Dantų balinimas namuose: ką reikia žinoti?

Dantų balinimas namuose: ką reikia žinoti?

Sakoma, kad šypsena – pats gražiausias aksesuaras, atveriantis visas duris. Tik vargu ar norisi šypsotis, kai dantys yra pageltę. Neretai norėdami išbalinti dantis internete ieškome informacijos, kaip tai padaryti namų sąlygomis ir dar šiek tiek sutaupyti. Tačiau specialistai įspėja, kad nekaltai atrodantys daugelio namuose esantys produktai gali pridaryti daugiau žalos nei naudos.

Pirmiausia sveikata!

Prieš balinant dantis svarbu, kad jie būtų stiprūs ir sveiki. Vadinasi, reikia kruopščiai valytis dantis bent porą kartų per dieną, naudoti skalavimo skysčius, kas porą mėnesių keisti dantų šepetėlį, reguliariai lankytis pas odontologą, 1–3 kartus per metus atlikti burnos higienos procedūrą. Svarbu valgyti daugiau vaisių, daržovių ir pieno produktų, kurių sudėtyje gausu kalcio, stiprinančio dantų emalį. Dar viena natūrali priemonė dantims stiprinti – arbatmedžio aliejus. Jis padeda šalinti bakterijas, gydo dantenų uždegimą. Į stiklinę vandens įlašinę kelis lašus aliejaus, reguliariai juo skalaukite burną. Tik pasirūpinus dantų sveikata, galima pagalvoti apie dantų balinimą.

Dantų emalio spalvos pakitimus ir dėmių atsiradimą skatina:

1. Apnašos, esant prastai asmeninei burnos higienai.

2. Rūkymas.

3. Gausus dažančių ir rūgščių gėrimų vartojimas (kava, raudonasis vynas, juodoji arbata, gazuoti gėrimai su dirbtiniais dažikliais).

4. Gausus dažančių maisto produktų vartojimas (burokėliai, aštrus, keptas maistas ir pan.).

5. Drastiškos dietos.

6. Tam tikros ligos ir antibiotikai.

MAISTINĖ SODA

NE! Soda tikrai pasižymi balinamosiomis savybėmis. Naudoti dantų pastas, kurių sudėtyje yra sodos – saugu, tačiau namuose sodos milteliais dantų geriau nesivalyti. Tai gali smarkiai pakenkti dantų emaliui, padidėja dantų jautrumas ir ėduonies rizika, gali atsirasti dantenų kraujavimas.

AKTYVIOJI ANGLIS

NE! „Sutrink tabletę ir gautus miltukus naudok vietoj pastos“, – tokių ir panašių patarimų internete daugybė. Tačiau specialistai skuba įspėti – įrodyta, kad toks dantų balinimo būdas nesaugus. Dėl anglies gali atsirasti smulkių gleivinės įtrūkimų ir emalio pažeidimų. Jei jau norite dantis valytis anglimi, verčiau įsigykite dantų pastą, kurios sudėtyje yra šio elemento – taip sau nepakensite.

CITRINŲ SULTYS

NE! Citrinos rūgštis pašalina iš dantų kalcį, o šis glaudžiai susijęs su natūralia dantų spalva. Ši rūgštis kenkia dantų emaliui ir dirgina dantenas.

UOGOS

NE! Kai kurios uogos pasižymi ne balinančiu, o dažančiu poveikiu. Dažniausiai balinti siūloma braškėmis, tačiau jose, kaip ir citrinose ar kai kuriuose vaisiuose, yra rūgšties, kenkiančios dantų emaliui. Be to, rūgštis dirgina dantenas ir gali sukelti įvairių problemų. Uogose ir vaisiuose yra cukraus, kuris gali paskatinti ėduonies atsiradimą.

VANDENILIO PEROKSIDAS

NE! Šia priemone valykite žaizdas, tačiau ne dantis. Kaip ingredientas jis yra daugelyje profesionalių dantų balinimo produktų, kurie yra visiškai saugūs, tačiau vandenilio peroksido naudojimas namuose gali turėti neigiamų padarinių burnos ertmei, dantenoms. Veikiausiai nenorite žinoti, kas yra „juodas plaukuotas liežuvis“. Skamba kraupiai, taip ir atrodo. Savavališkas vandenilio peroksido naudojimas namuose – viena iš šio sutrikimo priežasčių.

KOKOSO ALIEJUS

TAIP! Nerafinuotas šalto spaudimo kokosų aliejus – geriausias pasirinkimas. Juo valantis dantis ar skalaujant burną ne tik išbals dantys, bet ir sumažės apnašų kiekis, pagerės bakterinė burnos terpė. Kokosų aliejus taip pat padeda palaikyti gerą burnos kvapą ir užkerta kelią dantų ir dantenų ligoms.

Kaip naudoti?

Kambario temperatūroje kokosų aliejus yra kietas, tačiau įsidėjus porą šaukštelių į burną jis ima tirpti. Aliejus burnoje turi būti 20 minučių. Tai – gana ilgas laiko tarpas, kad būtų sugertos bakterijos ir toksinai. Po šios procedūros išskalaukite burną šiltu vandeniu ir išsivalykite dantis pasta.

ŠALAVIJO LAPAI

TAIP! Svarbiausia sąlyga – kad lapai būtų sausi. Juos reikia sutrinti ir naudoti kaip dantų pastą. Šalavijo lapų galima įsigyti vaistinėse.

OBUOLIAI

TAIP! Obuolių rūgštis naudojama ir kai kuriose balinimo priemonėse. Tačiau neapsigaukite – obuolių actu dantų namuose balinti nepatartina, verčiau obuolius valgyti. Jie veikia kaip dantų šepetėlis. Kramtydami obuolį išvalote tarpdančius, maisto likučius ir nuvalote dantų dėmes.

RAZINOS

TAIP! Tai puikios dantų balinimo priemonės, apsaugančios nuo dantų akmenų, todėl jas valgyti labai naudinga. Taip pat jos skatina seilių išsiskyrimą, o tai padeda natūraliai išskalauti apnašas.

BANANO ŽIEVĖ

TAIP! Palepinkite savo dantis savotiška kauke. 2 min. patrinkite juos vidine banano žievės puse. Joje yra kalio, kalcio, magnio, fosforo. Visos šios medžiagos labai naudingos dantims, be to, juos pašviesina. PO šios procedūros nepamirškite gerai išskalauti burną, kad pašalintumėte žievės likučius.

PATARIMAS:

Vartojant kavą, juodą arbatą, limonadus su dažikliais ir t.t. dantys patamsėja arba ant jų atsiranda dėmių. Jei negalite gyventi be šių gėrimų, turėtumėte vengti tiesioginio kontakto su dantimis, tad gerkite per šiaudelį.

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder