Namo aplinka: pagal Jurgį - ir kepurė

Namo aplinka: pagal Jurgį - ir kepurė

Įsivaizduokite, kaip vaikštinėjate basi po vešlų sodą šalia savo svajonių namo... Veja švelni kaip triušiuko kailis, joje neauga jokios pienės anei dagiai, o natūraliais akmenimis grįstų takelių nerausia kurmiai. Dideli medžiai užstoja kaimynus ir teikia malonų pavėsį, gėlių salos pačios tinkamai auga pagal aukštį, habitą, faktūrą ir spalvas bei susilieja į reikiamas kompozicijas žiūrint iš perpektyvos. Ausį glosto tykiai čiurlenantis fontanas, vidur kiemo baseine turškiasi vaikai... Svarbiausia - jokio vargo ir darbo. Vaikštinėji sau ir mėgaujiesi gyvenimu.

Sakysite, visa tai - sapnas? Gražus tingaus mieščionio sapnas, nes gyvenime taip nebūna? Vadinasi, esate iš tų, kurie nuo pradžios iki galo namo aplinką susitvarkė savo rankomis. Beje, "susitvarkė" - ne tas žodis, nes iš tiesų tai nesibaigiantis procesas.

Pabuskime iš sapno ir grįžkime į realybę. Aplink namą yra tiek darbo, kad ne visada lieka laiko net pasigrožėti to darbo vaisiais, jeigu viską nori padaryti pats. Pasėji veją - pridygsta kiaulpienių, pasodini krūmą - jis neprigyja, braškių lysvėse džiūgauja piktžolės, trinkelės išsiklaipo, tvora griūva, laiptai byra... O juk svajojome,kad tai bus poilsio oazė kūnui ir sielai! Kada ilsėtis, jei nematyti darbų pabaigos? Apie skaudamą nugarą ir naktimis tirpstančias rankas net nekalbėkime... Bet negi atsisakysi viso šio gėrio bei grožio - savo kiemo, savo medžio, savo tvenkinuko..?

Kaip susikurti gražią, komfortišką ir ilgaamžę aplinką per daug nepervargstant, patarimo kreipėmės į specialistus.

Komfortas ir estetika

Dažnai taip būna, kad tingus miesčionis, išsikraustęs į nuosavą būstą, jaučiasi patekęs į spąstus: per daug darbo. Kaip susikurti gražią ir komfortišką aplinką jai nevergaujant? - paklausėme UAB "Megaplantas" kraštovaizdžio specialistų.

Pastaruoju metu iš tiesų pastebime dvi žmonių kategorijas: tai miesčionys, kurie nori mėgautis gražia aplinka minimaliai ja rūpindamiesi, ir tie, kurie į rūpestį želdiniais žvelgia kaip į meditacijos ir atsipalaidavimo būdą po įtempto darbo.

Ir tie, ir tie siekia, kad aplinka būtų komfortiška, estetiška bei patogi (funkcionali).

Į kokią formą tai bus "supakuota" - kiekvienas renkasi individualiai. Vieni pageidauja lanksčių plastiškų formų, kiti griežtesnių architektūrinių...

UAB "Gerbūvio sprendimų centras" nuotr.

Minimalios priežiūros reikalaujančią aplinką galima suprojektuoti naudojant specialias medžiagas, pridengiančias gruntą (nuo pikžolių), mulčiuojant skaldele, pušų žieve arba parenkant kiliminius augalus pomedžiuose (ar siauruose tarpuose, kur nepasieks žoliapjovė) - jie sudarys tankų sąžalyną neleisdami augti pikžolėms. Daržo lysves siūlytume įrengti pakeltas: patogu prieiti, prižiūrėti.

Profesionaliai suderinti daugiamečių tarpusavyje "nekonkuruojančių" augalų deriniai išliks stabilūs ne vienerius metus, o tai irgi reikalauja mažiau priežiūros.

Prieš sėjant veją rekomenduojama įrengti automatinę laistymo sistemą. Ji sumažins laiko sąnaudas sodo priežiūrai.

Aplinka kuriama žmogui, kuris gyvens joje, tai nėra kraštovaizdžio architekto saviraiškos priemonė, todėl labai svarbu įvertinti šeimos poreikius, pomėgius, tiesiog išgirsti, ko tikisi užsakovas. Projektuotojas, įvertinęs vidinę aplinką bei išorės veiksnius, ieškos tinkamiausių sprendimų.

Ką būtina žinoti prieš apželdinant sklypą prie namo augalais? Kartais išlaidos sėkloms, sodinukams, auginiams nueina perniek...

Norint tinkamai suprojektuoti gyvenamąją erdvę, kuri atitiks žmogaus poreikius, pirmiausiai reikėtų įvertinti esamą situaciją: vyraujančius vėjus, saulėtumą, dirvožemio struktūrą, dirvos drėgnumą ir kt. Tuomet parinkti želdinius, tinkamus augti toje aplinkoje.

AUGALAI. Šiuo metu galima įsigyti daugybę įvairių augalų, tačiau būtina žinoti jų poreikius: drėgmei, saulėtumui, dirvos sudėčiai.

Dažnai mėgėjai želdintojai daro tokią klaidą: sodina augalus į jiems netinkamas augavietes, kitaip tariant, netinkamai parenka augalus mūsų klimato zonai. Šiuo metu jau galima įsigyti daugybę įvairių augalų, kurių kiekvienas reikalauja tam tikrų sąlygų. Būtina žinoti augalo poreikį drėgmei, saulėtumui, dirvos sudėčiai.


Rūgščią drėgną dirvą mėgstantis, natūralioje aplinkoje šešėlyje augantis augalas niekuomet nesijaus gerai smėlėtoje, visą dieną saulės apšviestoje vietoje. Todėl augalai silpsta, sunkiai auga ir vėliau žūva.

Kita klaida - neįvertinama, kokio dydžio užaugs pasodinti medžiai. Sodinami jauni medeliai ar jų grupės mažoje erdvėje palaipsniui sudaro didelį šešėlį ir aplinka tampa nejauki. Svarbu įvertinti, kad dideli parko medžiai (ąžuolai, liepos, kaštonai ir kt.), pasodinti nedideliame 10 arų sklype, suformuos 6-12 m pločio lają, sudarys šešėlį. Pakitus sąlygoms vejoje ims augti samanos.

APLINKA kuriama žmogui, kuris gyvena joje, tai nėra kraštovaizdžio architekto saviraiškos priemonė, todėl labia svarbu įvertinti šeimos poreikius ir pomėgius. 

Kad sklype būtų jauku, turi būti šviesos ir šešėlio pusiausvyra. Atminkime, kad kiekvienas augalas turi savo amžių, todėl augantis sodas nebus statiškas ir nekintamas. Trumpaamžius augalus pakeis kiti, bet lėtai augantiems, puošniems, dideliems medžiams reikia atsakingai parinkti tinkamą vietą aplinkoje.

Dar vienas svarbus aspektas - sodinant medžius reikia atsižvelgti į esamas požemines komunikacijas. Didelio medžio šaknų sistema yra kokio pat dydžio kaip ir laja, todėl gali pažeisti komunikacijas bei iškelti dangas.

Kad išvengtumėte minėtų klaidų, verta pasikonsultuoti su šios srities specialistais. Jie padės ne tik parinkti tinkamus augalus, bet ir sukurs jaukias erdves jūsų aplinkoje.

Medžiai auga lėtai, o gyvenimas bėga greitai. Kuo galite padėti tiems, kurie nori "gatavo parko" savo plyname kieme?

Galime apsodinti sklypą dideliais medžiais - tiek spygliuočiais, tiek lapuočiais - kaip pageidausite. Kai kurių dydis siekia 7 metrus. Tinkamai prižiūrint, tokie medžiai puikiai prigyja ir keroja.

VANDUO. Atminkite, jog stovintis vanduo ilgainiui taps drumzlinas, tad verčiau iš karto pasirūpinkite ir vandens valymo priemonėmis.

Ką būtina žinoti apie kraštovaizdžio tvarkymo tradicijas Klaipėdos krašte? Kokius architektūrinius akcentus savo namo aplinkoje galėtų panaudoti privačių namų savininkai, kad neprasilenktų su geru skoniu?

Kiekviena sodyba yra unikali. Mažieji architektūriniai elementai derinami prie namo stilistikos, o namas - prie aplinkos. Jei namas stovi arti jūros, jo stogas šiaudinis, pamatas - akmeninis, tuomet ir aplinka galėtų būti marinistinio stiliaus, priminti žvejo sodybą.

Jeigu kalbėsime apie naujos statybos namus, naujus mikrorajonus, kurie istoriškai jau smarkiai atitolę nuo senųjų tradicijų, sudėtinga būtų suderinti jų stilių su pajūrio krašto kultūra. Tokie namai su savo aplinka tampa moderniais ojektais.

Norint bent minimaliai priartinti namo aplinkos vaizdą prie mūsų krašto kultūros, sklype galėtų atsirasti, pavyzdžiui, kopų fragmentai su dekoratyviais žoliniais augalais, primenančiais bangavimą, žemi spygliuočiai. Stengiantis atkartoti natūralią gamtą savo sklype, reikėtų semtis idėjų iš greta esančios pajūrio aplinkos.

Taigi svarbu, kad vaizdas būtų vientisas: nuo pastatų grupės stiliaus iki mažosios architektūros detalių.

Natūralumas, ilgaamžiškumas ir įvairovė

UAB "Vadasiga" vadovas Vaclovas Daukintis, prisiminęs pilkus tarybinių laikų šaligatvius, pasidžiaugė, kad tie laikai liko negrįžtamoje praeityje. Šiandien natūralus akmuo, atkeliaujantis net iš Brazilijos, leidžia sukurti tokį aplinkos estetinį vaizdą, kuris prilygsta meno kūriniui.

Kokius šedevrus dabartinės technologijos leidžia padaryti iš akmens?

Iš akmens satomi namai, dengiami stogai, akmenys naudojami takams grįsti, fasado apdailai, alpinariumams, fontanams, cokoliams, skulptūroms, laiptams ir t. t. Galimybių išties labai daug - ir dėl technologijų tobulėjimo, ir dėl išsiplėtusios geografijos. Šiandien vežame natūralius akmenis iš Indijos, Vietnamo, Kinijos, Brazilijos, tad modelių bei spalvų įvairovė ypač didelė.

Ar Lietuvos akmenys netinkami?

Lietuva turi lauko riedulių - Šilalės, Barstyčių, jų yra tarp Mosėdžio ir Salantų, tačiau statybai ir apdailai naudojami akmenys nėra mums būdinga naudingoji iškasena, akmens karjerų nėra.

DARŽAS. Daržovių lysves verčiau darykite dėžėse: bus patogiau prižiūrėti. 

Kokie šios medžiagos pranašumai?

Prisiminkime laikus, kai visur būdavo vienodos pilkos šaligatvių trinkelės... Tie laikai, laimei, praėjo, - šypsosi pokalbininkas. - Dabar akmens faktūra ir spalvų įvairovė leidžia sukurti nepaprastą estetinį vaizdą. Akmuo gali būti ir blizgus, poliruotas, ir ruplėtas kaip apelsino žievelė, dryžuotas, matinis, panašus į odą etc.

Akmuo yra ypatinga medžiaga dėl savo kilmės: tai gamtos produktas, o ne dirbtinai sukurtas, jis turi savo "veidą" ir savo ilgą istoriją.

Trečias pranašumas - akmuo yra amžinas. To, kas iš jo padaryta, neteks perdarinėti net ateinančioms kartoms.

Koks akmuo patinka pajūriečiams?

Klaipėdos krašto žmonės tradiciškai mėgsta rudą, gelsvą - šiltas spalvas, su kuriomis yra susigyvenę. Jos teikia emocinio pasitenkinimo, nes tikriausiai asocijuojasi su šokoladu, - šypsosi V. Daukintis, - o gal su konjaku. Kaip ir taurieji gėrimai, taip ir taurių spalvų, tamsesnieji, akmenys yra brangesni. Pilka spalva yra pigiausia, tad tokiais akmenimis dažniausiai grindžiami dideli plotai. Apskritai lietuviai labiau linkę į šviesius atspalvius, tačiau akmens pasirinkimas priklauso ir nuo konkretaus objekto architektūros bei jį supančio peizažo.


Papasakokite apie naujausias akmens mados tendencijas...


STILISTIKA. Laikykitės stiliaus vienovės. Jeigu jūsų sklype stūkso tradicinė lietuviška troba, fontanas su graikiškais lipdiniais vargu ar tiks. 

Naujausia mada - tai akmens trinkelės ant polimerinio tinklo. Mūsų įmonė pirmoji šią klojimo sistemą pradėjo taikyti Lietuvoje. Tokie ruošiniai darbus pagreitina 10 kartų, - sakė V. Daukintis, kurio komanda rūpinosi akmens trinkelėmis Klaipėdos senamiesčio grindiniui bei didžiuliam Birštono miesto parkui.

Noriu ežero!

Ne visiems teko laimė įsigyti sklypą prie upės ar ežero, tačiau pasitelkus šiuolaikines technologijas vandens telkinį galima įsirengti: ir ne tik fontanėlį ar kaskadą, bet netgi tvenkinį arba upelį.

Žinoma, apie tai, ko konkrečiai norite, reikėtų pagalvoti dar prieš namo statybą, nes vandens telkinys turi natūraliai įsikomponuoti į bendrą vaizdą - tarsi čia ir būtų buvęs. Pagalvokite, ar jums pakaks tik aplinkos dekoracijos, ar karštą vasaros dieną norite jame ir išsimaudyti.

Paprastai sodybose "vanduo" įrengiamas į žemę įkasant plastikinį konteinerį arba plėvelę (pigiausi variantai). Bėda ta, kad toks "ežeras" ne itin patvarus. Efektyviausia baseiną būtų lieti iš betono, tačiau tai brangu.

AKMUO - gamtos produktas, turintis savo ilgą istoriją. Jis ne tik sukuria jaukumą, eleganticją bei respektabilumą - tai praktiška ir ilgaamžė medžiaga, todėl ką iš jo padarysite, liks ateities kartoms.

Atminkite, jog stovintis vanduo ilgainiui taps drumzlinas, tad verčiau iš karto pasirūpinkite ir vandens valymo priemonėmis - filtrais bei biopriedais. Filtravimo sistemą specialistai parinks pagal tvenkinio duomenis: jo vietą, plotą, augmeniją etc. Kad vanduo neužželtų dumbliais, tvenkinio gylis turėtų siekti 80-100 cm. Beje, tvenkinys turi būti žemiausioje sodo vietoje.

Prieš pradėdami tvenkinio įrengimo darbus verčiau atlikite inžinerinius-geologinius tyrimus. Labai svarbu nustatyti gruntinių vandenų lygį. Jei jis aukščiau nei 2 metrai, aplink tvenkinį įrengiamas drenažas. Jei to nepadarysite, jūsų tvenkinys pavirs bala.

Praktiški patarimai

Planuodami namo aplinką iš anksto apgalvokite, kiek laiko ir jėgų norėsite skirti jam tvarkyti. Piktžolių prižėlęs daržas ar gėlynai jus visą laiką nervins, todėl iš anksto pasirūpinkite specialiomis medžiagomis, kurios pridengs gruntą nuo pikžolių, mulčiuokite skaldele ar pušų žieve.

Po medžiais ir ten, kur nepasiekia žoliapjovė, sėkite kiliminius augalus - jie neleis dygti pikžolėms.

Daržo lysves įrenkite ant pakopos: bus patogu prieiti ir prižiūrėti.

Sode įrenkite akmeninę sienelę ar bent jau sudėkite akmenų krūvą, kad turėtų kur prisiglausti smulkieji ropliai. Jie už jus naikins sodo kenkėjus.

Jei sklypas prie namo didelis, galite sodinti liepą ar ąžuolą, jei mažas - vyšnią ar magnoliją.

Upelį įsirenkite pavėsingoje vietoje, o saulėtoje - tvenkinį, nes vandens augalams reikia šviesos. Pavyzdžiui, jei vandens lelijas pasodinsite prieblandoje, jos neišsiskleis.

Poilsiui kieme įrenkite dvi vietas: vieną rytinėje namo pusėje, kur pusryčiausite, kitą - vakarinėje, kur akimis palydėsite saulę.

IDĖJOS. Stengiantis atkartoti natūralią gamtą savo sklype, reikėtų semtis idėjų iš greta esančios aplinkos. 

ŽINOSI - PRAVERS
* Jei nenorite gaišti laiko daržininkaudami, tačiau vis tiek svajojate apie savame sklype užaugintas - ekologiškas! - gėrybes, pradėkite nuo paprasčiausio dalyko - prieskoninių augalų: kvapiojo baziliko, raudonėlio, čiobrelio. Jie nereikalauja ypatingos priežiūros, o sodinukų nebrangiai galite įsigyti prekybos vietose.
Atminkite: kuo daugiau mulčo - tuo mažiau darbo.
* Prieš veisdami sodą pirmiau išnaikinkite piktžoles - bus mažiau vargo vėliau.
* Jeigu pasodinsite alyvų gyvatvorę - jos nereikės karpyti nei laistyti.
* Pasisodinkite uogakrūmių ir vaismedžių - jie beveik nereikalauja darbo.
* Krūmus ir vaismedžius pasodinkite taip, kad tarp jų galėtų "pravažiuoti" vejapjovė.
* Sodo takus ir poilsio aikšteles išgrįskite akmenimis - į namus šeima parneš mažiau purvo.
* Ir jums, ir augalams kur kas maloniau būti atribotoje zonoje. Čia puikiai pasitarnaus akmeninė sienelė: ji kaups saulės šilumą ir saugos nuo vėjo.
* Prie namo augantis medis teikia saugumo. Tik iš anksto pagalvokite, koks jis bus užaugęs.
* Jei turite vaikų, nepamirškite suplanuoti žaidimų kampelio. 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder