Dar draugiškesnis patarimas toks: įtraukite savo labai laukiamus svečius į vakarėlio stalo paruošimą.
Galite išdalinti jiems čia pateiktus receptus.
Kvietimas kartu pasirūpinti vieno ar dviejų kąsnių užkandžiais tegu tampa jų ištikimybės ir išradingumo išbandymu.
Baravykų brušeta (itališka duonelė)
Jums reikės:
- 3 šaukštų alyvuogių aliejaus,
- 2 smulkiai supjaustytų česnako skiltelių,
- 4 vidutinio dydžio smulkiai supjaustytų baravykų be kotų (galima naudoti ir konservuotus),
- 2 saujelių šviežių mėtų ir čiobrelių mišinio,
- 1 kepalo batono, žiupsnelio pjaustytų petražolių, druskos ir pipirų.
Nustatykite orkaitės grilio režimą ir įkaitinkite.
Užkaiskite didelį puodą arba padažinę ant vidutinio karštumo viryklės, supilkite alyvuogių aliejų. Suberkite pjaustytus česnakus ir kaitinkite, kol pakvips.
Sudėkite pjaustytus baravykus ir kepkite apie 5 minutes, kol suminkštės.
Suberkite mėtų ir čiobrelių mišinį, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų ir nuimkite nuo ugnies.
Į grilį sudėkite supjaustytą batoną ir kepkite iš abiejų pusių, kol paruduos.
Išimkite iš orkaitės, sudėkite į lėkštutę ir apibarstykite keptų baravykų mišiniu. Pagardinkite petražolėmis ir, jei norite, dar apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
Agurkų ir fetos sūrio kąsneliai
Jums reikės:
- 1 ilgo agurko,
- 75 g fetos sūrio,
- 1 šaukšto šviežių pjaustytų krapų,
- ketvirtadalio šaukštelio pipirų,
- 3 valgomųjų šaukštų granatų sėklų.
Nupjaukite abu agurko galiukus ir jį nulupkite. Supjaustykite 2 cm storio griežinėliais (turėtų išeiti apie 16).
Išskaptuokite griežinėlių vidų taip, kad sienelės būtų apie 5 mm storio, tačiau palikite neišskaptuotą dugną.
Sudėkite ant didelio padėklo ir atidėkite į šalį.
Mažame dubenėlyje sulaužykite fetos sūrį ir jį šakute sutrinkite.
Suberkite pjaustytus krapus ir įberkite pipirų.
Druskos nedėkite - feta ir taip yra sūri! Viską gerai sumaišykite.
Pridėkite į agurkų griežinėlius fetos mišinio.
Ant kiekvieno jų uždėkite keletą granatų sėklų.
Įdaryti kiaušiniai
Jums reikės:
- 3 griežinėlių šoninės,
- 8 kietai virtų kiaušinių,
- trečdalio puodelio majonezo,
- 2 šaukštų smulkiai supjaustytų svogūnų,
- 1 arbatinio šaukštelio garstyčių, druskos ir pipirų.
Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę. Iškepkite šoninę iš abiejų pusių, kol ši paruduos ir taps traški.
Išimkite iš keptuvės ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalus.
Šoninei atvėsus, sutrupinkite ją ir atidėkite į šalį.
Perpjaukite virus kiaušinius per pusę. Atsargiai išimkite trynius ir sudėkite į dubenėlį.
Sutrinkite trynius, į juos įdėkite majonezo, svogūnų, garstyčių ir suberkite sutrupintą šoninę. Gerai sumaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais.
Sudėkite trynių mišinį į kiaušinių baltymų puseles. Patiekite iš karto arba laikykite šaldytuve ne ilgiau nei 4 valandas.
Įdaryti pievagrybiai
Pievagrybius įdaryti galima labai įvairiai: ir bri, ir lydytu sūriu, ir daržovėmis, ir faršu... Fantazijos reikalas. Čia pateiksime variantą, kaip pievagrybius įdaryti bri sūriu ir spanguolėmis.
Jums reikės:
- 12 šviežių pievagrybių,
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
- 60 ml spanguolių uogienės,
- 200 g bri sūrio,
- 12 galvučių graikinių riešutų,
- 4-5 šviežio čiobrelio šakelių,
- žiupsnelio druskos ir pipirų.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsn. C. Padenkite kepimo skardą kepimo popieriumi arba aliuminio folija.
Drėgnu skudurėliu nuvalykite pievagrybių kepurėles ir atskirkite kotus (juos galite išmesti).
Alyvuogių aliejuje pamirkytu virtuviniu šepetėliu patepkite kepurėlių vidų ir išorę.
Sudėkite ant kepimo skardos skylute į viršų ir apibarstykite druska ir pipirais.
Įdėkite po šaukštelį spanguolių uogienės į kiekvieną grybą.
Supjaustykite bri sūrį į kąsnio dydžio gabaliukus ir po vieną gabaliuką įdėkite į kiekvieną pievagrybį. Ant viršaus uždėkite po vieną graikinį riešutą ir įdėkite kepimo skardą į orkaitę.
Kepkite apie 15 minučių, kol sūris pradės burbuliuoti.
Prieš patiekdami leiskite bent 10 minučių atvėsti. Papuoškite čiobrelių lapais ir patiekite.
Marinuotos alyvuogės
Jums reikės:
- 1,5 šaukšto kalendros sėklų,
- 1 citrinos, 200 g juodųjų alyvuogių,
- 200 g žaliųjų alyvuogių,
- alyvuogių aliejaus,
- jūros druskos ir šviežiai maltų pipirų.
Naudokite grūstuvą kalendros sėkloms susmulkinti, tačiau visiškai jų nesutrinkite.
Nuo citrinos nulupkite žievelę ilgomis juostelėmis ir sudėkite į dubenį su alyvuogėmis.
Į atskirą dubenėlį išspauskite citrinos sultis ir užpilkite 3 kartais daugiau alyvuogių aliejaus
. Įberkite druskos, pipirų ir smulkintų kalendrų sėklų.
Užpilkite mišinį ant alyvuogių ir palikite marinuotis.
Kuo ilgiau marinuosis, tuo skanesnės jos bus.
Kepti mocarelos sūrio piršteliai
Jums reikės:
- 450 g mocarelos sūrio,
- 2 kiaušinių, dviejų trečdalių puodelio kvietinių miltų,
- trečdalio puodelio kukurūzų miltų,
- 1 litro aliejaus,
- ketvirtadalio puodelio vandens,
- pusės šaukštelio česnakinės druskos.
Dubenėlyje suplakite kiaušinius ir supilkite vandenį.
Atskirame inde sumaišykite džiūvėsėlius ir česnakinę druską.
Trečiajame dubenėlyje sumaišykite kvietinius ir kukurūzų miltus.
Užkaiskite didelį puodą aliejaus iki 185 laipsn. C. (galite naudoti ir gruzdintuvę).
Supjaustykite mocarelos sūrį nykščio ilgumo ir storumo lazdelėmis.
Kiekvieną jų pavoliokite miltų mišinyje, tuomet merkite į kiaušinių mišinį, į džiūvėsėlius ir galiausiai į karštą aliejų.
Virkite apie 30 sekundžių, kol piršteliai taps aukso spalvos. Išimkite iš aliejaus ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai.
Vyšnių ir mėtų limonadas
Jums reikės:
- 1 puodelio šaldytų vyšnių be kauliukų,
- ketvirtadalio puodelio šviežių mėtų lapelių,
- 8 šaukštelių cukraus,
- ketvirtadalio žaliųjų citrinų sulčių,
- 3 puodelių gazuoto vandens (geriausia - vyšnių skonio).
Turimas vyšnias, mėtas ir cukrų padalinkite į keturias dalis ir suberkite į keturias stiklines. Viską sutrinkite mediniu šaukštu. Įmaišykite žaliųjų citrinų sultis. Įberkite ledukų ir užpilkite gazuotu vandeniu. Papuoškite mėtomis.
Karštas vanilinis gėrimas
Jums reikės:
- 1 puodelio vandens, pusės puodelio cukraus,
- 1 mažo gabaliuko šviežio imbiero (nulupkite ir supjaustykite),
- 3 kriaušių, supjaustytų kąsnio dydžio gabaliukais,
- 2 litrų obuolių sulčių,
- 1 kąsniais supjaustytos citrinos,
- 1 puodelio šviežių spanguolių,
- 1 šaukšto maltų kvapiųjų pipirų,
- 2 šaukštų vanilės ekstrakto.
Dideliame puode sumaišykite vandenį, cukrų, pjaustytą imbierą ir vieną supjaustytą kriaušę.
Užvirkite ant vidutinės ugnies keliskart pamaišydami.
Išgraibykite visus tirščius ir palikite tik skystimą.
Sudėkite likusias kriaušes, obuolių sultis, citriną ir kvapiuosius pipirus ir šildykite ant vidutinės ugnies. Dažnai maišykite ir virkite apie 15 minučių.
Suberkite spanguoles ir supilkite vanilės ekstraktą.
Sumažinkite ugnį ir virkite dar 10 minučių. Patiekite karščiui atspariuose induose.
Parengė Vaiva VAIDILAITĖ
Rašyti komentarą