsirinkti ir labai dideliais, ir pilnaviduriais, ir smulkiais, įvairių atspalvių žiedais surfinijų. Tai šviesomėgiai, mėgstantys gausų laistymą ir tręšimą augalai. Jie greitai auga ir žydi iki pat šalnų.

Vegetacijos metu surfinijos laistomos pagal poreikį. Vanduo turi būti minkštas, drungnas. Žemė turi būti drėgna, bet neįmirkusi. Vasaros karštomis dienomis durpėse pasodintas gėles tenka laistyti 2 kartus per dieną.

Prigijusios gėlės, kad augtų vešlios ir ryškiau bei ilgiau žydėtų, per vasarą kas 3-5 dienas tręšiamos 0,2 proc. kompleksinių trąšų tirpalu. Stambiažiedes surfinijas patartina tręšti dažniau - kas antrą trečią rytą, o smulkiažiedes - rečiau, kas 4-5 dienas.

Kiekvieną dieną išskinant peržydėjusių gėlių žiedus su koteliu, greičiau pražysta nauji žiedai.

Pelargonijos

Jas drąsiai galima vadinti vasaros gėlių karalienėmis. Svyrančioji smulkiažiedė pelargonija - balkonų favoritė. Pilnavidurė pelargonija žydi ne itin gausiai, bet labai dideliais žiedais. Mažiausiai reiklios juostuotosios pelargonijos veislės žydi visą vasarą stambiais baltų, rausvų, raudonų atspalvių paprastais ir pilnaviduriais žiedais.

Šviesomėgės pelargonijos gerai jaučiasi ant palangės, nebijo nei tiesioginių saulės spidulių, nei vėsaus oro. Svarbiausia - reguliariai jas laistyti, tačiau neleisti vandeniui užsistovėti vazone. Tręšti reikia žydintiems augalams skirtomis trąšomis.


Verbenos

Mėgsta atvirą, saulėtą vietą. Laistyti dažnai, bet saikingai - jautri sausrai ir drėgmės pertekliui gėlė. Tręšti reikia kartą per 10 dienų. Žydi nuo balandžio iki spalio mėn. Gausiau žydi nuskabant peržydėjusius žiedus.

Fuksijos

Šios gėlės - pavėsinių favoritės. Ten dažniausiai ir išvysime jas, mat gerai auga pavėsyje.

Mėgsta reguliarų laistymą, bet ne vandens perteklių. Tręšti reikėtų kartą per 10-14 dienų, tuomet fuksija žydės nepertraukiamai. Pasodintos į atvirą gruntą jau po kelių savaičių pradeda žydėti, žydi iki spalio-lapkričio mėn.

Fuksijas dažnai pavyksta sėkmingai išsaugoti per žiemą, tuo atžvilgiu jos "virsta" daugiametėmis. Vėlai rudenį nupjaunama iki pusės stiebų ir pasodinama į vazoną. Svarbu leisti fuksijai per žiemą ilsėtis, nesudaryti sąlygų jai augti. Tam būtina laistyti tik kartą per savaitę ir palaikyti 5-10 laipsn. C temperatūrą patalpoje.

Trapiosios lobelijos

Jei kovo mėnesį nepatingėjote į vazonėlį paberti smulkučių lobelijos sėklų, tuomet jau nuo birželio galite džiaugtis gražiais, vešliais daigais ar net žiedeliais. Dažnai lobelijų daigeliai retinami, tačiau patyrę gėlininkai šito daryti nerekomenduoja. Daigai labai smulkūs, greitai lūžta, todėl tiek ilgai auginę galite ir nesulaukti žiedų. Jei auga išties per tankiai, tuomet praretinti gėlytes galima pincetu. Tačiau ir be retinimo lobelija kuo puikiausiai auga ir žydi.

Žemaūgės lobelijos dažniausiai sodinamos klombose, lysvelėse, kapinėse, laiptuotosios - balkonuose, palangių dėžutėse.

Persodintos lobelijos iš pradžių kiek "suvargsta", tačiau greitai atgauna pirmykštę išvaizdą. Žiedeliai smulkūs, tačiau jų labai daug, balti, žydri, mėlyni ir net raudoni su violetiniu atspalviu. Žydi lobelijos visą vasarą. Tai ypač gėlininkų pamėgta gėlė, nereikli, ištverminga, puikiausiai užpildanti tuščias erdves tarp daugiamečių gėlių.

Ryškiaspalviai serenčiai

Daugumai jie asocijuojasi su gėlėmis iš bobučių sodo, kita vertus, yra mėgiami žymiausių dizainerių. Ištvermingi, tvirti, nereiklūs, išlaikantys "prekinę išvaizdą" visą sezoną, nereikalaujantys išskirtinių sąlygų. Puikiai išgyvena persodinimus net žydėdami. Serenčių esama daugybė rūšių: didieji, gvazdikiniai ir smulkiažiedžiai. Krūminius sodinti reikia rečiau, nes augdami šakojasi, plečiasi ir išsivarto. Nužydėjus sėkloms paliekami stambiausi žiedai.

Serenčiai mėgsta šviesą, šilumą, drėgmę, tačiau puikiai ištveria sausras ir gali augti paunksmėje. Reguliariai iškarpant peržydėjusius žiedynus, žydi ilgiau ir gausiau.

Juos ypač tinka auginti kartu su lobelijomis, petunijomis, žioveiniu ir kitomis vienmetėmis gėlėmis, siekiant sukurti ryškiaspalvių gėlių klombą.

Dviragė leukonija

Nors šios vienmetės gėlės žiedai smulkūs, o išvaizda - labai kukli, kvapas yra tas rodiklis, dėl ko jas galima sutikti kone kiekviename kieme, tiksliau - užuosti. Žiedai ypatingi tuo, kad išsiskleidžia esant apsiniaukusioms dienoms, naktį ar rytais ir turi stiprų, malonų kvapą. Žydi birželio-rugpjūčio mėn.

Stiebai išauga iki 35-60 cm aukščio, ploni, mažai šakoti. Tarp susodintų kitų gėlių patartina palikti nemažus plotus, kur galima pasėti leukonijas.

Jos derinamos su serenčiais, žilaisiais šlamučiais ir pan.

SURFINIJOS - svyrančios petunijos - vis dar yra vienos iš populiariausių svyrančių balkoninių gėlių. FUKSIJOS - pavėsinių favoritės. DVIRAGĖ LEUKONIJA ypatinga tuo, kad žiedai išsiskleidžia esant apsiniaukusioms dienoms, naktį ar rytais ir turi stiprų, malonų kvapą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder