Patarimai sodininkams: ką ir kaip auginsim?

Patarimai sodininkams: ką ir kaip auginsim?

Kokias paprikų, pomidorų, ridikėlių, salotų, salierų ir porų rūšis sėti šiemet ir kaip tai padaryti tinkamai - šis sodininkus kamuojantis amžinas klausimas pastarosiomis dienomis vėl tapo aktualus.

Prekiautojai sėklomis pataria nepasiklysti sėklų gausoje ir siūlo rinktis laiko patikrintus ir naujus paprikų bei pomidorų hibridus, porų, salierų, ridikėlių ir salotų veisles.

Populiariausios paprikos

Sėklos. SOLARIO - ankstyvas paprikų hibridas, skirtas auginti nešildomuose šiltnamiuose. Augalai - labai atsparūs ligoms. Vaisiai - bloko formos, apie 10x12 centimetrų, sienelės - storos, sultingos, malonaus skonio. Dar vienas ankstyvas hibridas - TWINGO. Jį galima auginti ne tik nešildomuose, bet ir šildomuose šiltnamiuose. Vaisiai - kubo formos, panašaus dydžio, kaip SOLARIO, taip pat storasieniai. Visiškai subrendę vaisiai būna geltoni.

Dirva. Anot pašnekovų, optimalus dirvožemis paprikoms - mažo rūgštingumo arba neutralus. Labiausiai tinka lengvi dirvožemiai - priesmėlis ir lengvi, vidutiniai priemolio, derlingi, giliai apdirbti, pakankamai drėgni.

Daigų auginimas. Paprikas rekomenduoja sėti vasario mėnesį, 1- 1,5 centimetro gyliu. Sodinimas. Sodinami 50-70 dienų daigai, turintys 8-10 lapų, geriausia su jau susiformavusiais žiediniais pumpurais.

Salierai:

lapiniai ir lapkotiniai Šakniavaisiniai salierai BRILIANT - derlinga ir jau gerai žinoma olandų veislė, pakiliais tamsiai žalios spalvos lapais. Suformuoja kietus, lygius šakniagumbius, tinkamus vartoti šviežiai arba ilgai laikyti. Veislės gumbai nėra linkę sudaryti tuščių ertmių, minkštimo spalva išlieka idealiai balta ir ilgai laikant, ir išvirus. Derlius imamas spalį-lapkritį.

Lapkotiniai salierai VERDE - vidutiniškai ankstyva veislė. Tai aukštas augalas su pakankamai daug žalių lapkočių, kurie yra dideli ir traškūs.

Dirva. Šakniniams salierams auginti tinka derlingas, purus lengvo ir vidutinio sunkumo priemolio dirvožemis. Sveikesni ir tinkamesni ilgai laikyti būna sunkesnėse dirvose išauginti salierai.

Labai svarbu, kad dirva vandens. Lapkotiniams salierams netinka sunkios molėtos ar smėlingos dirvos, geriau - priesmėlio ir lengvo priemolio dirvos, galima auginti ir durpių žemėje. Lapkotiniai salierai toje pačioje vietoje auginami ne dažniau kaip kas 4-5 metus, geriau ne po šakniavaisių bei svogūninių daržovių.

Daigų auginimas. Salierai sėjami vasario pabaigoje durpių substrate. Sėklos nestipriai įspaudžiamos į substratą, atsargiai paliejamos ir pridengiamos permatoma plėvele. Salierų sėklų negalima užberti, joms dygti reikia šviesos.

Sodinimas. Tinkami sodinti daigai užauga per 60-80 dienų ir turi turėti 4-5 tikruosius lapus. Į dirvą salierai sodinami gegužės pabaigoje. Daigai sodinami eilėmis su 40-50 centimetrų tarpueiliais, atstumas tarp augalų: 15-20 centimetrų lapiniams ir lapkotiniams salierams, 25-40 centimetrų šakniniams, atsižvelgiant į veislę. Kad šakniniai salierai suformuotų gumbus, patariama neužberti jų žemėmis visiškai, dalis šaknies turi būti paviršiuje.

Ką rinktis iš porų?

Porai CARENTAN - vėlyvi vidutinio dydžio augalai didele balta dalimi. Jie atsparūs žemai temperatūrai.

Dirva. Porams auginti geriausiai tinka priesmėlis, lengvo ir vidutinio sunkumo priemolis. Nemėgsta užmirkusių vietų, smėlio dirvų. Dirva turi būti nerūgšti.

Daigų auginimas. Optimalus porų sėjos laikas - nuo kovo vidurio iki balandžio pradžios. Sudygusius augalus reikia daug ir dažnai vėdinti, kad daigai neišstyptų. Norint stiprinti daigus, galima pakirpti lapus.

Sodinimas. Kuo didesni ir storesni porų daigai, tuo geriau jie prigyja. Tad geriau luktelėti ir sodinti vėliau, negu per anksti pasodinti per mažus daigus.

Geltonus ar raudonus pomidorus?

Sėklos. Kekiniai aukštaūgiai pomidorai TAIFUN, ALAMBRA, SYTA, ORCADO - vidutinio ankstyvumo, labai derlingi, atsparūs ligoms hibridai, auginami šiltnamiuose. Vaisiai - skanūs, tvirti. Tą patį galima pasakyti ir apie labai ankstyvą, gerai žemesnę temperatūrą pakeliantį hibridą KILIO, ankstyvą hibridą TAMARIS bei vidutiniškai vėlyvą hibridą NATACHA. Naujiena - kekiniai geltonieji pomidorai ZLOTY OŽAROWSKI. Tai derlinga aukštaūgė vidutiniškai ankstyva veislė, auganti lauke ir po dangomis. Vaisiai - apvalūs ir ovalūs, saldūs. Šiems niekuo nenusileidžia ir geltonųjų pomidorų hibridas GUALDINO.
Įdomus prancūzų hibridas - CORAZON - labai derlingas.

Vaisiai - briaunoti, tarsi susidedantys  iš skiltelių, stambūs (apie 200 gramų svorio), mėsingi, labai skanūs.

Dirva. Pomidorams auginti tinka daugelis dirvų, tačiau jos turi būti pralaidžios vandeniui. Auginant lengvose, greitai išdžiūvančiose dirvose, augalus reikia sodinti tankiau, dažniau laistyti. Sunkiose dirvose tarp augalų rekomenduojama palikti didesnius atstumus arba augalus intensyviau genėti.

Daigų auginimas. Pomidorus rekomenduoja sėti kovą, daigus auginant ant palangių - apie kovo vidurį. Pomidorai sėjami į kokybišką durpių substratą. Sėklas reikia paberti ant drėgno substrato ir užberti labai plonu to paties substrato sluoksniu ir jį truputį prispausti. Dėžutės iki sudygimo pridengiamos polietileno plėvele, tačiau turi būti vėdinamos.

Sodinimas. Augalų sodinimo eilėse tankumas turi būti parinktas atsižvelgiant į veislę ir dirvožemį. Lengvose dirvose ankstyvam derliui skirtus ir genėjamus augalus patariama sodinti kas 35- 40 centimetrų, auginamus sunkiose dirvose ar negenėjamus pomidorus - kas 50-60 centimetrų.

Ridikėliai ir salotos

Sėklos. Ypač mėgstamos trys ankstyvosios švelnaus skonio ridikėlių veislės - PARAT, CARMEN ir DUETT. Visos - labai derlingos, jas sėti reikėtų retai ir negiliai. DUETT užauga per 24-26 dienas nuo sudygimo, šakniavaisiai - pailgi, neporėja. PARAT užauga per 28-35 dienas nuo sudygimo, šakniavaisiai - stambūs (iki 6 centimetrų skersmens), ilgai neperauga,sultingi. CARMEN užauga per 30-35 dienas nuo sudygimo. Tinka auginti nuo pavasario iki rudens atvirame grunte ir po dangomis. TARZAN - gūžinių salotų veislė iš Čekijos. Augalai - stambūs, lapai - smulkiai gofruoti, žali. Gūželės - standžios, užauga per 70-80 dienų nuo sėjos ir gali siekti 1 kilogramo svorį. Veislė nelinkusi anksti žydėti.

Dirva. Ridikėliams auginti geriausiai tinka puri, derlinga ir drėgna dirva. Netinka nei

sunkios dirvos, nei smėliai. Salotos gerai auga įvairiose dirvose. Mėgsta šviesą, drėgmę. Sėja. Ridikėlių sėklos sėjamos 1-3 centimetrų gyliu tiesiai į dirvą, atsižvelgiant į veislę keliais laikotarpiais: itin ankstyva sėja - kovo pabaigoje, rudeniniam derliui - liepos pabaiga. Gūžinių salotų daigai sodinami 20-25 centimetrų atstumu.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder