Namas - ne keturkampė dėžutė

Namas - ne keturkampė dėžutė

Namo statyba - tai ne plytų dėliojimas. Ji prasideda daug ankščiau - renkantis sklypą, samdant architektus, ruošiant detalųjį planą, projektuojant patį namą. Architektų teigimu, lietuviai nėra linkę šios namo statybų dalies sureikšminti, todėl dažnai skaudžiai nukenčia. Prastai ir neapgalvotai suprojektavus namą tenka gyventi ne tik nepatogiai, bet ir neekonomiškai. Nuo ko potencialus statytojas turėtu pradėti ir ką daryti prieš apsisprendžiant statyti namą?

Darna su aplinka

Architektė, firmos "Progresyvūs projektai" direktorė Danutė Zubavičienė tikina, jog norint pasistatyti namą, kuriame vėliau būtų patogu bei komfortiška gyventi ir kad jis derėtų su aplinka, nėra taip paprasta, kaip daugelis klientų supranta. Namas yra daugiau nei keturios sienos ir stogas virš galvos. Į namo statybą reikėtų žiūrėti kaip į investiciją, kuri turi turėti išliekamąją vertę.

Kad namas turėtų išliekamąją vertę, pirmiausiai reikia labai atsakingai rinktis sklypo vietą ir aplinką. Renkant vietą reikėtų atsižvelgti ne tik į jau stovinčius statinius, jei tokių yra, bet ir į tai, kas numatyta bendrajame ar detaliajame planuose. Kitaip tariant, reikia įvertinti, kokios yra perspektyvos ir miesto plėtros tendencijos. "Šiuo metu ne pats geriausias pavyzdys yra Jakų gyvenvietė ir greta besiplėtojanti pramoninė teritorija. Tokia kaimynystė pridėtinės vertės gyvenamajam namui nesukuria", - sako D. Zubavičienė.

Reikėtų atsižvelgti ir į infrastruktūrą, ar yra centralizuoti tinklai, koks susisiekimas su miestu, ar pravažiuoja maršrutiniai miesto autobusai, yra bendros rekreacinės erdvės ir daug kitų iš pirmo žvilgsnio neaktualių dalykų, su kuriais naujakurys susidurs kasdienybėje. Tik tuomet, kai vaikai pradeda eiti į mokyklą ir tėveliai tampa taksistais, nuolat turinčiais nuvežti vaikus į mokyklą ir būrelius, suvokiama miesto viešojo transporto svarba. Ar gali tėveliai saugiai jaustis, kai vaikams tenka žaisti gatvėse, kai tam nėra numatyta bendrų teritorijų? Apie kokį komfortą galima kalbėti, kai nėra centralizuotų inžinerinių tinklų, o kaimyno fekalijos išleidžiamos į greta esantį griovį, ką jau kalbėti apie tai, kad ilgais ir tamsiais rudens vakarais nėra kur pasivaikščioti: nėra takų, nėra apšvietimo.

"Geram kvartalui užuomazgą duoda protingai parengtas detalus kvartalo planas, kuriame yra ne tik "parduodami" sklypai. Gerai parengtas detalus planas, kai atsižvelgiama į sklypo reljefą, orientaciją pasaulio šalių atžvilgiu, numatomos bendros žaidimų aikštelės, priemonės saugiam eismui, bendros kvartalo architektūros reikalavimai, - visa tai sukuria sklypo išliekamąją pridėtinę vertę", - patarimus dalijo architektė D. Zubavičienė.

FORMA. Kubo formos namas tankiai užstatytoje sodų teritorijoje.


Svarbu ne tik kaina

Parengti namo projektui reikalinga patyrusi projektavimo kompanija, turinti profesionalią komandą, galinčią pažvelgi į namą ne kaip į dėžutę, o kaip į vieną harmoningą visumą, kuri susideda daugiau nei iš racionalaus išplanavimo ir gražios išvaizdos.

Rengiant pastato projektą nėra nereikšmingų smulkmenų. Tinkamai suorientavus patalpas pasaulio šalių atžvilgiu ir parinkus atitinkamą pastato išorės architektūrą, galima užtikrinti ne tik gerą apšviestumą patalpose žiemą, sumažinti šildymo kaštus, bet ir išvengti perkaitimo vasarą.

Rengiant planinius architektūrinius namo sprendimus labai svarbu projektavimo eigoje numatyti tinkamus inžinerinius sprendinius: kad nesigirdėtų kanalizacijos tekėjimo, kad nepelytų namo kampai, kad nešaltų kojos priėjus prie lango, kad nepūstų vėjas per elektros lizdus ir panašiai. Ar daugelis susimąstė, kodėl pakilus vėjui krenta namo patalpų temperatūra? Kad būtų išvengta paminėtų ir kitų problemų, būtų tinkamai bei laiku parengtas projektas, projekto vadovas turi apjungti architekto ir konstruktoriaus darbą. Tada statytojas gauna kokybišką namo projektą ir išvengia nemalonių staigmenų statybos ir namo eksploatacijos metu.

"Stebina daugelio būsimų statytojų požiūris ir kriterijai, pagal kuriuos parenkami projektuotojai. Daugeliui pagrindinis kriterijus būna kaina. Suprantame, kad projektavimo kaina yra aktuali, bet renkantis projektuotojus, tai neturėtu būti lemiamas faktorius. Tuo labiau kad projektavimo paslaugų kaina tesudaro 1-5 proc. bendros statybos kainos. Dažnai pokalbis prasideda statytojui klausiant, kokia projekto kaina, net nebandant išsiaiškinti, iš ko susideda projektas ir ką statytojas gaus už sumokėtus pinigus. Kokie specialistai dirbs su projektu: ar turintys patirties namų projektavimo srityje, ar tik perbraižytojai? Taupyti reikia protingai", - sako D. Zubavičienė.

Ar daug kas susimąstė, kiek sukuria ar sumažina namo vertę tinkamai ar netinkamai pasirinktas projektuotojas ir kam galima patikėti šimtus tūkstančių siekiančią, o dažnai ir milijoną viršijančią investiciją į namo statybą? Ar galima lyginti neadekvačios kokybės paslaugas vien tik pagal kainą, tarsi tikintis geros mašinos už metalo laužo kainą? Dažnai statytojai projektuotojo parinkimui skiria mažiau dėmesio nei pirkdami kilogramą obuolių, ką jau kalbėti jau apie tai, kiek laiko ir dėmesio skiriama mašinos pirkimui, nors bendras investicijų dydis skiriasi dešimtimis kartų. Projektų vystytojai ar statytojai, kurie jau stato nebe pirmą namą, supranta projekto ir geros architektūros svarbą, todėl projektuotojus renkasi kruopščiai.

EFEKTYVUMAS. Projektuojamas energetiškai efektyvus, šviesus namas Klaipėdoje.


Tendencijos

Architektė D. Zubavičienė pastebi, kad į Lietuvą pamažu atkeliauja ir naujos technologijos. Nuo 2018 m. Lietuvoje privalės būti statomi tik pasyvūs namai - t. y. vartojantys labai mažai energijos ir turintys klasifikaciją energijos suvartojimo atžvilgiu.

Pasyvus namas turi būti gerai apšiltintas, sandarus, tinkamai suorientuotas sklype. Durys, langai, grindys, sienos, stogas - jiems keliami aukštesni reikalavimai, kuriuos išsprendus nepaliekami šalčio tiltai, užtikrinamas pastato sandarumas.

"Į tai jau dabar atsižvelgiame ir siūlome savo klientams. Numatome galimybes ateityje vartoti saulės, vėjo energiją. Tolesnėje perspektyvoje reikėtų pradėti mąstyti ir apie aktyvius namus, kurie pagamina daugiau energijos nei suvartoja. Į rinką pamažu ateina ir "protingi" namai, kurie dar labiau padidina gyvenimo kokybę", - sako D. Zubavičienė.

Būtent dėl šių naujų tendencijų, architektės D. Zubavičinės teigimu, būtina viską jau dabar gerai apgalvoti projektuojant namą, kad praėjus keletui metų jis netaptu morališkai pasenusiu.

Kiekvienas apsispręsdamas statyti namą turi suprasti, kad jis stovės ne vienerius metus, ir pagalvoti apie tai, ką paliks po savęs.

Konkursas

Norėdami praplėsti žmonių supratimą ir požiūrį į namą ir projekto svarbą, kaip tik šiuo metu "Progresyvūs projektai" rengia akciją nemokamam namo ar detalaus plano projekto parengimui. Konkurso sąlygos išdėstytos jų "Facebook" tinklalapyje.

Konkurso pavadinimas: Modernus namas MAN.

Konkurso sąlygos. Laisva forma pateikti savo modernaus namo viziją. Savo mintis ir idėjas (nuotraukų, esė su iliustracijomis, videomedžiagos ir pan. pavidalu) siųskite iki 2012-02-02 el. paštu [email protected]. Jas "Progresyvių projektų" komanda publikuos savo facebook'o profilyje: http://www.facebook.com/#!/pages/Progresyv%C5%ABs-Projektai/337771039607. Laimės daugiausiai teigiamų įvertinimų surinkęs pasiūlymas.

Konkurso prizas: laimėtojo sklype "Progresyvūs projektai" projektavimo studijos parengtas nemokamas namo projektas arba detalusis planas šeimos namui statyti.*

NUOMAI. Prieš trejus metus pradėtas statyti šeimos namas su nuomojamais kambariais Palangoje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder