Kaip apsodinti tvorą?

Kaip apsodinti tvorą?

Tvoros konstrukciją diktuoja namo architektūra. Jeigu namas medinis, tai tvorą landšafto dizaineriai rekomenduoja tverti irgi medinę. Mielą, linksmą ir paprastą. Sodinti prie jos tinka šermukšnius, vyšnias, raudonuosius ąžuolus, "rojaus obuoliukus" (dekoratyvines obelis), liepas ir, be abejo, jurginus, flioksus, rudbekijas, kardelius, kvapnųjį tabaką, neužmirštuoles... Toks vaizdas suteiks neapsakomo malonumo ir sodybos savininkui, ir praeiviui.

Jeigu norite pasislėpti nuo smalsių praeivių akių - tvorą tverkite 2-2,5 metro aukščio. Jeigu norite išsiskirti tarp kaimynų, nudažykite ją ryškiai geltona (kiaušinio trynio) arba oranžine (saulėlydžio) spalva. Tamsinto ąžuolo spalva - šeimininkų materialinės gerovės demonstravimas.

Jeigu norite pasislėpti nuo svetimų akių, tačiau už nepastebimos tvoros, arba sėdėdami sode įsivaizduoti, kad valdote ne tradicinius 6 arus, o visus 50, tuomet kraštovaizdžio dizaineriai pataria tvorą nudažyti šviesiai pilka - lietingo dangaus - spalva. Neužstos perspektyvos, žvilgsnis neatsimuš į kliūtį.

Žalią spalvą pamirškite. Nors manoma, kad žalia susilieja su žaluma, deja, taip nėra - tvora lenda į akis.

Džiuginkite praeivius

Prie pilkai dažytos tvoros pridėkite gyvos žalumos - medžių ir krūmų. Pradžiuginkite save ir praeivius - pasodinkite augalų abipus tvoros.

Jeigu iš gatvės pusės žemės plotas priešais tvorą didelis, tuomet vaizdui papuošti pasodinkite apskritimo formos gluosnių. Karpykite juos taip, kad neperaugtų tvoros, - štai ir visa priežiūra. O auga jie bet kokioje dirvoje greitai. Neturite sodinukų - išsipjaukite iš pažįstamų keletą gluosnio šakų ir tiesiog įkaskite į žemę anksti pavasarį. Trys ketvirtadaliai ilgio į žemę, vienas ketvirtadalis virš žemės.

Nemėgstate gluosnių - tankiai pasisodinkite maždaug vienodo aukščio krūmų (po 3-5 vis kitos rūšies). Žiedų, lapų spalvos ir formos įvairovė sukurs itin gražų vaizdą. Tai gali būti purpuriniai raugerškiai, siauralapiai žilakrūmiai arba vaisius mezgantys vyriškieji šaltalankio egzemplioriai; efektingą kontrastą sudaro ir prabangūs šermukšnialapės lanksvūnės lapai bei balti sausmedžio žiedeliai, baltoji sedula - šalia geltonžiedės, ir tamsiai žalio ožekšnio, kuris rudenį pasipuošia rožiniais - oranžiniais auskarais (vaisiais).

Pigiausias ir paprasčiausias variantas - pasodinti eilę lietuviškosiomis akacijomis vadinamų žirnmedžių (karaganų), putinalapių pūslenių ar sedulų.

Prie akmenų

Kartais miesto žmonės, išsikėlę į nuosavą namą kaime, nori išlaikyti miesto kraštovaizdžio elementus ir apsitveria ketaus, kaltine tvora,plytų siena arba tvora su plytų stulpais. Tokiam nenatūraliam dizainui reikalingas specialus apželdinimas. Geriausiai tinka žemi japoniškos lanksvos krūmai, Tunbergo raugerškis, pupmedis, keružinis migdolas.

Akmenų tvorą patariama dekoruoti iš abiejų pusių apskritalapiais smaugikais arba penkialapiais vynvyčiais. Vynvyčiui fiksuoti prie tvoros galima pritvirtinti smulkų metalinį arba kaproninį tinklelį. Galima vertikaliai ištempti vielą (20-30 cm). Vynvytis negali kabintis į akmenį, bet kai pasieks tvoros viršų - įsitvirtins.

Statant tvorą galima numatyti ir "kišenes" - nedideles ertmes sienoje, kuriose sodinami vienmečiai augalai. Nepamirškite skylių vandeniui nutekėti.

Iš šonų

Jeigu kaimyno namas - keleto aukštų, kaipgi išsaugoti savo teritorijos privatumą? Tvorą reikia "priauginti" iki 5-6 metrų. Geriausia būtų žiemą pasodinti suaugusius medžius (egles ar kedrines pušis), tačiau tai labai brangu.

Klasikinė išeitis - didžialapių liepų grotos. Medžiai sodinami kas 1 - 1,5 metro, o virš tvoros pritvirtinama konstrukcija iš stulpų su horizontaliais virbais. Virbai tvirtinami prie stulpų kas 0,8 - 1,2 m. Medžiams formuojama plokščia laja: iš dviejų pusių nupjaunamos šakos, o iš kitų dviejų jos lenkiamos ir pririšamos minkšta virve prie virbų. Kasmet iškerpamos šakos, augančios tvoros ir sklypo link. Kartą per 2-3 metus keičiami raiščiai, kad virvė neįsirėžtų į šakas.

Žemesnėms grotoms galima naudoti usūrines kriaušes, ginalinius arba totorinius klevus. Populiariųjų gudobelių, kurios siekia 4 metrus, geriau nesodinti, nes gerai ištveria persodinimą tik iki 1 m sodinukai. Labai ilgai teks laukti, kol jie užaugs. Verčiau pasirinkite lazdynus, kurie lengvai pakelia persodinimą, sparčiai auga ir turi puošnią raudoną lapiją.

Bėgant laikui medžiai ir aukšti krūmai apačioje ima plikti. Jeigu sodinsite nedidelius sodinukus, jie nepliks, tačiau norimą aukštį pasieks tik po 10-15 m., ir tai bus 2 - 2,5 m gyvatvorė. Todėl grotas iš medžių verta papildyti eile laisvai augančių krūmų - kulisais.

Kulisams parenkami skirtingų spalvų žiedų, lapų bei formų krūmai. Tai gali būti auksuotasis šeivamedis, otavinis raugerškis, jazminas, hortenzija, ožekšnis. Paveikslą užbaigs aukštaūgiai daugiamečiai augalai: pūtelis, kemeras ir debesylas.

Ilgas liepų eilės grotas galima paįvairinti vijokliniais augalais. Tam virš tvoros pritvirtinkite rėmus su metaliniu tinklu apskritalapiam smaugikui arba penkialapiam vynvyčiui. Rėmo aukštis kartu su tvora turi būti lygus grotelių aukščiui, o ilgis - 2-3 metrai. Gerai prižiūrint visa konstrukcija apaugs per dvejus trejus metus.

Jums tikrai pasisekė, jei galinė tvora žiūri į lauką ar mišką. Tuomet geriau tverkite permatomą (vielos tinklo) tvorą, tik be kapitalinių stulpų. Pasinaudokite galimybe vizualiai praplėsti savo sklypo ribas gražios perspektyvos sąskaita. Ir, žinoma, nudažykite tinklą pilka spalva.

Grožėkitės paveikslu

Kitas žingsnis - rasti vietą, iš kurios galite mėgautis šia perspektyva. Kraštovaizdžio dizaineriai pataria įsitaisyti suolelį arba poilsio zoną.

Sodinamų augalų dydis turi atitikti perspektyvos dėsnius: kurie arčiau - žemesni. Jei norite vizualiai praplėsti teritoriją, takelius, vedančius iš namo į sodo gilumą, palaipsniui siaurinkite arba gale jų sodinkite išsikėtojusius augalus (kazokinius kadagius, auksuotuosius serbentus, jazminus).

Visa tai sudaro perspektyvos iliuziją. Medžiai uždengia nepageidaujamus elementus horizonte (pvz., elektros stulpus), o tarpai tarp medžių atrodo tarsi langai. Todėl juos ir formuoti reikia kaip langus: tai gali būti arkos grotelės vijokliniams augalams. Paveikslas užbaigiamas gėlių grupėmis, geriau - šviesių spalvų. Žinia, raudona perspektyvoje blėsta. Rekomenduojama rinktis daugiametes ir vasarinukes su geltonais žiedais: raktažoles, medetkas, didžiuosius debesylus, jurginus etc.

Reklama: metalinės tvoros

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder