Kaip atlaikyti pašėlišką gyvenimo tempą ir stresą

Kaip atlaikyti pašėlišką gyvenimo tempą ir stresą

Laiko stygius ir skubėjimas yra neatskiriami dabartinio gyvenimo bruožai. Vis daugiau žmonių pasibaigus darbo dienai jaučiasi pervargę. Darbo valandų skaičius iš esmės yra menkai susijęs su nuovargio laipsniu. Kaip įveikiame stresą, priklauso nuo mūsų požiūrio į darbą ir asmeninių energijos išteklių.

Kuo pilnesni energijos aruodai, tuo geriau susidorojame su užduotimis. Bet būna taip, kad varginančią kasdienybę tenka įveikti su tuščiais energijos rezervuarais. Tarkime, kad automobilis gerai važiuotų, be benzino, jam reikia tepalo. Kai jo sumažėja, variklis pradeda springti, o jei jo nesutepsime, jis greitai suges. Jei išsibaigia energijos atsargos, lygiai taip pat reaguoja kūnas ir psichika. Iš pradžių jaučiamės pavargę, dažniau pasigauname infekcijas, blogiau miegame, galiausiai rimtai susergame. Psichikai gresia chroniško nuovargio sindromas arba depresija, o grynai fiziškai - raumenų įtempimas, galvos skausmas, širdies infarktas ir insultas.

Sportas ne atima, bet duoda jėgų

Tad kaip papildyti energijos rezervuarus arba jų neištuštinti? Vienos vienintelės priemonės nėra. Pirmiausia svarbu tinkamai maitintis, nes į ferarį nepiltumėte dyzelino. Lygiai taip pat svarbūs judėjimas, pakankamas miego kiekis, socialiniai kontaktai ir mentalinė treniruotė. Galima pamanyti, kad tam prireiks daug laiko. Bet, tarkime, judėti - tai nebūtinai žaisti tenisą arba vaikščioti į sporto salę. Tyrimai rodo, kad fizinė veikla atsikratyti streso hormono kortizolio padeda geriau negu gulėjimas ant sofos. Pakankamai pajudėsite ir energingai pasivaikščioję. Arba pasižiūrėti mėgstamą serialą galite mindami bėgtakį. Po poros savaičių pastebėsite, kad jaučiatės energingesni, ramesni ir darbingesni. Sportas ne atima jėgas, o jų duoda.

Socialiniams kontaktams laiko skirti reikia, vien pokalbių telefonu nepakaks. Bet tai nereiškia, kad po darbo turite vieną po kito lankyti visus draugus ir pažįstamus. Išnaudokite ryšius darbe. Nustatyta, kad kolegų, kurie vienas kitam padeda, bendrauja, darbo našumas yra didesnis už "pavienių kovotojų". Todėl būtinai bendraukite, tai suteikia energijos.

Nepusryčiaujantys - mažiau darbingi

O svarbiausios mitybos taisyklės būtų tokios: neatsisakyti pusryčių arba pietų ir nekimšti visko vakare. Valgyti triskart per dieną yra svarbu, kad kūnas, o svarbiausia - smegenys, energijos gautų nuolatos. Nustatyta, kad nepusryčiaujančių žmonių smegenų darbingumas nukrenta iki pietų. Nebūtina laikytis dietos, bet mėgautis pyragaičiais arba saldžiais limonadais neverta, jausitės išglebę, o per daug kavos žvalumo suteiks trumpam. Energijos atsargas per pietus puikiai papildys itališki makaronų gaminiai, liesa mėsa, žuvis ir daržovės. Beje, patartina vietoj ilgesnės pietų pertraukos suplanuoti keletą trumpesnių pertraukėlių. Pakaks vien atverti langą, atsistoti ir keletą kartų giliai įkvėpti ir iškvėpti - iškart pasijusite energingesni.

Mentalinė treniruotė

Labai svarbus energijos papildymo aspektas yra mentalinė treniruotė, t. y. psichologinis pasirengimas. Iš pradžių reikia atlikti "inventorizaciją". Paklauskite savęs: kokios vertybės man yra svarbios? Kokie yra mano gyvenimo tikslai? Kur įsivaizduoju save po metų? Kaip atrodys laiminga mano gyvenimo diena po trejų arba penkerių metų? Žinoma, svarbios ne tik vizijos, bet ir visai pragmatiški dalykai: kurios trys dienos valandos yra produktyviausios ir kaip jas praleidžiu? Žmonės iš prigimties būna "vieversiai" ir "pelėdos". "Pelėda", kuris sunkiai išsiropščia iš lovos, ryte neturėtų planuoti labai svarbių reikalų, o pradėti nuo įprastų kasdienių darbų. Svarbu bendrauti su tinkamais žmonėmis - geriau su optimistais, o ne pesimistais. Yra tikrų energijos vampyrų, kurių nuolatinis aimanavimas tiesiog siurbia energiją. Juos reikia išaiškinti ir nustoti bendrauti, o jei tai neįmanoma, apsiriboti minimumu. Taip pat įmanoma išmokti energiją taupančios konfliktų strategijos. Tie, kas visada triukšmingai barasi, tik švaisto energiją. Mandagesnis bendravimo tonas

tausoja nervus ir neblokuoja energijos. Kivirčo valanda suryja daugiau sveikatos nei 12 darbo valandų. Daugelis sportininkų, psichologiškai rengdamiesi pergalei, atlieka vizualizacijos pratimus. Jie gali būti naudingi biure ir kasdienybėje; ryškiai įsivaizduojami vaizdai yra lygiai tokie pat efektyvūs, kaip nuolatos kartojami sakiniai. Taigi jei turite atlikti svarbią užduotį, keletą kartų per dieną įsivaizduokite, kaip pergalingai įteikiate dokumentą viršininkui. Arba pasakykite sau: aš tai sugebėsiu, man tai pagal jėgas, aš moku organizuoti. Jei nuleidę galvą nuolat įsivaizduosite nesėkmę, labai padidės tikimybė, kad jos ir sulauksite.

Trumpai

* Javainiai su uogomis yra idealūs pusryčiai. Dribsniuose esantys angliavandeniai ilgam pasotina, vaisiuose yra daug vitaminų, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus.

* B grupės vitaminai - vitaminas B12 (mėsoje), B1 (daigintuose kviečiuose, nemaltuose grūduose), B2 (mėsoje, kepenyse, kiaušiniuose) ir B6 (mėsoje, grūduose, bulvėse) - reguliuoja organizmo energijos apykaitą.

* Magnis padeda atsipalaiduoti ir net yra galvos skausmo profilaktikos priemonė.

* Multivitaminų preparatai padeda, kai nėra galimybių subalansuoti mitybos arba organizmui reikia daugiau maisto medžiagų.

* Apėmus didžiausiam stresui mėgstame kimšti greitąjį maistą, todėl būtina atsvara - daugiau daržovių ir vaisių.

* Labai naudinga keletą kartų per dieną padaryti pertraukėlę atsigerti arbatos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder