Avižos – lietuvių mėgstamiausios
Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komercijos direktorė Vilma Drulienė pastebi, jog populiariausios košės titulo neabejotinai nusipelnė avižiniai dribsniai. Jos teigimu, šių metų sausio-rugsėjo mėnesiais Lietuvoje iš viso nupirkta kiek daugiau nei 4 mln. košės pakuočių, iš kurių didžiąją dalį sudaro avižiniai dribsniai.
„Pirkėjai ieško produktų, kurie visų pirma būtų paprastai ir greitai pagaminami, todėl avižinių dribsnių populiarumas nestebina. Visgi reikėtų pastebėti ir tai, kad auga susidomėjimas paįvairintais klasikiniais skoniais – vis populiaresnės tampa ne vien košės su mėlynėmis ar avietėmis, bet ir su kitais priedais – pavyzdžiui, grikių košė su vištiena“, – teigia lietuviško prekybos tinklo komercijos direktorė.
Lauke šalta – valgykite grikius, nėra nuotaikos – avižas
„Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas aiškina, jog nepaisant įvaizdžio, kad visos košės sveikos, prieš renkantis košę, reikėtų susipažinti su jų savybėmis.
„Viena sveikiausių yra avižų košė, mat ji puikiai dera su uogomis ir vaisiais. Avižose gausu kalio, fosforo, magnio ir kitų vitaminų, kurie padeda sureguliuoti skrandžio veiklą. Be to, avižos gerina nuotaiką ir suteikia daug energijos. Tuo tarpu kitos lengvai pagaminamos kruopos, pavyzdžiui, grikiai, labiau tinka vėsiam orui, nes ilgiau suteikia sotumo jausmą ir šildo organizmą. Grikiai taip pat stiprina kraujagysles ir puikiai tinka, jei kraujyje padidėjęs cholesterolio kiekis“, – sako specialistas.
Rinktis sorų kruopas A. Poleninas rekomenduoja laikantis dietos, mat jos stabdo riebalų kaupimąsi. Bolivinė balanda populiari vegetarų tarpe, nes suteikia daug mėsoje esančių maistinių medžiagų, bet yra labai lengvai virškinama. Vis labiau populiarėja ir pilno grūdo kruopos – kuo mažiau jos apdorotos, tuo geriau tinka virškinimo problemų turintiems žmonėms.
„Kaip ir bet kokio kito maisto, košių nederėtų valgyti per dažnai. Daug sveikiau yra valgyti įvairiai, išbandyti įvairias košes su skirtingais priedais – uogomis, vaisiais ir net daržovėmis. Reiktų atkreipti dėmesį ir į košės gamybos ypatumus. Žmonės įpratę jas persaldinti arba palikti virti per ilgai, o taip dalis naudingųjų medžiagų pašalinama“, – aiškina A. Poleninas.
Grikių košė - salotos su saulėje džiovintais pomidorais
Reikės:
1/2 puodelio neapdorotų grikių
1,5 puodelio vandens
1 puodelio šviežių baziliko lapelių
1 puodelio krapų, mėtų ar petražolių
1/2 puodelio vyšninių pomidorų, perpjautų perpus
1/3 puodelio supjaustytų saulėje džiovintų pomidorų
1 smulkiai supjaustytos česnako galvos
1 puodelio grubiai supjaustytų agurkų be sėklų minkštimo
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 citrinos sulčių
Jūros druskos ir pipirų pagal skonį
Paruošimas:
Pirmiausia paruoškite grikius – juos galite berti dar į neverdantį vandenį. Šiam užvirus sumažinkite ugnį ir palikite virti 7-8 minutes. Po 6 minučių pirmąkart paragaukite ir kai jausite, jog grikiai išvirę, nusausinkite bei atidenkite juos. Salotų dubenyje sumaišykite grubiai supjaustytus bazilikus ir kitas žoleles, agurkus, pomidorus, saulėje džiovintus pomidorus, citrinos sultis ir alyvuogių aliejų. Gerai išmaišykite, suberkite grikius ir vėl išmaišę pagardinkite druska ir pipirais. Prieš skanaudami leiskite salotoms-košei kelias minutes pastovėti.
Avižų košė su kokosų pienu ir avokadu
Reikės:
1/2 puodelio avižų dribsnių
3/4 puodelio kokosų pieno
1 šaukšto chia sėklų
1/2 avokado, supjaustyto griežinėliais
1/2 šaukšto migdolų sviesto
Kokosų drožlių papuošimui
Žiupsnelio cinamono
Paruošimas:
Puode sumaišykite avižas ir kokosų pieną. Užvirkite ir maišykite, kol avižos suminkštės. Tuomet įmaišykite chia sėklas ir migdolų sviestą. Sudėkite košę į dubenėlius, ant viršaus uždėkite avokado griežinėlių, pabarstykite kokoso drožlėmis ir žiupsneliu cinamono.
Bolivinės balandos košė su uogomis ir riešutais
Reikės:
1 stiklinės bolivinės balandos (kynvos)
1,5 stiklinės vyšnių be kauliukų (gali būti šaldytos)
1 stiklinės pieno
1/2 stiklinės graikinių riešutų
2 šaukštų cukraus
4 šaukštų skysto medaus
1/2 arbatinio šaukštelio malto cinamono
Paruošimas:
Išvirkite bolivinės balandos kruopas. Sausoje keptuvėje 5 minutes pakepinkite graikinius riešutus. Vėliau vyšnias sumaišykite su cukrumi ir cinamonu (jei naudojate šaldytas uogas, būtinai jas nusausinkite). Į bolivinės balandos košę suberkite uogas ir riešutus, užpilkite pienu ir įmaišykite medų.
Rašyti komentarą