Ne tik duona ir žaidimai

Ne tik duona ir žaidimai

Romėnai reikalavo duonos ir žaidimų, tačiau valgė ne tik duoną.

Antikinės kulinarijos, kuri Romos imperijos laikotarpiu tapo bendra visam Viduržemio jūros regionui, pagrindas buvo duona, vynas ir alyvuogių aliejus, tačiau tai nereiškia, kad romėnai, kaip ir graikai, nevalgė mėsos, žuvies, sūrio, kruopų, daržovių. Iš senosios Romos į mūsų laikų virtuves atėjo salotos su petražolėmis, svogūnais, medumi ir aliejumi, kruopų sriubos, o iš vėlyvojo imperijos laikotarpio - požiūris į kulinariją kaip į didį meną. Ne tik talentingi virėjai vergai, bet ir patys imperatoriai kūrė įmantrių patiekalų receptus.

BELINIO kokteilis. Taurę reikia atšaldyti, įpilti citrinų sulčių (15 ml), persikų nektaro (60 ml), pamaišyti, tuomet pripildyti šalto šampano.

Romėnų pietus sudarydavo užkandis (gustus arba gustatio) iš kiaušinių, daržovių, jūrų gėrybių, alyvuogių, sūrio, grybų, pirmasis patiekalas (mensa prima) ir desertas (mensa secunda) iš vaisių bei saldėsių.

FRITATA. Kiaušinius suplakite ir supilkite į keptuvę, pateptą sviestu. Tuomet suberkite priedus - susmulkintus svogūnų laiškus, bazilikų lapelius, špinatus, pomidorus, kumpį ir tarkuotą parmezaną. Kai apatinis omleto sluoksnis ims kepti, keptuvę uždenkite ir baikite kepti ant lėtos ugnies (arba dėkite karštą į orkaitę). 6 GRISSINI - duonos lazdelės, apsuktos Parmos kumpiu (prosciutto di Parma).

Vienas garsiausių senovės Romos gurmanų buvo karžygys Lucijus Licinijus Lukulas Lukulas (118 - 56 m. pr. m. e.), pasibaigus karinei karjerai, tapęs tikru apsirijėliu. Jo nepadoriai prabangūs lėbavimai įgavo metaforos formą - "Lukolo puota", o paplitęs posakis "Lukulas pietauja pas Lukulą" atsirado iš istorijos, bylojančios, jog vergas, žinodamas, kad šeimininkas nelaukia svečių, patiekė maisto tik jam vienam, tačiau sulaukė pylos: "Argi nežinojai, jog šiandien su Lukulu pietauja Lukulas!"

KAPRIO salotos. Į lėkštę ratu sudėkite mocarelą, pomidorus ir baziliko lapelius, pabarstykite druskos, juodųjų pipirų ir pašlakstykite aliejaus.

Romėnų palikuonys ir šiandien valgo daug (pietus sudaro iki 6 patiekalų) ir su pasimėgavimu. Mėgstamiausi jų valgiai yra ne tik makaronai (pasta) ir pica, kaip priimta manyti, bet ir įvairiausi užkandžiai (antipasti) bei daržovių patiekalai (minestronė ir kt.). Daržovės čia paprastai ne verdamos, bet lėtai troškinamos aliejuje kartu su žalumynais.

BRUSKETA. Paskrudinkite batono riekeles, patrinkite česnaku, pomidoro minkštimu, patepkite alyvuogių aliejumi, užbarstykite prieskonių (druskos, pipirų, kapotų bazilikų), uždėkite po griežinėlį vytinto kumpio ir po alyvuogę.

Italijos virtuvė - ilgaamžė ir įvairialypė, skirtinga regionuose, įvairiais istorijos laikotarpiais paveikta graikų, germanų, frankų, arabų ir kitų tautų kultūrų, tačiau jos pagrindas ir šiandien liko bendras ir tradicinis: galybė šviežių daržovių, jūrų gėrybių ir žuvų, miltai ir ryžiai, sūrių ir prieskonių gausa, alyvuogės ir vynas... o svarbiausia - pats maisto ruošimo bei valgymo būdas: neskubant.

GRISSINI - duonos lazdelės, apsuktos Parmos kumpiu (prosciutto di Parma).

Turbūt tik italui maistas nėra tapatus patiekalui. Maistas - tai lėtas ir be galo malonus procesas...

MINESTRONĖ - daržovienė, gaminama tik iš šviežių daržovių. Išvirkite daržovių sultinį, nukoškite, pusę virtų daržovių sutrinkite. Keptuvėje su alyvuogių aliejumi lėtai patroškinkite (paeiliui) svogūnų, salierų, česnakų, morkų, pankolių mišinį. (Tinka ir cukinijos, moliūgai, brokoliai, šparagai, bulvės.) Į sultinį sudėkite trintas virtas ir troškintas daržoves (tinka papildyti virtais lęšiais, pupelėmis) ir pakaitinkite dar 10 min. ant mažos ugnies. Į paruoštą daržovienę įmaišykite pesto ir užberkite tarkuoto parmezano.

KULINARINIS ŽODYNĖLIS

Itališki patiekalai

* ANTIPASTO: šalti ir šilti užkandžiai.
* BELLINI: belinis (arba Belionio kokteilis) - nestiprus kokteilis, pavadintas 15 a. venecijiečio dailininko Džiovanio Belinio (Giovanni Bellini) garbei.
* BICERIN: bičerinas - tradicinis Pjemonto regiono gėrimas.

BIČERINAS. Į nedidelę apskritą storasienę taurę iš eilės įpilkite espreso (apie ketvirtadalį taurės), tuomet - karštos kakavos ir kaitinto pieno putų (irgi po ketvirtadalį). Nemaišykite. Pieno putas galite suplakti taip: pieną pašildykite (nevirinkite) ir supilkite į arbatinuką, kuriame yra kotelis su tinkleliu arbatžolėms prispausti. Šį kotelį-tinklelį pakilnokite aukštyn žemyn - ir suputos.

* BRUSCHETTA: brusketa - itališkas skrebutis; kepinta duona su česnakais, alyvuogių aliejumi, kartais - kitais priedais.
* BURRATA: burata - šviežias sūris iš mocarelos ir grietinėlės.
* FRAPPE: frapė - ledinis kavos kokteilis.
* CALZONE: perlenktoji pica.
* CAPRESE: Kaprio salotos (iš pomidorų, mocarelos, alyvuogių aliejaus ir baziliko).
* CARBONARA: karbonariškas (padažas, pica, makaronai ir pan.).
* CARPACCIO: karpačas - žalios jautienos arba žuvies (paprastai raudonos) užkandis su tam tikru padažu. Pavadintas italų tapytojo Vitorės Karpačo (Vittore Carpaccio) garbei.
* CIABATTA: čiabata - plokščios formos puri itališka kvietinės mielinės tešlos duona traškia plutele (it. ciabatta - šlepetė).
* FOCACCIA: fokačija - paplotis, kartais pagardintas įvairiais priedais.
* FRAPPUCCINO: frapučinas - kavos gėrimas.
* FRITATTA: fritata - omletas su priedais (mėsa, sūriu, daržovėmis ir pan.)
* GRANITA - sicilietiškas desertas, pusiau sušalusi ledų arba šerbeto konsistencijos masė.
* GRISSINI: duonos lazdelės.
* LASAGNA: lazanija - lakštiniai, lakštinių apkepas.
* MARINARA: jūreiviškas (pvz., padažas, pica, makaronai ir pan.).
* MINESTRONE: minestronė - daržovienė.
* MOCARELA - šviežių sūrių rūšis, gaminama Pietų Italijoje.
* PARMEZANAS - kietasis granuliuotas karvės pieno sūris, verdamas Emilijos-Romanijos ir Lombardijos regionuose.
* PESTO: pestas - bazilikų padažas.
* PROSCIUTTO DI PARMA: Parmos kumpis.
* RICCOTA: rikota - liesas sūrio produktas iš išrūgų.
* RISOTTO: rizotas arba daugiaryžis - ryžių patiekalas.
* SAMBUCA: sambuka - anyžinis likeris.
* TIRAMISU: tiramisas - desertas (it. "tirami su" - "pakylėk mane").

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder