Sezoną atidarę sulos mėgėjai turėtų prisiminti, kad už sulos leidimo taisyklių pažeidimus numatomos baudos. Įstatymu numatytos nuobaudos gali siekti iki 200 litų. Be to, nesilaikant taisyklių galima sugadinti medieną, perspėja ekspertai.
Pasak privačios miškų valdymo įmonės "Timbex" vyriausiojo miškininko Andriaus Kertenio, leidžiant sulą iš medžių, augančių privačioje valdoje, jokie apribojimai netaikomi, tačiau sulos mėgėjai, besimėgaujantys valstybiniuose miškuose augančių medžių sula, turėtų būti atsargūs.
Pagal laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarką valstybiniuose miškuose sula gali būti leidžiama iš medžių, kurie bus nukirsti per artimiausius penkerius metus ir kurių skersmuo ne mažesnis kaip 20 cm. Iš plonesnių medžių sulą leisti galima tik tada, jei jie bus kertami ne vėliau kaip po metų. Skylės turėtų būti gręžiamos ne aukščiau kaip 1 m nuo žemės, skylės skersmuo neturėtų viršyti 2 cm, o gylis - 3 cm. Atstumai tarp skylių privalo būti didesni nei 10 cm. Iš šiaurės pusės, kur bus gręžiama skylė, nepažeidžiant luobos galima nudrožti žiauberį.
"Medis neturėtų pajusti, jog iš jo tekiname sulą, todėl medžio kamiene pragręžus skylę, į ją ar po ja reikėtų įkalti ne metalinį, o medinį latakėlį, - pataria A. Kertenis. - Taip pat baigus leisti sulą ertmę reikia užkalti mediniu kaiščiu, pagamintu iš tokios rūšies medžio, koks ir sulos davęs medis".
Miškininko teigimu, kaištu užkaltą vieta reikia patepti moliu, sodo tepalu, kad neatsirastų puvinių ar kenksmingų grybų. To nepadarius, gręžimo vietoje gali pradėti gesti mediena, o medis nudžiūti.
"Timbex" vyriausiasis miškininkas pabrėžia, kad medžio nereikia "nustekenti". Sulą leidžiant saikingai, to paties medžio syvais būtų galima mėgautis kasmet.
"Iš vieno beržo galima išgauti iki 100 litrų sulos. Manau, tokio kiekio kuriam laikui tikrai užtektų, tad nereikėtų būti gobšiais", - sako A. Kertenis.
Lengviausias būdas sužinoti, ar jau laikas leisti sulą - peiliu šiek tiek įpjauti medžio kamieną. Jei iš pjūvio vietos teka sula - galima ją tekinti. Be to, reikėtų atsižvelgti ir į oro temperatūrą. Tinkama gerti sula pradeda tekėti temperatūrai pakilus bent iki 5 laipsnių. Sulą galima tekinti iki tol, kol baigia išsprogti pumpurai - apie dvi savaites.
Klevų sulos mėgėjams vertėtų paskubėti - sulą reikėtų tekinti maždaug savaite anksčiau nei beržų. Gurmanai taip pat gali paragauti uosio ir ąžuolo syvų - jų išgaunama itin maži kiekiai, todėl dažniausiai naudojami liaudies medicinoje.
Rašyti komentarą