Daugelis dietologų dažniausiai rekomenduoja fruktozę - augalinės kilmės produktą iš vaisių, uogų ir medaus. Fruktozė saldesnė už cukrų, tačiau kalorijų turi mažiau.
Šį produktą visame pasaulyje plačiai vartoja sveikos gyvensenos šalininkai ir į nutukimą linkę žmonės. Fruktozė mažina maisto kaloringumą, neskatina organizmo kaupti nereikalingų angliavandenių, šalina chronišką alkio jausmą.
Ir pensininkui, ir sportininkui
Pacientams, kurie turi antsvorio arba kuriems yra sutrikusi angliavandenių apykaita, gydytojai paprastai pataria visiškai atsisakyti cukraus bei saldumynų ir valgyti produktus, turtingus gerųjų angliavandenių.
Angliavandeniai susidaro augaluose. Jie skirstomi į 2 dideles grupes: paprastuosius ir sudėtinius. Paprastiesiems priklauso monosacharidai (gliukozė, fruktozė, galaktozė ir kt.) ir disacharidai (sacharozė, maltozė, laktozė), sudėtiniams - krakmolas ir nekrakmoliniai polisacharidai (ląsteliena, pektinai), dar vadinami maistinėmis skaidulomis.
Angliavandeniai organizmo pasisavinami skirtingai ir jų funkcijos taip pat skiriasi. Pavyzdžiui, fruktozei pasisavinti nereikia įtraukti kasos, t. y. nereikia insulino.
Bene didžiausias fruktozės pranašumas yra tas, kad ji stabilizuoja cukraus kiekį kraujuje. Ją gerai pasisavina organizmas, todėl rekomenduotina brandaus amžiaus žmonėms.
Fruktozė tonizuoja, todėl yra ypač tinkama vartoti sportininkams bei tiems, kurie dirba sunkų fizinį darbą, patiria protinę, nervinę įtampą.
Fruktozė taip pat mažina riziką rastis dantų kariesui.
Fruktozė mūsų virtuvėje
Fruktozė puikiai tirpsta vandenyje, todėl yra mėgstama namų kulinarų: jos dedama į vaisių salotas, gėrimus, pieno produktus, sultis, ledus, konservuojant daržoves, vaisius, kepant pyragus, verdant uogienes.
Fruktozė ypač sustiprina patiekalų aromatą. Be to, produktai su fruktoze daug ilgiau laikosi švieži, mat ji turi savybę saugoti drėgmę.
RECEPTAI
Obuoliai su varške ir fruktoze
Obuolius perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius.
Varškę sutrinkite su kiaušiniais, fruktoze ir manų kruopomis. Suberkite nuo vienos citrinos nutarkuotą žievelę. Galite naudoti vanilę, cinamoną arba džiovintas uogas.
Gauto įdaro dėkite į obuolių puseles ir kepkite 20 minučių orkaitėje (kaitra - vidutinė).
Avižiniai sausainiai su fruktoze
Jums reikės 1 stiklinės fruktozės, 1 stiklinės kviečių miltų, 1 stiklinės grietinės, 2 kiaušinių, 100 g sviesto, 200 g avižų, džiovintų spanguolių, graikinių riešutų, razinų.
Sviestą ištirpinkite ir supilkite į avižas. Kitame puode išplakite kiaušinius su fruktoze, supilkite grietinę, sumaišykite ir viską pilkite į avižas. Tuomet suberkite miltus ir gerai sumaišykite.
Razinas ir spanguoles pamirkykite vandenyje maždaug 10 min., nusausinkite ir berkite į tešlą. Galite pridėti ir saulėgražų, sezamų etc.
Ant sviestinio popieriaus suformuokite sausainius ir kepkite 180 C laipsn. temperatūros orkaitėje apie 20 min.
VERTA ŽINOTI
Diabetu sergantiems žmonėms fruktozės rekomenduojama suvartoti ne daugiau nei 30-45 gramų per parą.
Fruktozės daugiau reikia karštuose gėrimuose ir kur kas mažiau šaltuose.
Kepiniai su fruktoze bus minkštesni ir ilgiau liks švieži.
Rašyti komentarą