Daugelis žmonių klaidingai galvoja, kad žiemą svarbus tik vitaminas C, tačiau organizmui reikia platesnio spektro elementų.
Mitybos specialistai rekomenduoja žiemą, kaip ir kitu metu, vengti perdirbtų, labai riebių, keptų, daug cukraus, druskos turinčių maisto produktų. Kad organizmas sušiltų iš vidaus, reikėtų valgyti daugiau šilto maisto, gerti arbatą, vartoti medaus. Nereikėtų vengti raugintų, konservuotų produktų, jie kaip tik tinka "žiemiškai" mitybai. Žiemą verta prisiminti sriubas, sultinius, valgyti mėsos. Vertingi ir įvairūs prieskoniai, pavyzdžiui, imbieras, cinamonas, maistą galima gardinti krienais, garstyčiomis.
Imunitetui ir odai svarbus vitaminas A, kurio galima gauti valgant kepenis, kiaušinius, riebią žuvį, varškę. Jo taip pat turi morkos (geriant morkų sultis, reikėtų į jas įlašinti šiek tiek aliejaus, kad organizmas galėtų pasisavinti reikalingas meždiagas), pomidorai, špinatai, brokoliai, džiovinti vaisiai.
B grupės vitaminų organizmas gali gauti valgant liesą mėsą, žuvį, rupią duoną, kopūstus, bulves, ankštines daržoves, kepenis, jautieną, košes. Vegetarams šio vitamino gauti sunkiau, nes augaliniuose produktuose jo beveik nėra - šiuo atveju reikėtų pagalvoti apie maisto papildus.
Kad organizme trūksta vitamino C, pirmiausia rodo nusilpęs imunitetas ir puolančios peršalimo ligos. Kad jo užtektų, reikėtų dažniau vartoti šviežių citrusinių vaisių, spanguolių, juodųjų serbentų, ananasų, kivių. Imuninę sistemą stiprina ir daržovės - rauginti kopūstai, brokoliai, saldžiosios paprikos, briuselio kopūstai. Jeigu vartojate papildus su vitaminu C imunitetui stiprinti, geriausia tai daryti visus metus ar bent keletą mėnesių iki žiemos.
Žiemą organizmui itin ima trūkti vitamino D, kuris organizme susidaro gaunant saulės spindulių. Žiemą, kai yra tamsu ir mažai saulės, vitamino trūkumą galima kompensuoti maiste esančiomis jo atsargomis, pavyzdžiui, vartoti žuvų taukų, menkių kepenėlių, lašišos, skumbrės, vištų kiaušinių (su tryniais).
Šaltuoju metų laiku susiduriama ir su magnio trūkumu - galima pajusti trūkčiojant akies voką, ima kamuoti mėšlungis, dėmesio koncentracijos sutrikimai. Kad to išvengtumėte, į racioną įtraukite migdolų, žemės riešutų, grūdinių kultūrų, špinatų, lašišos, vištienos, bananų.
Jeigu vis dėlto nusprendėte, kad geriausia išeitis būtų nusipirkti maisto papildų, reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju ar atlikti specialų tyrimą, kuris parodys, ko tiksliai trūksta organizme. Tai svarbu, nes, kaip ir medžiagų trūkumas, organizmui kenkia ir jų perteklius, kuris gali paskatinti ligų atsiradimą.
Rašyti komentarą