Paprasta ir sveika: košių paradas

Paprasta ir sveika: košių paradas

Košių nauda neginčytina: tai puikus energijos šaltinis, jose esančios medžiagos gerina žarnyno funkcijas, mažina "blogojo" cholesterino lygį, padeda lieknėti bei stiprina imunitetą. Naudokitės jų teikiamai naudai sveikatai kiekvieną dieną!

Avižinė

Dažnai valgydami šią košę atsikratysite skrandžio ir žarnyno bėdų. Ji suteikia daug energijos, taigi visą dieną būsite žvalūs. Šioje košėje yra ketvirtadalis paros normos ląstelienos, o trys ketvirtadaliai stiklinės sausų avižinių dribsnių jos turi tiek, kiek jos žmogui reikia per parą.

Avižų kruopose taip pat yra fermento, kuris padeda žarnynui pasisavinti riebalus. Labai naudingas sveikatai avižų klijus, susidarantis verdant kruopas. Jis išvalo iš skrandžio toksinus.

Avižose yra daug biotino (vitamino H arba B7). Tai B grupės vitaminas, svarbus gerai žmogaus savijautai.

RECEPTAI

Jums reikės: 3-4 šaukštų avižų dribsnių, grietinėlės, žalumynų ir cukraus (uogienės).

Į šiek tiek pasūdytą vandenį įberkite avižų dribsnių ir smulkiai supjaustytų žalumynų. Kai dribsniai suminkštės, košę pilkite į pašildytą lėkštę. Užpilkite grietinėlės ir cukraus.
Galima virti su cinamonu ir džiovintais vaisiais, užberti graikinių riešutų. Jei nemėgstate saldžios - pagardinkite svieste patroškintais svogūnais.
Mitybos specialistai pataria verčiau virti košę ne iš skaldytų arba apdorotų kruopų (dribsnių, o iš viso grūdo. Tuomet avižines kruopas nuplaukite ir iš vakaro užmerkite. Rytą vėl nuplaukite ir tuomet berkite į verdantį pasūdytą vandenį. Kai užvirs, sumažinkite kaitrą iki minimumo ir palikite puodą uždengtą apie 20 minučių.

Ryžių

Ryžiai gelbsti sutrikus virškinimui ir esant diarėjai. Joje daug angliavandenių ir ląstelienos.

Ryžių maistinės savybės priklauso nuo rūšies: rudieji ir plikytieji ryžiai turi daugiau mikroelementų nei baltieji.

Ryžių košė stiprina nervų sistemą ir maistines savybes paverčia energija. Neseniai japonų mokslininkai išsiaiškino, kad ryžiai ne tik naudingi mūsų sveikatai, bet ir gerina protines galimybes.

Pagal aukštos kokybės krakmolo kiekį (77,3 proc.) ir biologinę baltymų vertę ryžiai užima pirmąją vietą tarp kruopų. Tai svarbus vitamino tiamino (B1), riboflavino (B2), niacino (B3) ir vitamino B6 šaltinis.

RECEPTAI

Jums reikės: 300 g ryžių, 50 g razinų, 160 g džiovintų slyvų, medaus.

Razinas užmerkite vandenyje ir palaikykite 30 min. Džiovintas slyvas išvirkite vandenyje. Kai išvirs, skystį nupilkite, įpilkite į jį dar vandens ir vėl užvirinkite. Pasūdykite, įberkite 300 g ryžių ir išvirkite košę.
Košę pagardinkite virtomis džiovintomis slyvomis, razinomis, medumi (viską sumaišykite).
Su daržovėmis. Išvirę birią ryžių košę (2 stiklinės kruopų - 4 vandens), ją galite pagardinti daržovėmis. Keptuvėje pakepinkite svogūnus bei paprikas, paskui su jais dar patroškinkite baklažanus, cukinijas, pievagrybius, česnakus ir viską sukratykite ant karštų ryžių.

Perlinė

Nors perlinių kruopų košėje yra mažiau vitaminų nei, pavyzdžiui, avižinėje, ji taip pat gerina virškinimą, teikia jėgų ir energijos. Be to, šios kruopos naudingos sergant žarnyno ligomis ir dažnai užkietėjant viduriams.

Perlinėse kruopose esama B grupės vitaminų (kaip ir visi javai), ląstelienos, augalinių baltymų.

RECEPTAI

Jums reikės: 11 šaukštų perlinių kruopų, 400 g pieno, 100 g rūkytos kiaulienos nugarinės.

Į verdantį vandenį suberkite nuplautas (geriau iš anksto išmirkytas) kruopas ir apvirkite. Tada dėkite į keraminį dubenį, įpilkite pieno, įberkite krapų, sumaišykite, uždenkite ir tuomet - į maksimaliai karštą orkaitę. Kaitinkite apie 40 minučių. Kai išjungsite orkaitę indo dar neimkite apie 10 minučių.
Kiaulienos nugarinę supjaustykite mažais kubeliais ir pakepinkite keptuvėje (galima su svogūnais ir morkomis).
Paruoštą košę apipilkite kumpio riebalais. Atskirai patiekite šalto pieno.

Sorų

Jeigu turite bėdų dėl širdies ir kraujagyslių sistemos, ši košė bus labai naudinga. Dietologai pataria įberti sorų į sriubas.

Turi baltymų, nikotininės rūgšties, vario,mangano, cinko.

Ilgai laikant soros gali kiek apkarsti, todėl prieš virdami būtinai nuplaukite verdančiu vandeniu. Galite kurį laiką pamirkyti ir šaltame vandenyje.

RECEPTAI

Jums reikės: 200 g sorų, 2 stiklinių pieno.

Soras berkite į pasūdytą vandenį arba pieną ir virkite ant silpnos ugnies apie 6 minutes. Galite taip pat, kaip ir perlines kruopas, baigti ruošti orkaitėje.
Išvirtas soras taip pat galima suversti į kiaurasamtį, nuvarvinti ir tada dar pavirti vištienos sultinyje.
Sorų košę skanu valgyti su bruknėm. Apie 300 g uogų reikia pavirti su cukrumi; dviejų kiaušinių trynius sumaišyti su išvirta koše, užtarkuoti apelsinų žievelės, įberti žiupsnelį vanilinio cukraus, tada supilti suplaktus kiaušinių baltymus. Pusę masės sukrėsti į kepimo formą, užpilti bruknių uogienę, sudėti likusią košę ir kepti.


Grikių

Ją galime vadinti mini vaistinėle, mat ši košė gelbsti mus nuo intoksikacijų ir apsinuodijimų. Grikiai skatina pasišalinti nuodingus toksinus ir mažina širdies bei kraujagyslių ligų riziką. Ši stebuklinga košė taip pat padeda sutrikus medžiagų apykaitai, turint antsvorio. Grikiai kelia potenciją, padeda užgyti skrandžio opoms.

Grikių kruopos turi vidutiniškai 14 proc. baltymų, 67 proc. krakmolo, daugiau nei 38 proc. riebalų. Turtingi vitaminų B1, B2, B6, PP, mineralinių medžiagų fosforo, kalio, mangano, kalcio, geležies, magnio.

RECEPTAI

Jums reikės: 1 stiklinės grikių kruopų, 1 šaukšto sviesto, 1,5 stiklinės vandens, druskos.

Svieste pakepintas kruopas (iš tokių košę išvirsite greičiau) suberkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite: pirmąsias 3 minutes ant kaitrios ugnies, po to - ant vidutinės, galiausiai ant labai silpnos. Vandens reikėtų imti 5-6 proc. daugiau nei košei iš nekepintų kruopų.

Manų

Ši košė ypač naudinga vaikams. Ji teigiamai veikia kaulus ir virškinamąjį traktą.

Turi medžiagos fitino, į kurio sudėtį įeina fosforas. Šis elementas "suriša" kalcio druskas ir neleidžia joms patekti į kraują. Žinoma, vaikų nereikia permaitinti manų koše, kad nesumažėtų vitamino D ir geležies pasisavinimas. Be to, manai, kaip ir kitos kruopos, turi glitimo (baltymų gliadino ir gliutenino mišinys), kuris priveda prie angliavandenių pertekliaus organizme.

RECEPTAI

Jums reikės: 200 ml manų kruopų, 1 l pieno.

Į verdantį pasūdytą vandenį arba pasaldintą pieną būtina greitai suberti visą kruopų normą ir atidžiai maišyti, kad nesusidarytų gumuliukai. Kaitrą vis pamažindami, virkite apie 15 minučių.

Kukurūzų košė

Pirmasis žmogus, pamatęs kukurūzą, buvo Kristupas Kolumbas. Senieji Amerikos gyventojai indėnai į šį augalą žiūrėjo pagarbiai. Kukurūzų miltų duoną jie aukodavo savo dievams...

Kukurūzų košė vertinama dėl to, kad skatina šalintis iš organizmo blogojo cholesterino šlakus, turi daug vitamino K, kuris būtinas širdies ir kraujagyslių sistemai, taip pat vitamino E, kovojančio su senėjimu, teigiamai veikiančio mūsų plaukus ir odą.

Kukurūzai taip pat turi B grupės vitaminų, reikalingų nervų sistemai gerai veikti, nemigos ir depresijos profilaktikai; vitamino C - imunitetui stiprinti, vitamino D - kad kaulai ir dantys būtų sveiki, geležies - kraujui gerinti, kalio ir magnio, kurie saugo širdį ir gerai veikia medžiagų apykaitą.

Beje, nerafinuotas kukurūzų aliejus mažina apetitą ir taip skatina lieknėjimą.

RECEPTAI

Jums reikės: 200 ml kukurūzų kruopų, 600 ml vandens arba pieno, 1 šaukšto sviesto, druskos,cukraus.

Kruopas (valandą palaikykite, kol išbrinks) berkite į užvirintą ir pasūdytą vandenį arba pieną, dėkite sviesto ir virkite apie 20 min. maišydami. Išvirę košę puodą dar palaikykite 10 min. uždengtą.
Patiekalą tinka pagardinti aliejuje pakepintais svogūnais, morkomis, česnakais ir grybais.

Parengė Vaiva VAIDILAITĖ

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder