Duoną galime vartoti ne tik kaip garnyrą, bet iš jos gaminti ir gardžius patiekalus.
Džiūvėsiai
Iš duonos galima paruošti įvairaus skonio džiūvėsėlių.
Supjaustykite duoną kubeliais, apibarstykite prieskoniais, apšlakstykite augaliniu aliejumi ir padžiovinkite orkaitėje.
Jeigu mėgstate česnakinius džiūvėsius, tuomet česnaką, išspaustą spaudykle, sumaišykite su aliejumi.
[CITATA]
Džiovintais duonos gabaliukais galima paskaninti įvairias salotas.
Trupiniai
Duonos trupiniais, sumaišytais su sūriu, galima įdaryti paukštieną ir daržoves, taip pat apibarstyti užkepėles - tuomet susidarys traški plutelė.
SKREBUČIO su uogomis neatsisakys joks smaguris.
Duonos trupiniuose galima apvolioti kotletus, mėsą, žuvį ir tada kepti keptuvėje su sviestu arba orkaitėje.
Skrebučiai
Iš prancūzų galime pasimokyti, kaip paruošti saldžių skrebučių.
Duoną pamirkykite masėje iš pieno, kiaušinių ir cukraus, apkepkite keptuvėje įdėję sviesto, tada ant viršaus uždėkite uogų arba vaisių ir apibarstykite cukraus pudra arba pagardinkite grietinėle.
Pusryčiams
Greitai pagaminamas pusryčių patiekalas - karšti sumuštiniai. Apdžiūvusio batono riekeles pamirkykite pieno ir plaktų kiaušinių masėje, tada uždėkite ant jų daržovių ir pabarstykite sūrio. Vietoje daržovių galima dėti vaisių ir užberti cukraus. Kepti reikia orkaitėje, kol apskrus.
Su duona galima paruošti ir gardžią kiaušinienę. Supjaustykite duoną kubeliais, apkepkite keptuvėje su sviestu (puikiai tiks ir svogūnų laiškai), užpilkite kiaušinių plakinio, pasūdykite ir iškepkite.
Pietums
Su duona gaminama ir garsioji prancūziška svogūnų sriuba. Balta duona iš pradžių padžiovinama, paskui apibarstoma sūriu, tada dedama į puodą su sriuba ir pašaunama orkaitėn (apie 170 laips. C), kad sūris išsilydytų. Kaitinama apie 10 minučių.
Sriubai pirmiausiai išvirkite sultinį iš maždaug puskilogramio jautienos kulninės, svogūno, morkos, kelių skiltelių česnako, jį pasūdykite, paskaninkite lauro lapais ir juodųjų pipirų grūdeliais. Mėsą virti teks apie 3 valandas.
Kitame puode paruoškite svogūnus. Į jį įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, įdėkite porą šaukštų sviesto, suberkite penkis šešis susmulkintus svogūnus, tada puodą uždenkite ir kaitinkite apie 15 minučių ant kaitrios ugnies.
Kai svogūnai pagels, kaitrą sumažinkite ir dėkite prieskonius bei cukrų. Vis pamaišydami troškinkite apie valandą. Tuomet įpilkite kelis šaukštus brendžio ir kelias minutes kaitinkite, kad nugaruotų.
Dabar pamažu įberkite 3 šaukštus miltų, sumaišykite, įpilkite 5 šaukštus baltojo vyno, sumaišykite ir dar virkite apie 15 minučių.
Į masę dėkite kuokštą petražolių ir čiobrelių, surištų taip, kad būtų galima ištraukti, pilkite sultinį ir virkite gerą pusvalandį. Žalumynus ištraukite.
Batoną, apibarstytą sūriu, dėkite į puodą su sriuba ir pašaukite orkaitėn.
Anglų išmonė
Anglijoje iš duonos gaminamas pudingas su uogomis.
Duonos riekes išdėliokite į nedideles formas ir dėkite ant jų uogas, išvirtas su cukrumi. Tuomet formas uždenkite duonos dangčiais ir dėkite į šaldytuvą, kad prisitrauktų.
Prieš patiekdami pudingą apverskite. Valgykite su desertiniais ledais ar plakta grietinėle.
Anglai taip pat gamina duonos padažą. Jis dažniausiai patiekiamas su keptu kalakutu arba višta.
Piene išvirkite svogūną, prismaigstytą gvazdikėlių (galima dar įmesti pipirų, lauro lapelių), ir perkoškite. Tada dėkite duonos minkštimo ir kaitinkite, kol padažas sutirštės. Pagardinkite prieskoniais.
Kuo naudinga duona
Duona yra visavertis baltymų, nepakeičiamų amino rūgščių, riebalų, angliavandenių, mineralų bei vitaminų (B1, PP, B2, B6, E, natrio, fosforo, magnio) šaltinis. B grupės vitaminai reguliuoja nervų sistemos funkcijas, taigi saugo mus nuo streso padarinių, todėl visiškai atsisakę duonos galite pakenkti savo sveikatai.
SKLINDŽIAMS. Ruošdami tešlą duonos gabalus sugrūskite grūstuve ir užpilkite karštu pienu.
Pasak gydytojos dietologės Eglės Kliukaitės, vertingiausia mūsų racione yra tamsi ruginė duona su įvairiais neskaldytais grūdais, taip pat rupaus malimo duona. Vilniaus lazerinės dermatologijos centro Klaipėdos filialo gydytoja "Vakarų ekspresui" sakė, jog šviesių miltų gaminiai galėtų būti vartojami rečiau, nes jų sudėtis mažiau turtinga vitaminų bei skaidulų.
"Sveikos mitybos piramidėje nurodyta, jog 30 g duonos tolygu vienai porcijai, o grūdinių produktų dienos racionas - nuo 6 iki 11 porcijų. Kiek duonos reikia konkrečiam žmogui, vienareikšmiškai sunku pasakyti, nes tai individualu", - aiškino gydytoja.
Ar galima apsieiti visai be duonos?
"Duona turi sudėtinių angliavandenių, jie reikalingi organizmui kaip energijos šaltinis. Esama ir kitų produktų, turtingų sudėtinių angliavandenių, tai grikių, ryžių, avižų košės, makaronai, tad jei atsisakoma duonos, jų reikėtų vartoti daugiau."
Apie duonos kokybę
Ar duona gera, parodo jos pluta. Jeigu duoną lengvai paspausite, ji turi traškėti - tai požymis, kad ji šviežia. Minkšta pluta rodo, kad produktas ilgai išgulėjo ant lentynos ir prisigėrė drėgmės.
Paspaudus duonos gaminį, jis turi atgauti savo pradinę formą. Jeigu duobė liko, greičiausiai krosnyje jį laikė per ilgai.
Duoną galite pauostyti; jeigu kvapas rūgštus - vadinasi, viduje prasidėjo fermentacijos procesas. Tai reiškia, kad ji buvo blogai iškepta. Gera duona tiesiog sužiedėja (sukietėja, pasensta), tampa džiūvėsiu.
UŽKEPĖLEI. Duonos trupinius sumaišykite su sūriu ir apibarstykite užkepėlę - tuomet susidarys traški plutelė.
Specialistų aiškinimu, duona gali pūti ir pelyti dėl per didelio jos drėgnio ir drėgmės pakuojant produktą, per ilgo laikymo arba laikymo drėgnoje ir šiltoje vietoje, taip pat dėl nešvarių pjaustymo mašinų. Tai sąlygos mikroskopiniams grybams veistis. Tad
Geriau pirkite duoną, supakuotą į popierinį maišelį, o ne į polietileną.
Batoną patartina rinktis neraikytą ir tokį kiekį, kad suvartotume per porą dienų.
Parsinešę namo, duonos gaminius laikykite sausoje vėsioje vietoje. Suvartokite per dvi tris dienas.
Jeigu nemėgstate dažnai vaikščioti į parduotuvę, duoną galite laikyti šaldytuve.
Duonines periodiškai išvalykite silpnu acto tirpalu.
RECEPTAI
Luizės sumuštiniai (Belgijos princesės Luizės receptas)
Jums reikės: 8 gabaliukų juodos duonos, 4 kietai virtų kiaušinių, 8 šoninės griežinėlių, 2 žalių svogūno stiebų, 1/3 stiklinės majonezo, 1 šaukšto neaštrių garstyčių.
Viską sumaišykite ir užtepkite ant duonos. Kepkite keptuvėje su sviestu.
Daržovių sriuba
400 g vakarykštės baltos duonos, 300 g virtų baltų pupelių bei jų nuoviro, 2 kopūsto lapų, 1/4 Savojos kopūsto galvos, 400 g prinokusių pomidorų, 2 salierų, 2 morkų, 1 didelės bulvės, 1 didelio raudonojo svogūno, petražolių, baziliko lapelių, druskos, juodųjų pipirų, 80 g alyvuogių aliejaus.
Pupeles užmerkite šaltame vandenyje ir palikite šaldytuve (vandens turėtų būti 4 kartus daugiau negu pupelių).
Kitą dieną vandenį nupilkite ir įpilkite šviežio, kad apsemtų pupeles. Įdėkite į 120 laipsn. C orkaitę ir palikite trims valandoms.
Pupelės turi būti minkštos, tačiau nesukritusios. Jeigu vanduo išgaravo, įpilkite karšto.
Nuo balto kopūsto nupjaukite kietus stiebus, nuo Savojos - burbuoles. Lapus atskirkite dideliais gabalais.
Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite sėklas ir minkštimą supjaustykite gabaliukais.
Bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Svogūnus, žalumynus, salierus, morkas supjaustykite ir pakepinkite dideliame puode su alyvuogių aliejumi. Kai svogūnai pagels, dėkite pomidorus, pupeles kartu su nuoviru, bulves, kopūstus.
Kai išvirs bulvės, pasūdykite, berkite pipirų, įpilkite karšto vandens ir palikite valandai virti ant mažos ugnies.
Į keraminius dubenėlius dėkite sluoksnį baltos duonos, ant jos - daržovių masę ir užpilkite šiek tiek daržovių nuoviro.
Itališka užkandėlė
4 porcijoms reikės: 300 g padžiūvusios kvietinės arba ruginės duonos, 250 g pomidorų, 100 g sūrio, 50 g sviesto arba margarino, 70 g alyvuogių, žalumynų.
Duonos riekeles apkepkite. Ant viršaus dėkite pomidorų griežinėlius ir užberkite tarkuoto sūrio. Tuomet pašaukite į nelabai karštą orkaitę ir kaitinkite 8 minutes.
Papuoškite alyvuogių gabaliukais ir žalumynais.
Karšti sumuštiniai su rikota
Reikės: 4 riekių duonos, 2 griežinėlių sūrio, 2 pomidorų (griežinėliais), pusės stiklinės rikotos, prieskonių.
Įkaitinkite orkaitę (viršutinę dalį). Grotelės turi būti 15 cm žemiau nuo kepsninės dalies. Į skardą įklokite kepimo popieriaus ir dėkite pomidorų griežinėlius, ant jų - rikotos, užberkite prieskonių ir kepkite 5 minutes.
Duoną apskrudinkite skrudintuve (arba orkaitėje porą minučių). 2 riekeles sutepkite majonezu. Ant kitų dviejų uždėkite po riekelę sūrio, ant jo - griežinėlį pomidoro su rikota. Uždenkite duona, sutepta majonezu.
SALOTOMS. Supjaustykite duoną kubeliais, apibarstykite prieskoniais, apšlakstykite augaliniu aliejumi ir padžiovinkite orkaitėje.
Duonos pyragas su varške
Jums reikės (4 porcijoms): 300 g sužiedėjusios kvietinės duonos, 500 g varškės, 50 g razinų, pusės litro pieno, 40 g džiūvėsių, 60 g cukraus, 2 kiaušinių, 40 g sviesto arba margarino.
Duoną be plutos supjaustykite pusės centimetro storumo riekėmis. Varškę sutrinkite,įdėkite 30 g cukraus, 1 kiaušinį ir razinų.
Šalia to paruoškite masę iš kiaušinių, pieno ir cukraus, joje pamirkykite (iš vienos pusės) duonos griežinėlius. Į keptuvę, suteptą sviestu, dėkite pusę duonos sausąja puse į viršų. Ant jos - varškės faršą. Tada viską uždenkite duonos riekėmis, dėkite pamirkytąja puse į viršų ir kepkite orkaitėje apie 30 min.
Duonos sklindžiai
Jums reikės (4 porcijoms): 400 g sužiedėjusios kvietinės duonos, 50 g pieno, 20 g mielių, 2 kiaušinių, 30 g augalinio aliejaus, 60 g cukraus, 100 g grietinės arba uogienės, druskos.
Duonos gabalus sugrūskite grūstuve ir užpilkite karštu pienu. Į gautą masę dėkite mieles, cukrų, druską. Gerai sumaišykite ir palikite 2 val. šiltoje vietoje. Į tešlą galite pridėti smulkiai supjaustytų obuolių ir razinų.
Sklindžius apkepkite keptuvėje iš abiejų pusių, kol gelsvai apskrus. Tada apipilkite aliejumi ir apibarstykite cukrumi.
Patiekite su grietine, šaltu pienu, grietinėle ir uogiene.
Duonos salotos
Jums reikės: 750 g duonos, 3 šaukštų vyno acto, 125 ml sauso balto vyno, 2 didelių raudonų svogūnų, 4 kietų pomidorų, 2 salierų stiebų, 1 nulupto agurko, 15 baziliko lapelių, 80 ml alyvuogių aliejaus, šviežiai maltų baltųjų pipirų.
Baltą duoną supjaustykite patogiomis valgyti riekėmis ir truputį apšlakstykite vandeniu bei baltuoju vynu. Duona turi būti drėgna, bet ne šlapia.
Drėgną duoną dėkite į salotinę, ten pat ir supjaustytus gabalėliais svogūnus, pomidorus, salierus ir agurkus. Pusę baziliko lapelių smulkiai suplėšykite (nepjaustykite, kad nedingtų aromatas). Pasūdykite, užberkite šviežiai maltų baltųjų pipirų, baziliko. Užpilkite alyvuogių aliejaus, gerai sumaišykite ir palikite 4 valandoms šaltoje vietoje.
Prieš patiekdami į stalą paskaninkite vyno actu, sustiprinkite aromatą likusiais baziliko lapeliais ir dar kartą pagardinkite prieskoniais.
Prancūziški pyragėliai
Reikės: baltos duonos, 2 pomidorų, 1 šaukšto pomidorų pastos, 1 svogūno, 200 g sūrio, sviesto.
Iš baltos duonos išpjaustykite apskritas riekeles, kad neliktų plutos. Nedideles formeles sutepkite sviestu. Į jas atsargiai įspraudę duoną, lengvai apskrudinkite orkaitėje. Išėmę leiskite ataušti ir farširuokite pomidorų tyre. Įdaras neturi būti per drėgnas, kad pyragėliai nesušlaptų.
Įdarą gaminkite taip: pomidorus nulupkite, smulkiai supjaustykite ir pakaitinkite keptuvėje su sviestu įdėję pomidorų pastos. Tada dėkite smulkiai supjaustyto svogūno, pasūdykite ir įberkite pipirų.
Įdarą dėkite ant pyragėlių ir apibarstykite sutarkuotu sūriu. Dvi minutes pakaitinkite orkaitėje, kad išsilydytų sūris.
Duonos virtiniai su kumpiu
Reikės: 200 g kvietinės duonos, 1 stiklinės pieno, 2 šaukštų miltų, 2 kiaušinių, 2 šaukštų supjaustyto kumpio (arba dešros), 1 šaukšto taukų, 3 pomidorų, 1 svogūno, 1 šaukšto džiūvėsių, druskos, pipirų, muskato riešuto miltelių.
Duoną išmirkykite piene, sutrinkite, pridėkite miltų, kiaušinį, druskos, muskato riešuto, gerai sumaišykite. Iš tešlos suformuokite virtinius ir išvirkite juos pasūdytame vandenyje ant mažos ugnies. Smulkiai supjaustytą kumpį lengvai apkepkite taukuose su svogūnu, pridėkite supjaustytų pomidorų, džiūvėsėlių, druskos. Užpilkite šios masės ant išvirtų virtinių.
Parengė Vaiva VAIDILAITĖ
Rašyti komentarą