Turbūt nėra pasaulyje tokio krašto, kuriame nuo senų senovės vienaip ar kitaip nebūtų gaminami saldainiai. Archeologai, kasinėdami Egipte, yra atradę paveikslėlių ir užrašų, kurie byloja itin senas jų gamybos technologijas. Manoma, jog prieš daugiau nei tris tūkstančius metų egiptiečiai maišė figas ir riešutus su medumi - taip ir atsirado pirmieji pasaulyje saldainiai. Cukraus tuo metu dar nebuvo.
Rytuose saldainius gamindavo iš migdolų ir datulių, o senovės Romoje virdavo riešutus ir aguonų grūdelius su medumi, paskui apibarstydavo sezamo sėklytėmis.
Iki 20 amžiaus namuose gaminant saldainius dažniausiai buvo naudojamas klevų, kartais beržų sirupas, melasa (klampus skystis, gaunamas iš cukranendrių) ir medus. Pridėję vilkdalgio šaknies ir imbiero glazūros, smaližiai gaudavo puikius ledinukus.
NAMINIAI saldainiai ne tik skanūs, bet ir švieži, gražūs bei natūralūs. Juose nėra konservantų nei dažiklių, o tai labiau nei vaikus džiugina jų mamytes.
Švieži saldainiai su vaisiais
Seniausias, paprasčiausias ir greičiausias receptas - medaus saldainiai su vaisiais. Tokie buvo lipdomi dar senojoje Graikijoje.
Džiovintus abrikosus ir riešutus (lygiomis dalimis) sumalkite elektriniu maišytuvu ir gerai sutrinkite su medumi. Įpilkite šlakelį brendžio, nulipdykite saldainius ir apvoliokite kakavoje.
Kitam nesudėtingam receptui reikės 100 g pieno miltelių, 130 g kondensuoto pieno, 6 šaukštų cukraus pudros, šaukšto brendžio. Viską gerai sumaišykite ir formuokite saldainius. Į kiekvieną per vidurį įdėkite bet kokį riešutą arba raziną, džiovintą slyvą ar abrikosą. Tada saldainius apipilkite glazūra ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.
Šokoladinę glazūrą ruoškite taip: 8 šaukštus cukraus, trečdalį pakelio sviesto, 3 šaukštelius kakavos ir 3 šaukštus pieno sumaišykite ir virkite ant silpnos ugnies 5-7 minutes.
Šokoladinės uogos
Šokoladinę glazūrą galima naudoti ir kitokiems gardumynams, pavyzdžiui, saldainiams iš uogų.
Jums reikės pusės kilogramo uogų, 2 stiklinių cukraus pudros ir 2 suplaktų kiaušinių baltymų.
Uogas (vyšnias, spanguoles, vynuoges - bet kokias) nuplaukite, apdžiovinkite (ant rankšluosčio), apvoliokite kiaušinių plakinyje, po to - cukraus pudroje.
Iš anksto pakaitinkite (iki 70-80 laipsn. C, po to išjunkite) orkaitę ir saldainius šiek tiek apdžiovinkite. Tada užpilkite šokolado glazūros.
Tokius receptus galite kūrybiškai papildyti ir patys įvairiausiais ingredientais: riešutais, cukatais, cinamonu, kava... Drąsiai eksperimentuokite!
Ledinukai
Kas yra ledinukai? Vandens ir cukraus mišinys! Svarbiausia - tinkamas santykis ir sugebėjimas šį "santykį" tinkamai (iki tinkamos temperatūros) pakaitinti.
Karameliniams ledinukams (450 gramų) pagaminti reikės: 350 g cukraus, 120 ml vandens, 170 g šviesaus kukurūzų sirupo, žiupsnelio druskos, cukraus pudros.
Taip pat jums reikės 18x25 cm dydžio kepimo skardos, mažo puoduko su dangteliu, kulinarinio termometro, šepetėlio ir žirklių.
Skardą ištepkite sviestu. Į puodelį suberkite cukrų, druską, supilkite vandenį, sirupą ir viską maišykite tol, kol ištirps cukrus. Tada puoduką uždenkite. Kai masė užvirs, pamatuokite jos temperatūrą: ji turi būti 120 laipsn. C.
Šepetėliu nuvalykite cukraus liekanas nuo puodo kraštų. Pavirkite dar 3-4 minutes, išpilkite masę į skardą, ir kai tik ji atvės, sukarpykite ją žirklėmis (pateptomis alyvuogių aliejumi) įvairios formos gabalais. Užberkite cukraus pudros.
Angliški irisiukai
Tai vieni iš pačių mėgstamiausių vaikų saldainių. 60 vienetų reikės 230 g sviesto (nesūdyto), 250 g granuliuoto cukraus, šaukštelio šviesaus kukurūzų sirupo, žiupsnelio druskos, 85 g migdolų.
Kepimo skardą ištepkite sviestu. Puodelyje sumaišykite sviestą, cukrų, druską ir sirupą, dėkite ant ugnies (vidutinio kaitrumo) ir virkite apie 4 minutes. Tuomet dėkite migdolus ir virkite dar 7 minutes, kol masė įgaus rusvą atspalvį.
Gautą masę supilkite į skardą, išlyginkite ir leiskite atvėsti. Kai sutvirtės, sulaužykite mažais gabaliukais.
Triufeliai su riešutais
Reikės 150 sviesto, 150 ml pieno, 7 šaukštelių kakavos, 1,5 stiklinės cukraus, 300 g riešutų, pakelio vaflių, 500 g sauso pieno mišinio.
Sumaišykite sviestą, pieną, kakavą ir cukrų ir virkite 5 minutes. Įberkite trintų riešutų, atvėsinkite ir gautą masę sumaišykite su sausu mišiniu bei vaflių įdaru. Iš šios tešlos lipdykite saldainius.
Vaflius (be įdaro) sutrinkite tarka ir trupiniuose pavoliokite saldainius.
Džiovintų slyvų saldainiai
Slyvas išmirkykite vandenyje (arba vandeniu atskiestame vyne), kad taptų minkštos, išimkite kauliukus ir į jų vietą įstatykite po graikinį riešutą. Tuomet pasmeikite slyvą maža šakute, panardinkite ją į šiltą šokoladą (indą su šokoladu įstatykite į karštą vandenį) ir iškart įmeskite į labai šaltą vandenį (dviem minutėms).
Paukščių pienas
Jums reikės dėžutės plombyrinių ledų (250 g), pakelio sauso pieno mišinio ir kakavos miltelių.
Pieno miltelius sumaišykite su plombyru, iš šios masės suformuokite skrituliukus, apvoliokite juos kakavoje ir padėkite į šaldytuvą.
Morkų saldainiai
Pusę kilogramo morkų sutarkuokite smulkia tarka, užberkite tiek pat cukraus ir virkite ant silpnos ugnies, kol pasidarys košė. Atvėsinkite ir įtarkuokite citrinos žievelės.
Iš gautos masės padarykite graikinio riešuto dydžio rutuliukus, pavoliokite juos cukruje, sumaišytame su vaflių trupiniais.
Karamelė
Jums reikės 3 stiklinių cukraus, 1 stiklinės vandens, 2 šaukštų acto. Cukrų virkite, kol sutirštės. Nemaišykite! Šią masę supilkite į keptuvę, pateptą saulėgrąžų aliejumi, šiek tiek atvėsinkite (kad rankoms nebūtų per karšta) ir ją ištempkite. Kuo labiau ir stipriau ją ištempsite, tuo daugiau turėsite saldainių. Tuomet atplėškite po gabalą, jį supjaustykite ir saldainius nudažykite burokėlių sultimis.
Aukso skrituliukai
Jums reikės pakelio margarino, 2 stiklinių miltų, 4 virtų kiaušinių baltymų (geriau ne kietų), riešutų. Glazūrai - 1 stiklinės cukraus, 1 šaukšto kakavos, 10 šaukštelių pieno, 50 g sviesto.
Saldainiams papuošti turėkite 4 pakelius vaflių (citrusinių vaisių skonio).
Užmaišykite tešlą, iškočiokite ir suformuokite pailgą vamzdelį. Jį supjaustykite nedideliais gabaliukais. Per vidurį kiek paspauskite ir į įdubą dėkite riešutą. Suminkykite į rutuliuką.
Skardos niekuo netepkite, galite pakloti kepimo popierių. Kepkite 180-200 laipsn. C karščio orkaitėje.
Glazūros sudėtines dalis (išskyrus sviestą) gerai sumaišykite ir pavirkite porą minučių. Kai masė kiek atvės, įdėkite 50 g sviesto.
Vaflius sutarkuokite tarka. Kiekvieną rutuliuką pamerkite į glazūrą ir iškart apvoliokite vafliuose arba tiesiog apibarstykite jais iš visų pusių.
* Patys garsiausi pasaulyje saldainiai vadinami "Praline". Pirmą kartą jie buvo pagaminti 1663 m. specialiai prancūzų pasiuntiniui Vokietijoje ir iki šiol viršija visus pardavimo rekordus Vokietijoje ir Šveicarijoje.
* Pačius keisčiausius planetoje saldainius gamina suomiai: rūgščius, sūrius ir netgi naftos skonio!
Pirmieji šokoladiniai saldainiai buvo pagaminti Briuselyje 1857 metais. Šį stebuklą padarė vaistininkas Džonas Noihayzas (John Neuhaus) ieškodamas priemonės nuo kosulio. 1912 m. jo sūnus šį išradimą ėmė pardavinėti. Auksinius popieriukus šiems saldainiams sugalvojo jo žmona.
1715 m. už viešai pasakytą kalbą prancūzų karalius Liudvikas XV gavo didžiulį dubenį saldainių. Tai suprantama: Liudvikui tuomet buvo penkeri metai.
* Marmeladas pradėtas gaminti Mažojoje Azijoje kryžiaus žygių metu. Tuomet jis būdavo verdamas iš obuolių ir svarainių.
* Vokiečių psichologai priėjo išvadą, kad romantikai mėgsta braškinius saldainius, ryžtingi - su vyšniomis, drovūs - su riešutais, kūrybingi - kokosinius.
-----------------
Kaip supakuoti saldainius
Juos galima susukti į gofrinį popierių, suberti į stiklainį (ypač gražiai atrodo mažuose stiklainėliuose nuo marmelado) arba sudėti į kartonines dėžutes.
Nuo šiol neišmeskite tuščių kiaušinių dėžučių: jos gali praversti pakuojant saldainius kaip kalėdines dovanėles. Dėžutę nuspalvinkite pagal savo išmonę, sudėkite saldainius ir apriškite kaspinėliu.
Rašyti komentarą