Grybai sveikatai nepakenks

Grybai sveikatai nepakenks

Grybų sezonas jau įsibėgėjo. Kiekvienam vartotojui svarbu žinoti ar įsigyja neužkrėstus radioaktyviomis ar kitomis kenksmingomis medžiagomis mūsų sveikatai, grybus.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Radiologijos, Cheminių tyrimų bei teritoriniuose skyriuose tiriami eksportui ruošiami ir importuojami iš trečiųjų šalių grybai.

Grybai tiriami sorbo, benzoinės rūgšties, pesticidų liekanų, sunkiųjų metalų bei radioaktyvios taršos atžvilgiu.

Kaip pažymi instituto direktorius Gediminas Pridotkas, dažniausiai grybai įvežami iš Baltarusijos, Ukrainos, Rusijos ir kitų šalių.

Instituto Radiologinių tyrimų skyriaus vedėjas Pranas Drulia pabrėžia, kad, tiriant radioaktyvų cezį, pagal Europos Sąjungos ir Lietuvos teisės aktų reikalavimus, grybuose 137Cs turi būti ne daugiau kaip 600 bekerelių kilograme (Bq/kg) arba 6 kBq/kg sausos grybų masės.

Anot specialisto, radiocezio pusinis skilimo periodas yra 30 metų. Kadangi aktyvumas dirvožemio sluoksniuose su laiku keičiasi, atitinkamai kinta ir skirtingų grybų rūšių radioaktyvumas. Nustatyta, kad radioaktyvumas gali svyruoti net toje pačioje valgomų grybų rūšyje. Todėl yra svarbu įvertinti kiekvieną individualų atvejį.

2011 m. didžiausia radioaktyviojo 137Cs koncentracija importuotuose grybuose aptikta 369 Bq/kg, tačiau, tai neviršijo leistinos normos. Remiantis dar ankstesnių metų tyrimais, didesni Cs radionuklido aktyvumai (daugiau nei 300 Bq/kg рavienių grybų) rasti žaliuokėse, raukšlėtuose gudukuose.

Tyrimai

Tiek impotuojant ar eksportuojant grybus ir uogas į kitas šalis ar parduodant vidaus rinkoje – prekybos centruose, turgavietėse, grybų ir uogų surinkimo punktuose, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kontroliuoja šių miško gėrybių kokybę ir saugą, jos turi atitikti jiems keliamus reikalavimus.

Per 2012 metų sausio/rugsėjo mėnesius radioaktyvaus cezio ( 137Cs) atžvilgiu institute ištirti 224 grybų ir uogų mėginiai, atlikti 227 tyrimai (iš jų: importo – 29 ir komercinių – 190 mėginių, iš pastarųjų atlikti 195 tyrimai).

Tiriant grybus pesticidų likučių atžvilgiu per tą patį laikotarpį (01-09 mėn.) - ištirta 16 grybų mėginių, iš jų atliktas 1781 tyrimas (komercinių mėginių - 13, iš kurių atlikti 959 tyrimai) bei 3 švino ir 3 kadmio atžvilgiu grybų mėginių tyrimai.

Visi tirti grybų ir uogų mėginiai, direktoriaus G. Pridotko teigimu, atitiko teisės aktų reikalavimus.

Žinotina

Surinktuose šviežiuose grybuose neturi būti kirmėlaičių nei kitų gyvių, leistini tik kirmgraužų pėdsakai (grybų kiekis su kirmgraužų pėdsakais – ne daugiau kaip 10 % masės, įskaitant 5 % labai kirmgraužų pažeistų grybų), mineralinės priemaišos gali sudaryti ne daugiau kaip 1 % , o augalinės kilmės priemaišos – ne daugiau kaip 0,3 % masės.

Termiškai apdorojant (verdant ar blanširuojant) valgomus grybus, radioaktyvaus Cs kiekis sumažėja iki 58-82%, o iki 90% - juos užšaldžius ir po to 2 kartus pamirkius šiltame vandenyje.

Lietuvos vartotojai, mėgstantys grybus, neturėtų baimintis, nes remiantis eilės metų instituto atliktais tyrimų rezultatais, galima teigti, kad Lietuvoje grybų užterštumas kenksmingomis medžiagomis yra mažas ir nekelia rizikos žmogaus sveikatai.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder