Petardos šventę gali paversti nelaime

Petardos šventę gali paversti nelaime

Kuo arčiau didžiausios ir gražiausios metų šventės, tuo dažniau girdime pirotechnikos priemonių sproginėjimų garsus. Tačiau tik tinkamai naudojamos petardos ir fejerverkai teikia teigiamas emocijas. Neatsargumas kainuoja brangiai. Kiekvienais metais kelioms dešimtims besilinksminančiųjų šventės baigiasi ligoninėje. 

Trečiadienį vakare į ligoninę atvyko 32 metų Vilniaus rajono gyventojas. Medikai jam diagnozavo dalinę piršto amputaciją. Nukentėjusysis neslėpė, kad susižalojo rankose sprogus petardai. Kiek anksčiau, taip pat rankose sprogus petardai, sužalotas aštuonmetis alytiškis. Tai tik keli pavyzdžiai, patvirtinantys pareigūnų įspėjimus apie pirotechnikos priemonių keliamus pavojus. Ir nors apie tai daug kalbama kiekvienais metais, skaudžių nelaimių išvengti nepavyksta.

Policijos departamento duomenimis, naudojant pirotechnikos priemones praėjusiais metais sužaloti 66 asmenys, iš jų - 17 nepilnamečių. Kur kas daugiau tokių nelaimių įvyko 2017-aisiais, kurie tapo kruviniausi per dvylika pastarųjų metų. Nukentėjo 115 asmenų, iš kurių 33 buvo nepilnamečiai. Per dešimtmetį neišvengta ir tragedijų. Sutinkant 2016-uosius Vištyčio miestelyje (Vilkaviškio r.), bandant uždegti knatą, 29-erių vyrui rankose sprogo ir ranką nutraukė galingas fejerverkas. Po dviejų valandų jis nuo patirtų sužalojimų ligoninėje mirė.

Kiekviena nelaimė dar kartą primena, jog su pirotechnikos priemonėmis būtina elgtis itin atsakingai. Netinkamai panaudojus petardas ar fejerverkus, šventės gali virsti didele nelaime. Sužalojimai yra labai pavojingi ir sunkiai gydomi.

Klaipėdos apskrities VPK Licencijavimo skyriaus vyr. specialisto Dariaus Lukošiaus teigimu, kiekvieną kartą prieš naudojant fejerverkus tiesiog būtina prisiminti keletą elementariausių draudimų, skirtų saugumui užtikrinti.

„Pirotechnikos priemonių į rankas neturėtų imti neblaivūs ar kitų svaigiųjų medžiagų paveikti žmonės. Negalima duoti fejerverkų vaikams, kurie jų leisti dar neturi teisės. Tai bene pagrindinės įvykstančių nelaimių priežastys“, - konstatavo D.Lukošius.

Net ir paprasčiausių, galimų naudoti ir gyvenamosiose patalpose, fejerverkų jaunesni nei 14 metų asmenys įsigyti negali. Tačiau vos tik prasideda intensyvesnė prekyba pirotechninėmis priemonėmis, paaugliai pradeda praeivius gąsdinti garsiai sproginėjančiomis petardomis. Nelegaliai ar „gerų“ suaugusiųjų dėka petardas įsigyjantys ir jas viešosiose vietose sprogdinantys nepilnamečiai sučiumpami labai retai. Bet ir tokiais atvejais vaikams bei paaugliams niekas negresia, nes už jų padarytus nusižengimus atsako tėvai.

Siekiant užkardyti pažeidimus, susijusius su prekyba civilinėmis pirotechnikos priemonėmis bei jų laikymu ir naudojimu draudžiamose vietose ar draudžiamu laiku, policija šiuo metu vykdo prevencinę priemonę „Pirotechnika 2019“. Už pažeidimus jų prekiautojai gali būti baudžiami bauda nuo 60 iki 300 eurų. Už pažeidimus, padarytus jas naudojant, gali būti skiriamos baudos nuo 14 iki 300 eurų.

Naudoti pirotechnikos priemones, išskyrus pačius paprasčiausius fejerverkus, negalima 30 metrų atstumu nuo mokyklų, gydymo ar reabilitacijos įstaigų, kulto ir šarvojimo patalpų. Draudimas galioja ir kitose savivaldybių tarybų nustatytose vietose.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder