Nagų grybelis. Kaip išsigydyti?

Nagų grybelis. Kaip išsigydyti?

"Sergu kojų nagų grybeliu. Gydausi tepalais, bandžiau ir liaudiškomis priemonėmis, niekas nepadeda, nagai negražūs. Sergu hepatitu B, negaliu gerti vaistų nuo grybelio, nes šie vaistai neigiamai veikia virškinimo organus. Girdėjau, kad grybelis gydomas lazeriu. Norėčiau plačiau sužinoti apie šį gydymo metodą. Ačiū, 73 m. Danutė."

Į šį klausimą atsako Vilniaus lazerinės dermatologijos centro Klaipėdos filialo gydytojas dermatologas, medicinos mokslų daktaras Viktoras Sidorovas:

"Nagų grybelis yra lengvai atpažįstama liga. Dažniau serga vyresnio amžiaus žmonės arba dažnai sportuojantys, lankantys baseinus ir pirtis. Pažeistas nagas praranda blizgesį, pagelsta, trupa, nago plokštelė sustorėja ir po ja pradeda kauptis hiperkeratozinė masė. Nagai tampa jautrūs bei skausmingi.

Dėl tokių pakitimų pacientai jaučia didelį diskomfortą, vengia viešų vietų, kur reikia būti basomis (baseinas, paplūdimys ir t.t.). Nors ši liga nesunkiai diagnozuojama net plika akimi, prieš pradedant gydymą reikia atlikti mikroskopinį tyrimą arba pasėlį.

Yra keli pagrindiniai gydymo metodai:

Seniausias gydymo metodas - tai pažeisto nago chirurginis šalinimas. Procedūra nemaloni, ilgas gijimo procesas ir mažas efektyvumas (iki 20 proc.). Todėl šiais laikais toks gydymo metodas kaip nagų chirurginis šalinimas nenaudojamas arba naudojamas labai retai.

Gydymas vaistais (tabletėmis) yra daug efektyvesnis, galimybė pagyti siekia iki 80 proc. Gydymo vaistais pagrindinis minusas yra galimos komplikacijos, iš jų sunkiausia - kepenų pažeidimas. Todėl tokie vaistai draudžiami vartoti pacientams, sergantiems kepenų ligomis, taip pat ir hepatitu B.

Kadangi vaistus reikia vartoti kelis mėnesius, gydytojas būtinai turi sekti kepenų būklę ir daryti specialus tyrimus.

Naujausias gydymo metodas yra nagų grybelio gydymas lazeriu. Kad lazerio spindulys sugeba sterilizuoti paviršių, yra seniai žinoma. Tik ilgą laiką egzistavo pagrindinė problema, kaip tai padaryti nesudeginant nago, ir kaip užtikrinti, kad procedūra būtų saugi ir gerai toleruojama.

Esama kelių lazerių tipų, kuriais galima gydyti nagų grybelį. Jų veikimas, efektyvumas ir saugumas pacientui skiriasi.

Geriausiai, jeigu gydytojas patartų, su kokiu lazeriu efektyviau atlikti procedūrą. Prieš ją atliekant gydytojas turi patikslinti, ar nėra tokios procedūros priešparodymų (kontraindikacijų).

Procedūra su lazeriu nereikalauja nejautros, 90 proc. pacientų toleruoja lazerį gerai, apie 10 proc. pacientų jaučia didesnį ar mažesnį diskomfortą. Gydymui įprastai prireikia 3 procedūrų.

Atsižvelgdamas į lazerio tipą, gydytojas pasako, kokiu periodiškumu bus atliekamos šios procedūros. Po procedūros pacientas yra darbingas, nejaučia diskomforto. Procedūros su lazeriu vidutinis efektyvumas prilyginamas gydymui su vaistais. Pagrindinis gydymo lazeriu pranašumas - nėra rizikos pažeisti kepenis. Dabar nagų grybelio gydymo lazeriu procedūras galima atlikti ir Klaipėdoje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder