Kaip išsirinkti?
Vertingiausi vaisiai - tamsiai žalios ir grublėtos odelės.
Vaisius turi būti žalios spalvos, be dėmių.
Jeigu nusipirkote labai kietą avokadą, suvyniokite jį į popierių ir palikite kambaryje: per porą dienų sunoks.
Kaip supjaustyti?
Avokado viduje yra didelis kaulas, todėl pjaukite ties viduriu, kad peilis į jį atsiremtų. Puseles "atidarykite" lauždami vaisių į skirtingas puses. Kaulą išimkite peiliu.
Puseles perpjaukite pusiau, žievę pašalinkite peiliu, jei nesiseka - bulvių skustuku.
Kaip valgyti?
Avokado minkštimas nuo oro tamsėja. Šito galite išvengti apšlakstę vaisių citrinos sultimis. Skonio tikrai nesugadins. Avokadas yra gana riebus produktas, tad rūgštelė jam tik į naudą.
Vaisiaus minkštimą padalinkite į dvi dalis. Pasūdykite. Vieną dalį panaudosime užkandžiui, kitą - salotoms pasigaminti.
Gvakamolė
Tai populiarus meksikietiškas užkandis. Paprastai valgomas kaip garnyras su žuvies bei mėsos patiekalais, kukurūzų traškučiais, taip pat gali būti dedamas į tortiliją. Tinka kaip padažas, kaip užtepas ant duonos.
Taigi vieną avokado dalį sutrinkite su grietinėle naudodami šakutę arba elektrinį trintuvą. Į masę pridėkite susmulkinto česnako ir kalendros, sumaišykite, apipilkite alyvuogių aliejumi. Galite dėti ir raudonojo pipiro (Chalapos paprikos), pomidorų, granato sėklų.
Klasikinės salotos
Avokadai labiausiai dera su krevetėmis. Taigi jums reikės avokado, krevečių, paprikos, kaparėlių ir svogūnų laiškų.
Orkaitę įkaitinkite iki 280 laipsn. Papriką dėkite ant kepimo skardos ir kepkite, kol patamsės.
Krevetes išvalykite. Avokadą supjaustykite griežinėliais - panašaus dydžio kaip krevetės. Sudėkite į salotinę, įberkite kaparėlių, sumaišykite.
Svogūnų laiškus susmulkinkite, apipilkite citrinų sultimis ir šiek tiek laiko palikite pastovėti, kad marinuotųsi.
Išimkite apanglėjusią papriką, nulupkite žievę, pašalinkite sėklas, minkštimą supjaustykite griežinėliais. Keptą papriką ir marinuotus svogūnų laiškus sudėkite į salotinę.
Salotas apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis. Pasūdykite ir patiekite.
AR ŽINOTE, KAD...
avokadas yra amerikinės persėjos vaisius, tiksliau - uoga, kai kuriose šalyse vadinama "aligatoriaus kriauše",
vaisius labai kaloringas (100 gramų turi 230 kilokalorijų), tačiau laikomas dietiniu,
šaldytuve laikyti netinka,
kauliuką galima pasodinti - išaugs medelis, bet vargu ar užderės vaisiai; žydės po 6-8 metų,
prieš sodinant, kauliuką reikia mirkyti vandenyje, bet tik iki pusės, buku galu žemyn - tol, kol pradės dygti šaknys; jei sodinsite nemirkę, žemėn taip pat įkiškite tik iki pusės.
Apie "jalapeno" pipirą
Tai vienametės paprikos (lot. Capsicum annuum) veislė, vadinama pagal vietovę, kurioje tradiciškai auginama. Jalapeno yra būdvardis iš vietovardžio Jalapa (adaptuota forma pagal tarimą - Chalapa). Taigi turėtume vadinti Chalapos paprikomis arba Chalapos aitriosiomis paprikomis.
"Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje" (t. 8, p. 491): Jalapa (adapt. Chalapa) - miestas Gvatemalos pietryčiuose ir miestas Meksikos rytuose.
Rašyti komentarą