Laikas genėti, dezinfekuoti ir sėti

Laikas genėti, dezinfekuoti ir sėti

Lietuvos gėlininkų sąjungos tarybos pirmininkė Daiva Gasiūnienė jau nugenėjo vaismedžius ir dekoratyvinius medžius, krūmus. Jos žodžiais, darbai sode jau įsibėgėja. Plačiau apie tai, ką reikėtų daryti jau dabar - iš pirmų lūpų.

Genėti - be gailesčio

Ponia Daiva juokiasi pasakodama, kaip kasmet gąsdina kaimynus negailestingai nugenėdama vaismedžius: "Įsitikinau - taip genimi vaismedžiai nebeserga, jų vaisiai būna saldesni, raudonesni, nes gauna daugiau saulės."

Vaismedžius, dekoratyvinius medžius, krūmus reikėtų suskubti nugenėti dabar, kol dar neišėjo pašalas. Pavėlavus nugenėti, medžiai, krūmai neteks daug energijos, augindami šakas, kurias galiausiai nupjausite.

Kaip genėti tinkamai? D. Gasiūnienė pirmiausiai pataria kruopščiai apžiūrėti genėti planuojamą medį ar krūmą. Genimos tos šakos, kurių augimą norima pristabdyti. "Pavyzdžiui, aš visuomet geniu į vidų augančias šakas, kad oras tarp likusių medžio šakų laisvai cirkuliuotų. Genint visuomet reikia įsivaizduoti, kaip šakos atrodys su lapais. Taip pat nugeniu visus vilkaūglius - vertikaliai augančias šakas. Ypač tai aktualu padaryti vaismedžiams, nes vaisių ant tokių šakų beveik nebūna."

Kitas stačias šakas, kurių itin daug turi, pavyzdžiui, kriaušės, ponia Daiva siūlo palenkti, kad vėliau būtų lengviau skinti vaisius. Prie palenktų kriaušių šakų galima prikabinti svarmenis. Beje, patirtis rodo, kad ant taip palenktų šakų būna daugiau vaisių.

"Žinoma, vaismedžių derėjimas bene labiausiai priklauso nuo jų veislės", - pabrėžia specialistė.

Priežiūros reikia ir spygliuočiams

Dekoratyviniai medeliai, krūmai genimi kitu tikslu - siekiant iš jų šakų išgauti norimą, patrauklią formą. Kartais tenka genėti ir kai reikia medį ar krūmą išgelbėti nuo išnykimo. "Pernai po šiltos žiemos puskiparisį gelbėjau nuo iššutimo, todėl teko paaukoti didžiąją jo šakelių dalį", - prisimena ponia Daiva.

Norintiems pasirūpinti pušaitėmis dar reikėtų luktelėti. Gegužės antroje pusėje, pasirodžius jauniems ūgliams, šiuos bus galima pikuoti. Šių ūglių patariama neišmesti. Pokalbininkė juos naudoja paįvairinti karštos vonios aromatui (įmeta į vandenį). Tiesa, yra girdėjusi, kad juos galima plikyti arbatai, nuovirą naudoti plaukams skalauti.

Egles galima genėti bet kuriuo metu, jei yra poreikis. Žinoma, nepaliekant didelių žaizdų.

Eksperimentuojantiems su spygliuočių skiepijimu patariama suskubti. Šie darbai jau turėjo būti padaryti, tačiau jei nespėjote - pats metas tai padaryti.

Metas dezinfekuoti įrankius

Darbams darže ir gėlynuose ponia Daiva siūlo pradėti ruoštis jau dabar. Visus įrankius reikėtų dezinfekuoti vario sulfatu arba kitomis tam skirtomis priemonėmis. Tai neleis praėjusių metų augalų ligoms atsinaujinti.

Pirmas darbas šiltnamyje - taip pat dezinfekcija, ypač jei pernai čia buvo ligotų augalų arba kenkėjų. Nepakanka pašalinti augalų liekanas - šiltnamius reikia dezinfekuoti deginant sieros šaškes.

Jei soduose ant medžių šakų yra likę sudžiūvusių pernykščių vaisių ar prikritusių lapų, juos būtina surinkti, sugrėbti ir sudeginti. Kompostuoti nerekomenduojama, nes juose gali būti likusių kenkėjų.

"Svarbiausia sodininkams šiuo metu - pasirūpinti sėklomis. Jau pats pomidorų sėjos įkarštis, reikėtų namuose pasisėti petunijų, surfinijų. Jei kas planuoja Motinos dienos proga mamas pradžiuginti serenčiais, taip pat turėtų suskubti jų pasisėti ant palangių", - pataria ponia Daiva.

Netrukus tvarkysime vejas

Tik išėjus pašalui, esant palankiems orams, jau bus galima po žiemos atgaivinti veją. Ją reikės labai stipriai išgrėbliuoti, tačiau geriausia - naudoti specialų vejos aeratorių. Į žoliapjovę panašus prietaisas pašalins samanas, senas šaknis, taip pat susmulkins kupstus ir dirvožemyje padarys skylutes, ir veja gaus daugiau oro.

Veją reikėtų aeruoti du kartus per metus - pavasarį ir rudenį, ir rezultatas bus akivaizdus: sutvirtės šaknys, geriau augs, vešės, pasisavins trąšas.

Suplukusioje žemėje labai plinta samanos, puresnėje dirvoje jų bus mažiau: į skylutes lengvai pateks nupjauta žolė - natūrali vejos trąša, taigi veja greičiau ir geriau atsinaujins.

Patarimais dalintis galite: el. paštu [email protected] arba atsiųsdami laišką adresu: M. Mažvydo al. 3, LT-92131 Klaipėda (su nuoroda "Gamtos bičiuliui").

Daržovių auginimo ypatumais su kitais skaitytojais pasidaliję augintojai turi galimybę kas savaitę laimėti prizą - 100 Lt vertės kuponą apsipirkti sodo bei daržo prekių parduotuvėje "Žalia stotelė" (Turgaus a. 14A, Klaipėda)!

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder