Kaip apsiginti nuo manipuliacijų? 8 veiksmingi būdai

Kaip apsiginti nuo manipuliacijų? 8 veiksmingi būdai

Kaip apsaugoti savo asmenines ribas, kai kas nors mėgina jumis manipuliuoti, siekdami asmeninių tikslų? Egzistuoja 8 efektyvūs savisaugos būdai, kuriuos verta žinoti kiekvienam.

Kaip pasipriešinti manipuliatoriui?

1. Emocinė savikontrolė

Manipuliacija – tai žaidimas kito žmogaus jausmais ir emocijomis, todėl sugebėjimas kontroliuoti savo emocijas yra labai svarbus. Ką tai reiškia? Pagrindinė taisyklė, kurios reikia laikytis: priimti sprendimus sąmoningai, teikiant pirmenybę racionaliam mąstymui, o ne emocijoms.

Tai nereiškia, kad reikia visiškai ignoruoti savo jausmus priimant sprendimus. Svarbu subalansuoti juos su protu. Mokykitės bet kuriuo momentu suvokti savo jausmus ir kontroliuoti juos, kai priimate sprendimus. Tokiu būdu atimsite iš manipuliatoriaus jo pagrindinį ginklą, kurį jis naudoja prieš jus.

2. Tempkite laiką

Prieš sutikdami su kito žmogaus pasiūlymu, pasilikite sau laiko pagalvoti. Laiko stoka dažniausiai būna pagrindinė priežastis, kodėl priimame neteisingus sprendimus. Tikras manipuliatorius tai žino. Jis padarys viską, kad gautų jūsų sutikimą kuo greičiau. Neskubėkite! Svarstymams skirtas laikas padės jums blaiviai įvertinti situaciją ir išvengti nemalonumų.

3. Išmokite sakyti „Ne“

Dažnai žmonės, kurie lengvai pasiduoda manipuliacijoms, paprasčiausiai nemoka atsisakyti. Jie supranta, kad kažkas žaidžia jais, bet nieko negali padaryti, kad apsigintų, nes nežino, kaip pasakyti „Ne“ kritišku momentu. Kuo dažniau jie sutinka su manipuliatoriaus reikalavimais, kuo dažniau nusileidžia, tuo labiau jis tuo naudojasi. Sugebėjimas pasakyti „Ne“ manipuliatoriui padės jums pasakyti „Taip“ savo asmeniniams poreikiams ir troškimams.

4. Manipuliatoriaus ketinimų atskleidimas

Efektyvus apsisaugojimo nuo manipuliatoriaus būdas yra aiškus jo ketinimų atskleidimas. Su nepasitikėjimo tonu pateikite jam tikslinančius klausimus, teiraukitės apie tikslą, kurio jis siekia. Klausimai čia yra labai svarbūs. Klausinėkite ir klausinėkite!

Ironijos panaudojimas bendraujant su manipuliatoriumi taip pat yra geras apsauginis sprendimas. Turėkite omenyje, kad ironija tinkama tik tais atvejais, kai jūs nebranginate savo santykių su manipuliatoriumi.

5. Ignoravimas

Ignoruodami, skirtingai nuo ankstesnio būdo, pasikliaujate savo pasyvumu.

Viskas, ką jums reikia padaryti, – tik praleisti tai, ką sako ar daro manipuliatorius. Jūs galite taktiškai užsiminti, kad žinote apie jo ketinimus. Ilgos ir prasmingos pauzės, tylos minutės, pasiūlymas pakalbėti apie ką kitą – jūsų apsauginės priemonės.

6. Priešinkitės manipuliacijai

Kai suprantate slaptus pašnekovo motyvus, neskubėkite to parodyti. Leiskite jam veikti, kol jis mano, kad jo neperkandote. Tada jūs galėsite kontroliuoti situaciją. Pavyzdžiui, galite tarsi sutikti su jo troškimu, tačiau iškelkite savo „mažą“ sąlygą. Svarbiausia, kad rezultatas atitiktų jo interesus, kad jis nesuprastų, jog yra demaskuotas.

7. Būkite nenuspėjami

Nenuspėjamas žmogus yra nepažeidžiamas. Sunkus susidaryti aiškią nuomonę apie jį ar numatyti jo veiksmus. Nenuspėjami žmonės paprastai pasižymi aukšta saviverte, pasitiki savimi ir būna labai sumanūs bei išradingi. Jie visada būna adekvatūs ir lankstūs sudėtingose situacijose. Jie – nepriklausomi ir patenkinti savimi.

8. Vystykite savo komunikacinius sugebėjimus

Sunku manipuliuoti komunikabiliais žmonėmis. Jie turi didelę bendravimo patirtį ir lengvai pajunta momentus, kai kas nors stengiasi jais pasinaudoti. Tobulinkite savo bendravimo įgūdžius ir būsite apsaugoti nuo manipuliacijų.

Žinoma, svarbiausia būti pakankamai budriems ir laiku įžvelgti manipuliatoriaus kėslus.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder