Ką reikia žinoti Lietuvos meškeriotojams, ketinantiems žvejoti Latvijoje

Ką reikia žinoti Lietuvos meškeriotojams, ketinantiems žvejoti Latvijoje

Kuržemėje ir prie visų Latvijos upių, ežerų, taip pat jūros pakrantės kasmet svečiuojasi daug meškeriotojų iš Lietuvos, tačiau dažnai jiems trūksta informacijos apie galimybes įsigyti meškeriotojų bilietus ir Latvijos įstatymų normas, kurių meškeriotojai, meškeriodami valstybės teritorijoje, privalo laikytis.

Apie pirmiau minėtas problemas Lietuvos meškeriotojai informavo seminare, kuris neseniai įvyko Skrundoje, pagal Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos remiamą projektą Tarpvalstybinis bendradarbiavimas tvarkant Ventos upės baseino krašto gamtines vertybes“.

Meškeriotojo bilietus, kurie privalomi žvejojant Latvijos teritorijoje, galima įsigyti meškeriojimo reikmenų parduotuvėse, Latvijos pašto skyriuose ir kt., tačiau patogiausias būdas tai padaryti, jeigu pasiekiamas internetas – leidimą įsigyti elektroniniu būdu interneto svetainėje www.makskeresanaskarte.lv.

Norėdamas elektroniniu būdu įsigyti meškeriotojo bilietą, asmuo svetainės nurodytuose laukeliuose turi pasirinkti bilieto rūšį, įrašyti vardą, pavardę ir asmens kodą. Asmenys, neturintys Latvijos Respublikos asmens kodo, turi įrašyti asmens tapatybę patvirtinančio dokumento numerį, kieno vardu perkamas bilietas. Elektroniniu būdu meškeriotojo bilietus galima įsigyti metams ir trims mėnesiams, kainuojančius atitinkamai 10 ir 5 latus. Tiesa, reikia nepamiršti, kad perkant metams meškeriotojo bilietą, pavyzdžiui, birželį, jis galios tik iki metų pabaigos. Leidimas „veikia“ tik parodant jį inspektoriui kartu su asmens tapatybę patvirtinančiu dokumentu ir jo reikia taip pat vietose, kur įvesta licencijuota žvejyba. Bilietas nebūtinas asmenims iki 16 metų ir vyresniems kaip 65 metų, taip pat žmonėms su negalia.

Interneto svetainėje www.makskeresanaskarte.lv yra ne tik informacija apie bilietus ir jų įsigijimo galimybes latvių, anglų ir rusų kalbomis, bet ir Latvijos meškeriojimo taisyklės. Pavyzdžiui, Latvijoje meškeriotojui vidaus vandenyse tuo pačiu metu leidžiama naudoti ne daugiau kaip 2 meškeriotojų įrankius, jeigu kiekvienas įrankis turi ne daugiau kaip 3 bet kokios rūšies žvejybinius kabliukus.

Licencijuotos žvejybos vietose papildomai prie meškeriotojo bilieto reikia įsigyti ir licencijas. Jas išduoda savivaldybė, kurios teritorijoje yra atitinkamas vandens telkinys. Pavyzdžiui, dienos licencija meškerioti (taip pat spiningu) nuo kranto, iš irklinės valties ar motorinės valties Liepojos ežere laikotarpiu nuo gegužės 1 dienos iki gegužės 31 dienos kainuoja 3 latus.

Labai daug Lietuvos meškeriotojų vasarą meškerioja netoli nuo sienos esančiame Papės ežere – ten 2012 metų antroje pusėje planuojama įvesti licencijuotą žvejybą. Daugelis meškerioja taip pat ant Liepojos šiaurinio molo, Ventoje ir Ventos baseino upėse. Žiemą kaimyninės šalies meškeriotojai į Liepoją ir Ventspilį važiuoja meškerioti šviežiais agurkais kvepiančių žuvelių – stintų.

Vadovaujantysis Latvijos – Lietuvos tarpvalstybinio bendradarbiavimo projekto  „Tarpvalstybinis bendradarbiavimas tvarkant Ventos upės baseino krašto gamtines vertybes“ partneris iš Latvijos – tai Kuržemės planavimo regiono administracija, jame dalyvauja taip pat Durbės, Kuldygos ir Saldaus savivaldybės, Latvijos aplinkos, geologijos ir meteorologijos centras ir draugija „Liepājas ezeri“. O Lietuvos partneriai – tai Skuodo rajono savivaldybės administracija ir Ventos regioninio parko direkcija. Bendras projekto biudžetas – daugiau nei 400 000 eurų, 85 proc. iš jų yra Europos regioninės plėtros fondo finansavimas. Projektą planuojama įgyvendinti iki šių metų pabaigos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder