Pelėsis namuose: ką daryti?

Pelėsis namuose: ką daryti?

Vyraujant permainingiems orams, kai kuriuose namuose atsiranda melsvos arba juodos dėmės. Tai - pelėsis, arba kitaip grybelis. Pelėsio augimui itin stiprų poveikį turi drėgmė: ji prasiskverbia pro poras, skyles, įtrūkimus arba nehermetiškas pastatų siūles.

Pelėsių grybeliai - tai mikroskopiniai augalai, parazitai. Jų sporos, kaip ir žiedadulkės, pernešamos oru. Patekusios į tinkamas sąlygas per kelias valandas sudygsta ir greitai išaugina naują pelėsio koloniją ardydamos paviršių, ant kurio įsikūrė.

Įėjus į patalpas, kur gyvena grybelis, jaučiamas drėgmės ir puvėsio kvapas. Tokioje aplinkoje nerekomenduotina gyventi žmonėms, ypač ligotiems, mažiems vaikams. Žmogaus sveikatai pavojingi ne patys grybai, o jiems augant išsiskiriantys toksinai, kurie kenkia žmogaus imuninei sistemai, gali sukelti organizmo intoksikaciją, alergiją, peraugančią į bronchinę astmą, migreną, rinitą, bronchitą, širdies ir kraujagyslių pažeidimus, mikotoksikozę, laringitą, tracheitą, pneumoniją, konjunktyvitą, pienligę, stomatitą, dermatitą, egzemą ir net onkologines ligas.

Iš kur atsiranda pelėsis?

Grybelio sporos gyvena drėgnose ir vėsiose patalpose, kur nėra tinkamos oro cirkuliacijos. Dažniausiai pelėsio dėmės pastebimos lubų kampuose, taip pat padengia drėgnas ar oro negaunančias sienas. Tinkamiausios sąlygos pelėsio atsiradimui ir plitimui - 20 laipsn. C temperatūra ir 95 proc. viršijantis oro drėgnumas.

Kaip kovoti?

Nors sakoma, kad kova su pelėsiu žmonių paprastai pralaimima, visgi galima šį tą nuveikti bandant sustabdyti pelėsio plitimą.

Visų pirma reikia mažinti drėgmę.

1. Sutvarkyti šildymo, kanalizacijos, vandentiekio, ventiliacijos sistemas.

2. Vengti gruntinio vandens patekimo į rūsius.

3. Patalpose, kuriose gyvenama, vengti kondensato susidarymo, tam reikia patalpas dažnai vėdinti, jei nepadeda - įrengti ventiliacijos sistemą.

4. Gaminant maistą būtina įjungti gartraukį.

5. Įsigykite skalbinių džiovyklę arba džiovinkite juos lauke.

Grybų sporų gali būti ir jūsų nešiojamuose drabužiuose. Niekuomet nedėkite į spintas nors kiek drėgnų, ne visiškai išdžiūvusių drabužių. Pavasarį rekomenduotina didelius apdarus pravėdinti, smulkesnius - perskalbti.

Kovoti su pelėsiu labai sunku ir, jeigu jis vėl ir vėl atsinaujina, nebelieka nieko kito, kaip pasitelkti chemines priemones. Geriausia tokiu atveju būtų kreiptis į specialistus, todėl kad priemonės, naikinančios grybelį, turi daug nuodingųjų medžiagų. Beje, po paviršių apdorojimo cheminėmis priemonėmis sienas rekomenduojama padengti giliai į sienas prasiskverbiančiu apsauginiu gruntu.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder