Kaip apsisaugoti nuo minčių infekcijos: 7 profilaktikos priemonės

Kaip apsisaugoti nuo minčių infekcijos: 7 profilaktikos priemonės

Gydytojai sako: visada lengviau užbėgti ligai už akių negu ją gydyti. Tai pasakytina ir apie negatyvių minčių virusus.

Šiuos virusus galima vadinti įvairiai: įpročiu daryti prielaidas, bandymu įvertinti tikimybę, polinkiu apibendrinti ir absoliutinti, matyti gyvenime tik dvi spalvas - juodą ir baltą. Kad ir kaip pavadinsi negatyvaus mąstymo būdą, svarbiausias klausimas - kaip apsisaugoti nuo tokios infekcijos, kad liktume sveiki. Keletą patarimų šia tema suformulavo Hana Briušon (Hanne H. Brorson) - klinikinė psichologė, Oslo universiteto Psichologijos instituto (Norvegija) dėstytoja, knygos "Tanke virus" ("Minčių virusas") autorė.

1. Demaskuokite

Mintis, kuriomis neverta pasitikėti, galima atpažinti pagal šiuos požymius.

* Infekuotos mintys atitraukia jus nuo dabarties. Jos kelia nerimą dėl ateities arba kamuoja dėl praeities. Arba viena ir kita.

* "Virusas" sukelia organizme fiziologinę streso reakciją: padažnėja pulsas, įsitempia raumenys.

* Jis visada taikosi į savivertę. Jis primena būtas nesėkmes, klaidas ir paslaugiai siūlo būsimų pralaimėjimų scenarijus. Be to, jis visuomet bando įtikinti, kad tokio pobūdžio apmąstymai naudingi - esą ruošia mus pasitikti problemas ateityje. Tai netiesa. Smegenų veiklos mechanizmas toks: jeigu mes mąstome apie ką nors gero, mums atsiveria kelias į pozityvius įspūdžius. Jeigu analizuojame ką nors blogo, iš atminties iškart išplaukia negatyvūs įspūdžiai. Prisiminkite, kokia ilga susidaro grandinė, kai, atsigulę miegoti, imate analizuoti bent vieną problemą.

2. Diskutuokite

Bet kurią situaciją galima traktuoti mažiausiai trimis būdais: pozityviai, negatyviai ir neutraliai. Minčių virusai visą laiką mus bando įtikinti, kad situacija - negatyvi.

Įsivaizduokite, kad draugas neatsiliepia į jūsų skambutį. Virusas jums sako, kad jis nenori atsiliepti, vadinasi, nenori su jumis bendrauti. Kodėl nenori? Turbūt todėl, kad kažkada jam pasakėte nemalonią pastabą, ir jis nepageidauja jūsų matyti. Šitaip mąstydami pasijusite prastai. Ir be reikalo.

Sudarykite konkurenciją virusui situaciją vertindami pozityviai arba neutraliai. Gali būti, jog draugas pametė telefoną. Arba atostogauja užsienyje. Netgi išties negatyvią situaciją (draugo praradimas, liga etc.) galima traktuoti trimis būdais: kaip sąlygiškai negatyvią, tiesiog negatyvią ir katastrofą.

3. Tiesiog priimkite

Minčių virusai - mūsų gyvenimo dalis: jie ateina ir nueina, kartais jų daug, kartais vienas kitas, tačiau savaime jie nežalingi. Pasistenkite, jiems užsukus, neišsigąsti, bet abejingai gūžtelti pečiais: priimkite be baimės ir pasipriešinimo, o tada paleiskite.

4. Perjunkite "kanalą"

Jeigu demaskavote užkratą, su juo pasiginčijote ar net susitaikėte, tačiau jis vis tiek nepalieka ramybėje, pabandykite ignoruoti: nukreipkite savo dėmesį nuo to, kas vyksta galvoje, į kitą objektą - pavyzdžiui, į vakarienės ruošimą, kambario valymą arba žaidimą su vaikais. Geriausiai blogas mintis išblaško aktyvūs veiksmai.

5. Treniruokitės

Minčių virusui geriau sekasi jus apnuodyti, kai jam ne kartą yra pavykę tai padaryti. Kad sugriautumėte automatinį mechanizmą, treniruokitės sąmoningai "pereiti" į malonią teritoriją. Pavyzdžiui, pagalvokite apie savo šunį, apie sultingą ananasą, apie balto smėlio paplūdimį... Kitas žingsnis - surišti malonią mintį su aktyviu virusu. Iš pradžių pagalvokite apie tai, kas jums kelia nerimo, tada pereikite prie malonios minties. Persijunkite "pirmyn atgal" keletą kartų. Kai įprasite tai daryti, kontroliuoti blogas mintis taps paprasčiau.

6. Atidėkite vėlesniam laikui

Kuo dažniau blogas mintis nuvejate šalin, tuo geriau įgundate jas valdyti. Kai "virusas" lenda į galvą, tiesiog pasakykite jam: "Pagalvosiu apie tai po valandos".

Jeigu trūks plyš reikia apmąstyti ką nors nemalonaus, paskirkite šiai būtinybei "pasimatymą" - t. y. specialų laiką ir vietą. Pavyzdžiui, konkrečią valandą išeikite penkiolikai minučių pasivaikščioti po parką.

Darykite tai reguliariai, kad netinkamos mintys įprastų jus trukdyti tik jūsų paskirtu metu.

7. Ryžkitės drąsiam žingsniui

Drąsa yra lakoniškai išreikštas "kartais reikia padaryti tai, ko daryti nesinori". Dažniausiai "nesinori daryti" yra minčių viruso, iškreipiančio realybę, rezultatas. Patikrinkite tai praktikoje, ir įsitikinsite, jog dažnai nuleidžiate rankas tik todėl, kad nesitikite nieko gero arba tikitės ko nors būtinai blogo, nes iš anksto taip galvojate.

Blogos mintys gali įaudrinti organizmą penkiolikai minučių, ne daugiau. Jeigu atlaikysite šią ataką - jos pasiduos. Tuomet įsitikinsite, kad, be fiziologinės organizmo reakcijos, nieko blogo nenutiko.

Taigi neleiskite ligai įsibėgėti. Svarbiausia - profilaktika ir reguliarios treniruotės. Ir tiesiogine, ir perkeltine prasme.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder