Tiesa, naudingas net ir maistui gaminti nepritaikytas lauko židinys - šaltokais vakarais, kuomet užsuka gamtos išsiilgusių svečių, jis tampa tikru išsigelbėjimu. Be to, atviras židinys itin puošia aplinką ir eksterjero dizainui suteikia stilingumo bei jaukumo.
Židinio vieta
Židinio apdailos medžiagas reikėtų derinti prie aplinkos. ("Respublikos" archyvo nuotr.) |
Vietą, kurioje įrengsite sodo židinį, derėtų parinkti tolėliau nuo gyvenamojo namo. Vis dėlto, jei židinį statysite ne patys, o patyrę meistrai, jis gali būti įrengtas ir šalia namo stovinčio kamino angoje. Šiuo atveju verta pagalvoti, ar neerzins dūmai ir maisto kvapas.
Taip pat būtina atkreipti dėmesį į jūsų gyvenamojoje vietoje vyraujančius vėjus: dūmai ir kibirkštys neturėtų patekti ant netoliese augančių medžių ar krūmų. Jei kieme stovi pavėsinė, patogumo dėlei reiktų pasižvalgyti tinkamos vietos ir židiniui netoliese, o jei leidžia priešgaisriniai reikalavimai - įsirengti židinį galima ir jos viduje.
Į ką atkreipti dėmesį?
Pasistatyti lauko židinį kieme sugebėtų bent kiek meistrystės žinių ir patirties turintis žmogus. Internete gausu įvairiausių schemų ir patarimų, kaip tai padaryti tinkamai. Jei abejojate savo jėgomis, tuomet bent jau pakurą tegu įrengia profesionalai, išmanantys techninius dalykus. Bet kokiu atveju jų patarimai būtų išties ne pro šalį.
Prieš pradedant statyti židinį, verta gerai apsidairyti: atkreipkite dėmesį į namo apdailą, takų dangą, kitas detales. Pavyzdžiui, jei vidinis kiemelis išklotas šaligatvio plytelėmis ar plytomis, lauko židinio apdailai taip pat vertėtų rinktis šias medžiagas.
Svarbu ir tai, kokie augalai dominuoja jūsų sode. Šalia baigto statyti židinio derėtų pastatyti vazonus su bent panašių rūšių augalais, juk vientisumas - gero skonio rodiklis.
Ne mažiau svarbu ir aksesuarai, kurie padės židiniui įsilieti į bendrą kiemo dizainą. Pavyzdžiui, jei sklypą juosia tvora, pagražinta metalo dirbiniais, tuomet reikėtų paieškoti ir židiniui tinkančių kalto metalo aksesuarų: įrengti tokios medžiagos stogelį, pakuros dureles, pastatyti žarsteklį, semtuvėlį ir kibirėlį su vandeniu, kitų iš metalo pagamintų įrankių.
Ko prireiks?
PATOGU. Jei priešgaisriniai reikalavimai leidžia, labai patogu židinį įsirengti tiesiog pavėsinėje. (UAB "Kad nebūtų šalta" nuotr.) |
Viskas priklauso nuo to, kokio lauko židinio jūs pageidaujate. Bet kokiu atveju židinio statymas neįsivaizduojamas be šių dalykų: tvirto, stabilaus pamato, įkasto žemiau nei įšalo riba (iki 1 m), aplink židinį išgrįstos aikštelės, gerai įrengtos pakuros ir dūmtraukio, nepalankioms klimatinėms sąlygoms atsparių apdailos medžiagų.
Kalbant apie medžiagas, statant židinio sienas lyderiauja natūralus akmuo, plytos (ypač nedideliu santykiu maišytos senovinės ir dekoratyvinės plytos). Iki pakuros vidurio nuo pagrindo - 85-90 cm, kad kepant maistą nereikėtų lenktis. Tarp sienų paliekama vieta malkoms laikyti (apie 60-75 cm). Metalinėms židinių dalims taikomi specialūs reikalavimai: grotelės turėtų būti pagamintos iš ketaus. Iešmams, keptuvui ir grotelėms nerekomenduotinas naudoti juodasis metalas, reikėtų rinktis nerūdijantį plieną.
Nevengiama statyti lauko židinio ir iš molio, mat molinis labai paprastai ir greitai pastatomas. Tiesa, tokiu atveju reikėtų pagalvoti apie stogą, norint pailginti židinio eksploataciją.
Būtina pagalvoti ne tik apie apdailos medžiagas, kad židinys būtų gražus, bet ir apie židinio tinkamą funkcionavimą. Anot specialistų, norint, kad trauka būtų gera, tačiau nenukentėtų ir išorinis vaizdas, dūmtraukį geriausia mūryti tokio skerspjūvio, kad atitiktų pakuroje besikūrenančio laužo plotą.
Beje, tik nuo jūsų priklausys ir tai, ar norite kepti tik mėsytę, o gal ir picas, pyragus, džiovinti vaisius ir pan. Ne taip jau retai lauko židinyje įrengiama ir duonkepė.
Šašlykinės, kepsninės - irgi išeitis
Jei židinio statyti nenorite, o atėjus sezonui norisi paskanauti lauke keptų patiekalų, galite įsigyti jau gatavus surenkamus lauko židinius. Tokius siūlo ne vienas židinių gamintojas.
Jei poreikiai mažesni, rinkitės stilizuotas šašlykines ar kepsnines. Jos ne tik papuoš eksterjerą, stebins svečius, trauks praeivių žvilgsnius, bet ir kuo puikiausiai pasitarnaus buityje. Net ir iškylų metu nebereikės sukti galvos, kur išsikepti mėsos ar išsirūkyti žuvį, mat dauguma jų yra lengvai transportuojamos.
Patiekalus galima gaminti ir ant grotelių, ir ant iešmų, arba galite nusipirkti ir tokią kepsninę, kur maistas ruošiamas karštame ore, nepatenkant riebalams ant žarijų ir dėl to nesusidarant kenksmingoms kancerogeninėms medžiagoms. Sveikiau pasigaminti maisto lauke - nebeįmanoma.
Lauko židiniai ne tik kad nepraranda savo aktualumo, bet darosi vis populiaresni - juk bet kokiu metų laiku malonu įžiebti ugnį ir, nežiūrint į tai, kad jie stovi lauke, nuo jų vis tiek sklinda namų šiluma.
PUOŠIA. Net pats paprasčiausias židinys yra eksterjero puošmena. (Fotolia) |
Rašyti komentarą