Magnolijos - karūnuotosios gražuolės

Magnolijos - karūnuotosios gražuolės

Magnolijas sodininkai mėgsta dėl jų nereiklumo, atsparumo ligoms ir kenkėjams bei nuostabių lyg karūnos žiedų. Kaip šiuos augalus tinkamai auginti, pataria Klaipėdos universiteto Botanikos sodo dendrologė Kristina BALTARAGIENĖ.

Magnolijos - puošnūs, žydintys, gražiais lapais medžiai ir krūmai. Yra žinoma apie 125 rūšis, paplitusias Himalajuose, Pietų ir Pietryčių Azijoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje.
Lietuvoje gali augti keletas rūšių magnolijų: japoninė magnolija ('Magnolia kobus'), žvaigždinė magnolija ('Magnolia stellata'), Sulanžo magnolija ('Magnolia x soulangeana'), lelijažiedė magnolija ('Magnolia liliiflora') ir kt.

Magnolijai reikia parinkti saulėtą, apsaugotą nuo vyraujančių vėjų vietą. Jos gerai auga silpnai rūgščioje, trąšioje, normalaus drėgnumo dirvoje. Magnolijas reikia laistyti, o karštomis dienomis apipurkšti vandeniu lapus. Rekomenduojama jaunus medelius vasario-kovo mėn. saugoti nuo kaitrios saulės ir naktinių šalnų. Augančių medelių atsparumas šalčiui didėja.

Magnolijos pražysta balandžio-gegužės mėn. ir žydi 2-3 savaites. Augalus rekomenduojama tręšti kompleksinėmis trąšomis kovo ir birželio mėn. Vėliau tręšti nepatartina. Nepatartina magnolijų ir genėti, nukirsti derėtų tik sausas ir apšalusias šakas. Magnolijos atsparios užterštam orui, jų nepuola ligos ir kenkėjai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder