Pavasarinė Danė, Šaktarpis, ALIS ir kitokie reikalai...

Pavasarinė Danė, Šaktarpis, ALIS ir kitokie reikalai...

Šiomis dienomis prasidėjo astronominis pavasaris. Diena susilygino su naktimi. Kalendorinis pavasaris prasidėjo jau seniai. Tikrasis pavasaris dar neprasidėjo. Tai yra kitur jis jau prasidėjo, mūsų kraštuose jis kažkur užstrigo. Nieko naujo. Prie jūros pavasaris prasideda birželį, ruduo lapkritį, o šildymo sezonas, matyt, nesibaigs niekada. Turiu galvoje, kad skolas už šildymą dalis tautos mokės iki kito šildymo sezono.

Prieš savaitę rašiau apie žvejybą Danėje ties "Klaipėdos mediena" kaip apie galimai neblogą pavasarinės žvejybos variantą. Taip jau susiklostė, kad savaitgalį toje vietoje teko pamirkyti meškeres ir pačiam.

Pradinis žvejybos sumanymas buvo Minija, bet joje į savaitės pabaigą pradėjo kilti vanduo, ir penktadienį ji buvo kiek per aukšta, kiek per drumzlina ir kiek per greita - iš bėdos žvejoti galima, bet nubalsavau už Danę, kuri atrodė kur kas ramiau. Šeštadienio rytą tose vietose žvejų jau užteko, kad būtų užimtos pačios perspektyviausios vietos, tad teko pasivaikščioti kiek toliau ir stotis ne kur nori, o kur įmanoma.

Kaip ir tikėjausi - kibo ešeriai. Tai jie darė geriau ryte, kol švietė saulė ir nuo jūros neužnešė bjauroko, šalto rūko. Įdienojus kibo vangokai. Ešeriai nedideli - 200-300 gramų, bet per galūnę kirto aršiai ir vien dėl to buvo gana smagu sėdėti. Po pietų kibimas vėl kiek suaktyvėjo, ir jeigu ne šaltokas, drėgnas oras, visą šitą renginį galima pavadinti gana vykusiu. Masalas - sliekai. Tik kartkartėmis teko pažaisti su sliekų rūšimis. Ryte mielesni buvo naktiniai, įdienojus - raudonieji, smulkieji, o vakarop ešeriai vėl sugrįžo prie didelių kąsnių.

Dabar apie kitus žvejus. Vienas etatinis tų vietų diedukas, visada sėdintis toje pačioje vietoje, jeigu ji neužimta, sugavo porą lynų. Kaip ir rašiau - lynai Danėje labai ankstyvi. Kitas žvejys, kelias valandas vaikščiojęs pakrante su "tepaliniu" mikroguminuku, susirinko gana įspūdingą kolekciją: keli ešeriai, gana graži, gal pusės kilogramo menkė, kiek didesnis karšiukas, kuris užkibo pagal visas taisykles, ir galiausiai solidus lynas, aiškiai domėjęsis masalu, bet pakirstas ne už lūpos, o šalia. Spiningautojas pasakojo, kad jau porą savaičių jis šukuoja šitą ruožą; yra turėjęs ir geresnių žvejybų. Taigi... viskas lieka kaip buvo. Danė pavasarį - puiki ir artima miestiečiams vieta pažvejoti. Kita vertus, jeigu erzina prieš akis styranti pramonė - kiek toliau yra gražesnių akiai vietų, kur, manau, irgi galima skaniai pasėdėti. Ir tai reikia daryti dabar, nes vėliau, kai įšyla, visos žuvys iš tų vietų išgaruoja. O gal išgaruoja ne žuvys, o žvejai, bet kovas ir balandžio pradžia - tas laikas, kai Danėje žuvys kabinasi.

Šį savaitgalį orai žada būti kur kas šiltesni, atitinkamai ir žvejyba, ko gero, bus kur kas skanesnė. Bet šio savaitgalio planuose - jau kitos vietos tikrinimas.

Stintos ir Šaktarpis

Apie be saiko kimbančias stintas Minijoje kol kas nieko negirdėti. Nenuostabu. Jų ten tiesiog nėra. Ir turbūt gerai, nes Minija dabar ne geriausios formos, gana drumzlina ir piktoka. Po kelių dienų visa šita velniava turėtų baigtis, Minija yra ūmaus charakterio upė - greit užpyksta, bet greit ir nusiramina. Paskui stipriai kilti vandeniui jau nebebus resursų, ir stintų atėjimo laikui Minija turėtų būti labai svetinga. Žinoma, nereikia tikėtis, kad vanduo joje bus vasarinio lygio, bet palyginti su tuo, kas buvo praėjusiais metais per stintmetį - šiemet visai kitas vaizdas. Ir niekas nepaneigs, kad jos upėje gali atsirasti jau šį savaitgalį, tam yra visos sąlygos.

Paskutinį kovo savaitgalį Rusnėje tikriausiai vyks tradicinė Šaktarpio šventė su keptomis stintomis, įvairiomis žuvienėmis ir kitokiais reikalais, susijusiais su žuvimi. Tai dar vienas faktas, kad tam laikui stintos jau turi būti pasirodžiusios upėse, nes iš ko rengsi šventę? O pasirodžiusios Atmatoje ir Skirvytėje jos per porą dienų persikrausto į Miniją.

Daugelis klaipėdiečių, ko gero, net nežino apie šią seną, tradicinę rusniškių šventę. Siūlau apsilankyti. Staiga prasidėjęs vienos nakties potvynis, kaip ir vienos nakties nuotykis, jau bus seniai užmirštas, kelias į Rusnę sausas, tai ko nepalėkti šviežios stintos paragauti? Jeigu neklystu, šventė turėtų vykti kovo 31 dieną, šeštadienį. Negi rusniškiai darys šventę sekmadienį, melagių dieną? Nepanašu.

ALIS demonstracija

Kovo 31 dieną turėtų pradėti veikti nauja mėgėjiškos žvejybos leidimų išdavimo sistema ALIS. Tiesa, tai bus šeštadienis, ir aš nežinau, kaip čia Aplinkos ministerija susitvarkė, bet, matyt, taip ir bus. Ši sistema veikia jau ir dabar kaip demonstracinė versija, ir kiekvienas smalsuolis gali pasitreniruoti gauti leidimą žūklei ar kitam užsiėmimui. Reikalas tas, kad ALIS sistemoje bus išduodami leidimai ne tik žvejams mėgėjams, bet ir visoms kitoms žvejybos rūšims, gyvūnams ir įvairiems augalams įvežti ir išvežti iš Lietuvos, prekiauti visokiais augalais, žemės gelmėms tirti bei naudoti ir t. t.

Mus, žvejus mėgėjus, labiausiai domina leidimų kodai L09 ir L10. Pirmasis yra leidimas mėgėjiškai žvejybai neišnuomotuose vandens telkiniuose, t. y. eilinis metinis leidimas mėgėjiškai žvejybai. Metams jis kainuos 50 Lt, mėnesiui - 20 Lt, dviem paroms - 2 Lt.

L10 kodu pakrikštytas leidimas yra skirtas žvejybai licenciniuose vandens telkiniuose, priklausančiuose valstybei. Kaip pavyzdys gali būti mūsų pamėgtas Nemuno deltos regioninis parkas.

Kaip ir visur, šioje sistemoje yra perlas, apie kurį negaliu neparašyti. Leidimas, koduotas L03: "Leidimas prekiauti gyvūnais, jų dalimis!!! (atsarginėmis?) ir gaminiais iš jų". Žodžiu, jeigu sugalvosite dalimis parduoti mylimą gyvūnėlį (pavyzdžiui, katę beliašams) - leidimą galite gauti ALIS sistemoje.

Jau galima pažaisti ir pasitreniruoti gauti vieną ar kitą leidimą, bet tik pažaisti. Sistema kol kas tik demonstracinės versijos ir leidimų neduoda. Leidimas mėgėjiškai žvejybai (L09) suskirstytas į dvi kategorijas - "meškeriotojo bilietas" ir "žūklės leidimas". Kuo tai skiriasi, man išsiaiškinti nepavyko, nes pagalbos mygtukas apie tai nieko konkretesnio nepasako, o "vartotojo vadovo" eilutė neaktyvi. Matyt, taip yra dėl to, kad versija kol kas demonstracinė.

Taigi dar anksti vertinti šią sistemą, kol ji nepradėjo veikti normaliai. Iš patirties nujaučiu, kad labai paprasta nebus, mūsų valstybėlėje labai mėgstama sukomplikuoti lyg ir paprastus dalykus, tai gali būti, kad ir su šita nauja sistema kils nereikalingų neaiškumų. Vienas aiškus trūkumas, kuris bado akis, jau dabar yra tai, kad nematyti galimybės už leidimą sumokėti SMS žinute. Gali būti, dėl to, kad sistema kol kas neveikia. Gal šitokia galimybė atsiras vėliau. Tai būtų pats greičiausias ir patogiausias būdas įsigyti leidimą. Kiek prisimenu, kuriant šią sistemą buvo planuojama galimybė leidimą gauti SMS. Kol kas nurodomas vienintelis apmokėjimo būdas - per banką. Aišku, turintiems galimybę tai padaryti internetu tai taip pat gana patogu, bet tokią galimybę turi ne visi.

Norinčius gauti kai kuriuos leidimus ALIS nukreips į "Viešojo administravimo institucijų informacinių sistemų interoperabilumo sistemą" (VAIISIS), kuri atrodo gana grėsmingai ir prašo iš jūsų visokių tapatybės nustatymų ir deklaracijų. Leidimams su kodais L09 ir L10 to nereikia.

Žodžiu, anksti dar daryti išvadas, palauksim, kol sistema pradės veikti, o tada ir pasimatys visi nepabaigti galai. Kad jų bus - net neabejoju. Nė viena elektroninė sistema nepradėjo veikti be trūkumų, taigi būkim iš anksto atlaidūs ir tikėkimės, kad ši bus patogi. Norintiems pasižiūrėti, kas tai per reiškinys - http://alis.am.lt

Orai žvejybai

Keli sinoptikų tinklalapiai sutaria, kad šiandien ryte dar bus šaltoka, bet dieną įšils iki 5-6 laipsnių, vėjas bus silpnas ir bus daug debesų, iš kurių gali nukristi keli lašai. Rytoj bus kiek šilčiau, daugiau saulės, bet ir vėjas bus stipresnis - apie 6-7 m/s ir pūs iš šiaurės vakarų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder