Mėsos pyragai

Mėsos pyragai

Patys pirmieji pyragai buvo nesaldūs: su mėsos ar žuvies įdaru. Saldieji atsirado tik XVI a. pabaigoje.

Kepti valgius iš miltinės tešlos su mėsos įdaru įsigudrino dar senovės romėnai. Kočioti tešlą pirmieji sugalvojo Šiaurės Europos gyventojai.

Rašytiniuose šaltiniuose pyragai anksčiausiai minimi XII a. Anglijoje.

Šiandien pyragai su mėsos įdaru labiausiai paplitę Jungtinėje Karalystėje, Naujojoje Zelandijoje ir Australijoje.

Australiškas: su jautiena

Jums reikės: 3 lakštų trapios tešlos ir 3 lakštų sluoksniuotos tešlos, 500 g jautienos faršo, 150 g kiaulienos šoninės, 1 svogūno, 1 kiaušinio, 180 ml mėsos sultinio, 180 ml kečupo, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų Vusterio padažo, 1 šaukštelio pastos "Vegemite" (tamsiai rudas tirštas australiškas padažas), 1 šaukšto kepsnių ("barbekiu") padažo, 1 šaukšto kukurūzų krakmolo.

1. Tešlai leiskite atšilti. Tuo metu svogūną susmulkinkite ir pakepinkite keptuvėje su aliejumi. Ten pat dėkite faršą ir šoninės gabaliukus. Kepkite, kol mėsa parusvės.

2. Dėkite keptuvėn kukurūzų krakmolo ir gerai sumaišykite. Pilkite sultinio, kepsnių padažo, kečupo ir "Vegemite" ir Vusterio padažo. Jei neturite "Vegemite", galite pakeisti daržovių sultinio kubeliu. Sumaišykite ir troškinkite, kol sutirštės. Paragaukite, ir jei jums trūksta sūrumo, įberkite druskos.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsn. C karščio. Pasiruoškite tris nedideles gilias kepimo formas.

4. Stalą pabarstykite miltais ir iškočiokite trapią tešlą (tik ne per plonai) į 3 lygias dalis (šiek tiek didesnes nei kepimo formos).

4. Į kepimo formas klokite folijos, kraštuose prispauskite. Dabar klokite tešlą, dėkite mėsos įdaro.

5. Iš sluoksniuotos tešlos išpjaukite tris dangčius (kepimo formoms), jais užklokite pyragus, kraštus prignybkite, kad įdaras neištekėtų.

5. Pyragus patepkite kiaušinių plakiniu, pyragus pabadykite šakute ir pašaukite į karštą orkaitę. Kepkite nuo 30 iki 40 min. (priklausomai nuo jūsų orkaitės), kol įgaus aukso spalvą.

6. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti. Tuomet išimkite iš kepimo formų.

Graikiškas: su vištiena

Jums reikės: 8 sluoksniuotos tešlos lapų, 600 g virtos vištienos (be kaulų), 1 artipilnio puodelio virtų ryžių, 150 ml vištienos sultinio, 2 kiaušinių, 4 saulėje džiovintų pomidorų skiltelių, 2 česnako skiltelių, 100 g fetos sūrio, 100 g olandiško sūrio, 50 g parmezano, 200 ml grietinėlės, pusės paprikos, susmulkintų svogūnų laiškų, petražolių, druskos, aliejaus.

1. Vištieną supjaustykite, visų rūšių sūrį sutarkuokite, papriką, pomidorus, česnakus susmulkinkite ir visa tai sumaišykite su virtais ryžiais. Pagardinkite mėgstamais prieskoniais ir žalumynais.

2. Ant kepimo popieriaus lapo kryžmai klokite po du sluoksniuotos tešlos lapus (4 ant 4), kas antrą sutepę aliejumi. Per vidurį dėkite įdarą. Pyrago kraštuose krūvelėmis dėkite parmezano. Sukite pyragą voleliu (kad sūris būtų viduje) iki pat įdaro.

3. Kartu su kepimo popieriumi pyragą dėkite į kepimo formą arba skardą. Supilkite grietinėlę, sultinį ir kiaušinių plakinį.

4. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsn. C karščio. Kepkite 30 min.

5. Iškeptą pyragą supjaustykite porcijomis.

Prancūziškas: su daržovėmis

Jums reikės: 1 pakelio trapios tešlos, 1 baklažano, 5 saulėje džiovintų pomidorų, 3 šviežių nedidelių pomidorų, 150 g minkšto ožkos sūrio, 50 g sūryminio sūrio (pvz., fetos), 3 kiaušinių, 50 ml pieno, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, raudonėlių, juodųjų pipirų, druskos.

1. Supjaustykite baklažanus mažais kubeliais (5-7 cm), pabarstykite druska ir sudėkite į kiaurapuodį 20-iai min. Nuspauskite skystį ir pakepinkite keptuvėje su sviestu, kol parusvės. Nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

2. Džiovintus pomidorus supjaustykite nedideliais gabaliukais, šviežius - ketvirčiais. Ožkos sūrį sutrinkite. Suplakite kiaušinius su pienu.

3. Tešlą iškočiokite ir lakštą dėkite į negilią formą, išklotą kepimo popieriumi. Ant dugno tolygiai paskirstykite ožkos sūrį, tuomet sudėkite baklažanus ir džiovintus pomidorus. Viską užpilkite kiaušinio plakiniu, ant viršaus sudėkite žalių pomidorų minkštimą, pabarstykite džiovintų raudonėlių, pipirų ir užberkite tarkuoto sūryminio sūrio.

4. Dėkite pyragą į karštą (200 laipsn. C) orkaitę ir kepkite 25-30 min.

Totoriškas: su aviena

Jums reikės: 450 g miltų, 700 g nuskustų bulvių, 600 g avienos arba bet kurios kitos mėsos ir nuo jos likusio sultinio, 200 g svogūnų, 150 g grietinės, 150 g kefyro, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 15 g sviesto, druskos, pipirų.

1. Grietinę, kefyrą sumaišykite, pasūdykite, įberkite miltų (ne visus) ir kepimo miltelių. Suminkykite tešlą - ji turi būti minkšta, elastinga. Pridenkite ir palikite 30 min. Tuo metu pasigaminkite įdarą.

2. Mėsą ir bulves supjaustykite kubeliais, svogūną susmulkinkite, viską sumaišykite, pagardinę prieskoniais.

3. Nuo tešlos atskirkite maždaug 150 g gabaliuką - jo reikės pyrago "dangteliui". Likusią tešlą iškočiokite į paplotį ir įdėkite jį į formą (ar keraminį indą), pateptą sviestu. Tešlos kraštai turi išlįsti už formos ribų. Į formą su tešla dėkite įdarą.

4. Iš tešlos likučio (100 g) iškočiokite apskritą paplotį ir uždenkite įdarą. Sulipinkite tešlos kraštus sugnybdami. Per vidurį padarykite 2 cm diametro skylutę.

5. Apie 20 g tešlos likučio panaudokite kamšteliui (rutuliukui) suformuoti. Užkimškite juo padarytą pyrago skylutę.

6. Dėkite pyragą į karštą (180 laipsn. C) orkaitę. Po 40 min. išimkite "kamštį" ir įpilkite sultinio. Sumažinkite temperatūrą iki 160 laipsn. ir kepkite dar dvi valandas.

7. Išimkite pyragą ir patepkite sviestu. Uždenkite kepimo popieriumi, rankšluosčiu ir palikite 15 min.

NAUDINGI PATARIMAI

Kaip pasigaminti sluoksniuotos tešlos

Pagrindiniai ingredientai - miltai, vanduo, sviestas, druska.
* Ant lygaus paviršiaus paberkite miltų, truputį druskos, ant jų dėkite šalto sviesto (santykiu 1:1) ir kapokite peiliu, kad susidarytų trupiniai.
* Viduryje padarykite duobutę, įpilkite vandens. Suminkykite, suformuokite kamuolį, uždenkite rankšluosčiu ir padėkite į šaldytuvą porai valandų.
* Tešlos kamuolį dėkite ant polietileno plėvelės ir iškočiokite.

Kaip pasigaminti trapios tešlos

* 300 g šalto sviesto supjaustykite gabaliukais, sumaišykite jį su 3 stiklinėmis miltų ir 1 šaukšteliu druskos.
* Įmuškite 2 šaltus kiaušinius ir 1 trynį, suminkykite tešlą, suformuokite iš jos kamuolį, uždenkite rankšluosčiu ir padėkite į šaldytuvą dviem valandoms. Į tešlą galima pridėti prieskoninių žolelių.
* Išėmę tešlą iš šaldytuvo, dėkite ant polietileno plėvelės ir padalinkite į tris dalis. Trečdalio šios tešlos užteks pyragui, likusias dvi dalis galite užšaldyti.

Kam tinka džiovinti pomidorai

Saulėje džiovinti pomidorai - tradicinis Pietų Italijos produktas - yra labai populiarūs ir toli nuo Viduržemio jūros regiono.
Marinuoti su alyvuogių aliejumi, jie tinka įvairiems įdarams, padažams, sriuboms, troškiniams, sumuštinių užtepėlėms, salotoms, picoms ir kitiems patiekalams gardinti.
Nemarinuotus prieš vartojant reikia išbrinkinti vandenyje, šiltame aliejuje, sultinyje arba vyne.

Kaip susidžiovinti

* Nusipirkite 1,5 kg kuo mėsingesnių žalių pomidorų ir kiekvieną perpjaukite pusiau.
* Indelyje sumaišykite pipirus, druską ir cukrų santykiu 3:3:5.
* Pomidorus sudėkite į kepimo skardą ir užberkite pasigamintu mišiniu.
* Skardą pašaukite į orkaitę, nustatę 125 laipsn. C temperatūrą.
* Susmulkinkite keletą česnako skiltelių ir sumaišykite su šviežiu baziliku. Užpilkite alyvuogių aliejaus.
* Pomidorus sudėkite į stiklainius ir užpilkite aliejumi. Įlašinkite kelis lašus balzaminio acto.
* Laikykite šaldytuve.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder