Dvi naminės priemonės orchidėjoms žydėti: pigesnių trąšų nerasite

Orchidėjos laukia jūsų rankų

Geriausias laikas persodinti orchidėjas - tai intensyvaus jų augimo pradžios periodas, kuris dažniausiai sutampa su pavasario pradžia ir pasireiškia naujų šaknų ir lapų augimu.

Kaip tinkamai persodinti?

1. Pirma orchidėją atsargiai išimkite iš vazono, padėkite į dubenį ir išmeskite senąjį substratą.

Kuo šaknys labiau išsivysčiusios ir susipynusios, tuo sudėtingiau bus pašalinti senąjį substratą. Ir atvirkščiai - sergančios ir nusilpusios orchidėjos turi labai mažai gyvų, žalių šaknų. Tokį augalą labai lengvai išimsite iš senojo vazono.

2. Nuplauname šaknis ir išrenkame substrato likučius.

Tam, kad šaknys geriau nusivalytų, orchidėją reikia pamerkti į dubenį su šiltu vandeniu ir palikti 15-20 min. Kai substratas gerokai primirks, galima tęsti darbus.

Tinkamas būdas išvalyti šaknis - tiesiog išnarplioti jas rankomis. Geriausia tai daryti vandenyje. Viena ranka laikykite orchidėją už stiebo, kita bandykite atskirti šaknis. Patartina keisti vandenį, galima naudoti ir dušą. Srovė neturėtų būti labai stipri, kad nepakenktų šaknims, tačiau ir ne per silpna - kad pasišalintų substrato likučiai.

3. Atidžiai apžiūrėkite augalo šaknis, pašalinkite nudžiūvusias ir supuvusias.

Tai vienas svarbiausių orchidėjų persodinimo momentų. Jei šaknis pažeista ne visa, tai pašalinkite tik netinkamą jos dalį iki sveikosios (dažniausiai sveikoji būna baltos ar žalios spalvos). Sveika šaknis būna tvirta ir pilnavidurė, o sutrešusi bus tuščia. Be to, paspaudus puvinio pažeistą šaknį iš jos vidaus visada išteka šiek tiek vandens.

Pjūvių vietas reikėtų dezinfekuoti, apiberiant jas aktyvinta anglimi ar patepant spirito neturinčiais antiseptikais. Jokiu būdu nenaudokite degtinės, jodo ar briliantinės žalumos, kadangi šiuose skysčiuose esantis spiritas išdžiovina sveikus augalo audinius. Tai gresia netgi viso augalo žūtimi.

4. Pašalinkite senus (pageltusius) lapus.

Dažnai naujos šaknys pradeda augti po senais, nebūtinai geltonais lapais, kurie trukdo persodinti augalą. Jūs galite rinktis: arba paliekate viską kaip buvę - tada naujosios šaknys neįaugs į substratą ir "kabos" ore, arba atsargiai pašalinate lapus.

Jei lapus nutarėte pašalinti, tai pjaukite juos išilgai gyslos ir patraukite už galų į priešingas puses taip nuimdami juos nuo stiebo.

Kartu su senais lapais patartina pašalinti ir pageltusius ar nudžiūvusius žiedynkočius, paliekant nedidelį kotelį (apie 0,5-1 cm). Taip pat patartina dezinfekuoti.

5. Augalą palikite apdžiūti.

Pradžiūvimo procesas priklauso nuo temperatūros. Vidutiniškai šiltose patalpose jis trunka apie porą valandų. Geriausia vieną dieną atlikti visus anksčiau išvardintus persodinimo darbus ir tik kitą dieną juos užbaigti. Prieš paliekant orchidėją džiūti pernakt, reikėtų popierinėmis servetėlėmis atsargiai pašalinti vandens perteklių tarp lapų ir šerdies.

6. Sodinimas.

Orchidėjoms būtinas specialus substratas. Tokio galima nusipirkti arba pasidaryti patiems: mišiniui reikės pušų žievės, kiminų, lapuočių medžių anglies ir durpių, kurių pH - 5,5-6.

Rinkdamiesi indą orchidėjai persodinti atkreipkite dėmesį į augalo šaknis - tuomet lengviau orientuositės, kokio dydžio jums reikia. Įstačius augalą į indo vidurį, aplink jį turi likti 1-2 cm tarpas.


Labai patogu orchidėjas sodinti į permatomus vazonus, ypač - jei jūs dar tik pradedate auginti šias gražuoles. Lengviau bus orientuotis, kada augalą metas palieti, matydami šaknis galėsite bet kada įvertinti jo būklę.

Nesvarbu, sodinsite į naują ar seną vazoną, būtinai išplaukite jį karštu vandeniu negailėdami valymo priemonių, išmuilavę palikite 20 min., o po to gerai perplaukite šiltu vandeniu.

Ant vazono dugno įberkite nedidelį sluoksnį drenažo. Augalą patalpinkite per vidurį - tai labai svarbu. Jei orchidėjos stiebas neaugo tiesiai į viršų, nebandykite tiesinti, palikite kaip buvę.

Nesistenkite augalo per daug užžerti, nes ilgalaikis lapų ir stiebo kontaktas su drėgnu substratu gali paskatinti puvimą.

7. Ar reikia palieti?

Jei orchidėją buvote palikę džiūti per naktį, tai palieti ją galite vos užpylę substratu. Kaip tai padaryti? Tiesiog pastatykite į dubenį ir liekite šiltu dušo vandeniu.

Jei orchidėją prieš persodindami džiovinote tik 2 val., palieti reikės tik po 2-4 dienų (priklauso nuo aplinkos temperatūros).

Ką tik persodinto augalo nestatykite tiesioginiuose saulės spinduliuose: jie gali pažeisti šaknis, o lapai - pagelsti. Geriausia po persodinimo orchidėją 7-10 dienų palaikyti ant šiaurinėje ar vakarinėje būsto pusėje esančių palangių, 20-22 laipsn. temperatūroje.

Ir dar...

...niekada nepersodinkite besiruošiančių žydėti orchidėjų, kadangi tai gali sustabdyti žiedynkočių vystymąsi ir paskatinti neišsiskleidusių pumpurų kritimą.

Falenopsių rūšies orchidėjas, beje, populiariausias tarp augintojų, patartina persodinti kas 2-3 m., kadangi dėl laistymo ir tręšimo substratas praranda visas orchidėjoms augti reikalingas savybes. Pavyzdžiui, dėl dažno liejimo iki kritinės ribos pakyla substrato pH, žievė ima trūnyti, prarasdama jai būdingą oro laidumą, tuo tarpu kaupiasi trąšų likučiai, vyksta substrato įdruskėjimas.

Rekomenduojama orchidėjas auginti plastikiniuose vazonuose, kadangi moliniai vazonai pasižymi savybe kaupti drėgmę.

Nusipirktas orchidėjas taip pat patartina persodinti tuoj pat arba ne vėliau nei po metų, žiūrint, kokia orchidėjos būklė. Priežastis paprasta - orchidėja, iki patekdama į prekybvietes, auga nekeičiant substrato nuo pat jos "gimimo".

Vasarį žydi dauguma orchidėjos rūšių. Šiuo metu būtina palaipsniui didinti patalpų temperatūrą ir dažniau laistyti. Vandens temperatūra - 30-45 laipsn. C, toks "karštas" dušas orchidėjų labiausiai mėgstamas. Taip pat nepamirškite reguliariai vėdinti patalpų, kadangi šviežias oras - geriausia apsauga nuo bakterinės ir grybelinės kilmės ligų, taip pat nuo kenkėjų. Tinkamai prižiūrimos orchidėjos dosniai atsilygins gausiai žydėdamos.

Įdomu...

... tai, jog orchidėjos garsėja ne tik savo neapsakomu grožiu, bet ir kaip energijos grobikės. Geriausia jas auginti oranžerijose, bet ne namuose. Jokiu būdu nelaikykite miegamajame, mat aktyviausiai orchidėjos energiją siurbia naktį ir apyaušriu. Primygtinai nepatariama jų auginti ligoniams ir silpniems žmonėms.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder