Nedirbkite naktį: tai provokuoja vėžį

Nedirbkite naktį: tai provokuoja vėžį

Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros atstovai teigia, kad paros ritmo ("biologinio laikrodžio") pažeidimas žmogui turi kancerogeninį poveikį.

"Biologinis laikrodis" reguliuoja beveik visus procesus žmogaus organizme: alkį, miegą, kūno temperatūrą ir kt.

Vėžio tyrinėtojai aptiko, kad moterims, kurios dirbo naktimis, ir jų bendraamžėms, kurioms buvo diagnozuotas vėžys, atsirado vienodi pakitimai dviejų genų ekspresijoje: CLOCK ir CRY2. Tie genai yra atsakingi už paros ritmą organizme.

Pasak tyrėjų, tokie sutrikimai yra ne paveldėti, o įgyjami dėl išorinių aplinkybių, kaip antai paros ritmo ir miego sutrikimų.

Šie įgyti sutrikimai gali išprovokuoti krūties vėžį. Dažniausiai ši liga pasitaiko klestinčios industrijos šalyse. Mokslininkų nuomone, daug įtakos tam gali turėti paros ritmo sutrikdymas.

Kokią įtaką daro sezoninis rodyklės sukinėjimas

Psichiatro psichoterapeuto Vytauto Bartkevičiaus teigimu, laikrodžio rodyklės sukimas valandą pirmyn arba atgal (rudenį ir pavasarį) neigiamai veikia jautresnių žmonių psichiką. Adaptacijos laikotarpiu po rodiklių pasukimo į psichikos sveikatos specialistus kreipiasi daugybė žmonių, kuriems diagnozuojami nuotaikos ar miego sutrikimai. Dažna šių negalavimų priežastis — vidinio biologinio laikrodžio sutrikimai.

Kiekvienas žmogus turi įgimtą organizmo savybę laiko tarpais, pasikartojančiais kas 24 valandos, keisti medžiagų apykaitos aktyvumą, kūno temperatūrą, kraujo spaudimą, hormonų išsiskyrimą, leidžiančiais užmigti bei prabusti.

„Šviesos ir tamsos periodų trukmės pokyčiai per parą sutrikdo organizmo fiziologinį - biologinį organizmo procesą, — teigia gydytojas. — Tai yra atsakas į išorinės aplinkos kitimus. Svarbiausiu išoriniu veiksniu laikoma saulė.“

Pakeitus laiką ar pervažiavus iš vienos laiko juostos į kitą, cirkadiniai (biologinio laikrodžio) ritmai nebesutampa su šviesaus ir tamsaus paros meto ritmu, todėl sutrinka hormonų sekrecija, kūno temperatūra, miegas.

Įvairiais tyrimais įrodyta, kad cirkadinio (paros) ritmo reiškiniai sudaro depresijos pagrindą: atsiranda nuotaikos svyravimai, žmonės tampa prislėgti, jiems nesinori nieko veikti, prastėja miego kokybė, sutrinka darbingumas.

Paros ritmas

00.00 - 04.00 val. - gimimo laikas (šiuo metu gimsta daugiausia kūdikių).
03.00 - 06.00 - mirties laikas (sunkiausias laikas žmogaus organizmui).
05.00 - 07.00 - organizmo valymosi metas.
07.00 - 09.00 - aktyvi skrandžio veikla.
08.00 - padidėja lytinis potraukis.
09.00 - 12.00 - darbingiausias metas.
13.00 - 15.00 - aktyvus plonasis žarnynas (gerai virškinami pietūs).
15.00 - atminties laikas (lengva įsiminti, prisiminti).
16.00 - 18.00 - geriausias laikas sportuoti.
18.00 - 20.00 - bendravimo, nuoširdžių pokalbių metas.
19.00 - 21.00 - geriausias laikas tempimo pratimams atlikti ("sąnarių metas").
22.00 - palankiausias metas eiti miegoti.
22.00 - 02.00 - antrasis aktyvumo laikotarpis (nemiegantiems): jaučiamas alkis, padidėja kūrybinės galios.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder